Ezek a leggyorsabban növekvő zöldségek: mutatjuk, mit ültess a gyors szüret reményében

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a leggyorsabban növekvő zöldségek: mutatjuk, mit ültess a gyors szüret reményében

A nyakunkon a tavasz, ami azt jelenti, hogy a talajmenti fagyok megszűnésével elkezdhetjük a kerti munkákat. Általános tévhit, hogy a zöldségeknek több hónap kell a fejlődéshez, növekedéshez. Tény, hogy vannak olyan fajták, amelyeknek a növekedés hosszabb folyamat, de vannak olyan típusok is, amelyeket rövid időn belül be lehet takarítani. A HelloVidék most összegyűjtötte azokat a zöldségeket, amiket már most, a tavasz kezdetén érdemes elültetni a gyors szüret érdekében.

A zöld leveles zöldségek a legegészségesebb, legtáplálóbb élelmiszerek közé tartoznak, mégis rendkívül keveset fogyasztanak belőle a magyarok. Ha valóban jó minőségű, friss és olcsó zöldségeket szeretnél fogyasztani, akkor az a legegyszerűbb, ha a saját kertedben neveled őket.

Ha eddig az tartott vissza, hogy mennyire melós egy kiskert fenntartása, akkor van egy jó hírünk: ezeknek a növényeknek nincsenek nagy igényeik, rendkívül gyorsan nőnek, cserébe pedig biztosan tudhatod, hogy honnan származnak az élelmiszereid.

Zöldbab

Ha otthon szeretnéd termeszteni a zöldbabot, több száz fajta közül választhatsz. Talán a bokros babok nevelése a legegyszerűbb, ugyanis kevés helyet igényelnek és gyorsabban érnek, mint a karózásra szoruló fajták. A legtöbb zöldbab a laza, jó vízelvezetésű talajt és a sok napsütést kedveli. Az első termést néhány héten belül be is lehet takarítani, valamint egy második szedés is belefér az idénybe.

Retek

A retek az összes zöldség közül a leggyorsabban növekvő faj, és nagyon egyszerűen, sikeresen termeszthető. Több fajta létezik, amelyekkel érdemes kísérletezi, de mindegyik nagyon gyorsan növekszik. Közel 30–45 napon belül már szüretelhetjük is.

Zöldborsó

A zöldborsó egy szívós, gyorsan növő, hidegtűrő növény, amely akár a fagypont közelében is képes kicsírázni. Szinte bárhol megnő, de nem szereti a száraz, forró időjárást. Függőleges terjeszkedése miatt kevés helyen is elfér, és további előnye, hogy nagyon gazdag termést ad.

Bébi sárgarépa

A különleges, bébi sárgarépa meglehetősen gyorsan növekvő növény, általában 90 nap mire kifejlődik a teljes növény.

Spenót

A kertben elültetve 3-5 hét után már le is szedhető, ezért érdemes már a tavasz kezdetén elvetni. Elég csak ollóval levágni a leveket, heteken belül minden gond nélkül visszanő majd.

Újhagyma

A kertben rendkívül gyorsan növekszik, nincs vele túl sok gond. A zöldhagyma magvait kora tavasszal kell sorokban, mélyen a földbe szórni. Sok napsütést igénylő növény.

Cékla

A cékla rendkívül gyorsan nő, szinte bárhol termeszthető, és nem igényel különösebb figyelmet. Tavasz elején már el is ültethető, a leveleket pedig 5-10 centiméteres magasság környékén, zsenge korban érdemes leszüretelni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

zöldségek

kert

ültetés

vetés

kertészkedés

lakás

szoba

beltér