A gatyáját is ráfizeti minden évben erre a legtöbb kertes ház tulaj: így megúszhatod

HelloVidék   
  Megosztom
A gatyáját is ráfizeti minden évben erre a legtöbb kertes ház tulaj: így megúszhatod

Egy gyönyörű kert kialakításához és megőrzéséhez jó állapotú és minőségi szerszámokra van szükség. Minden eszköz hozzájárul a kertész sikeréhez és a növények egészségének megőrzéséhez, ám ha nem fordítunk kellő figyelmet karbantartásukra, akkor nem csak növényeinkben tehetünk kárt, de könnyen dobhatunk ki feleslegesen hatalmas összegeket az ablakon. A megfelelően tisztított és karbantartott eszközök sok éves közös munkával hálálják meg a gondoskodást, így megkímélve a pénztárcánkat is. Összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket és néhány tippet a profiktól.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokkal, szabályokkal jelentősen megnövekedett az otthon töltött óráink száma és az utóbbi hetekben a kert még nagyobb jelentőséggel bírt a legtöbb ember számára. A tömeges kirándulások és a népszerű túraútvonalak látogatása nem volt lehetséges, ezért a napsütéses hétvégék kiemelt programjává vált a kertünk szépítése, gazdagítása. Többször írtunk már róla, hogy hogyan lehet idén még szebb a kertünk, ám arról nem ejtettünk szót, hogy ezekhez a munkákhoz rengeteg eszközre lehet szükségünk, amiket éppen elég egyszer beszerezni. A sok esetben rendkívül költséges szerszámokat valószínűleg nem szeretnénk évről évre újra megvásárolni, ezért a kert mellett érdemes ezekre is külön figyelmet fordítanunk, hogy megkíméljük magunkat a mértéktelen pénzköltéstől.

Minden kicsit tapasztaltabb kertész tudja, hogy a jó állapotú, megfelelő minőségű szerszámok használata hozzájárul a gyönyörű kert kialakításához és megőrzéséhez. Legyen szó az ültetéshez egy nagyobb lyuk kiásásához szükséges ásóról vagy egy fák vagy éppen a szőlő igazításához, karbantartásához elengedhetetlen metszőollóról, minden eszköz hozzájárul a kertész sikeréhez és a növények egészségének megőrzéséhez.

A kerti szerszámok alapos tisztítása meggátolja a rozsdaképződést, így a korrozíó elkerülésével élesek maradhatnak és jelentősen megnövekedhet az élettartamuk. Ha megfelelően gondoskodunk a kerti eszközeinkről, akkor akár évekig is kiszolgálhatnak minket. A kerti edények, cserepek, ládák alapos, rendszeres tisztításával pedig megelőzhetjük a gombák és levéltetvek terjedését, ami megakadályozná a növények virágzását. Íme a legfontosabb lépések és néhány tipp a kerti szerszámok profi karbantartásához.

Milyen gyakran tisztítsuk kerti szerszámainkat?

Ideális esetben a szerszámokat minden használat után meg kell tisztítani a rátapadt szennyeződésektől, talaj maradványoktól. Fontos, hogy mindig tisztán kerüljenek a helyükre az eszközök, ezért az alapos tisztítás és ellenőrzés a tárolás előtt minden alkalommal feladatlistánk kötelező pontja.

A The Spruce kerti szerszámokra vonatkozó javaslatai alapján ügyelni kell arra is, hogy ha az eszközöket beteg növény kezelésére, metszésére használjuk, akkor azonnal meg kell tisztítanunk, mielőtt ismét a kezünkbe vennénk egy egészséges növény esetében.

Mire lehet szükségünk?

Szerszámok, felszerelések:

  • kerti locsolótömlő
  • spatula vagy valamilyen műanyag kaparóeszköz
  • drótkefe, csiszolópapír
  • lapos reszelő
  • fenőkő, fenőfém
  • régi ruha
  • vödör

Anyagok:

  • hypo
  • desztillált fehér ecet
  • terpentin
  • mosogatószer
  • lenolaj
  • kerti gép olaj
  • növényi olaj
  • WD-40

1. Tisztítás: távolítsuk el a talajt és a sarat az eszközökről

Öblítsük le locsolóval a sáros ásót, kapát, egyéb eszközöket, majd kefével, spatulával folytassuk a tisztítást.

2. Áztassunk szappanos vízben

A makacs szennyeződések eltávolításához tölsünk meg egy vödröt forró vízzel és adjunk hozzá egy kevés (körülbelül egy teáskanál) mosogatószert. Tegyük a szerszámokat a vödörbe és hagyjuk 10-15 percig ázni.

3. Öblítés és szárítás

Egy alapos hideg vizes öblítés után fontos, hogy szárazra töröljük a szerszámokat egy mikroszálas kendővel.

4. Ellenőrizzük a szerszámok állapotát

Ellenőrizzük a szerszámok állapotát, felületét! Ha rozsdásodás nyomaira bukkanunk, akkor a korrodálódó foltokat távolítsuk el drótkefével vagy csiszolópapírral. A rozsda fellazításához, a dörzsöléshez használhatunk például növényi olajat.

5. Növényi nedvek, gyanta, és rovarok

Ha a szerszámok ragacsosak, akkor valószínűleg növényi nedvek, gyanta vagy rovarmaradványok maradtak az eszközön. Az eltávolításhoz mártsunk egy régi ruhát egy kevés terpentinbe és töröljük át alaposan a szerszámot. Különösen figyeljünk a csuklós részekre például a metszőolló esetében!

6. Fertőtlenítés

Az eszközöket a tárolás előtt mindenképpen fertőtleníteni kell, hogy megakadályozzuk a káros baktériumok, gombák egyik növényről a másikra történő átvitelét. A szerszámokat egy liter víz és egy csésze hypo oldatával tisztítsuk, majd öblítés után töröljük szárazra.

Néhány tipp a kerti szerszámok karbantartásához:

A tisztításon kívül néhány lépéssel segíthetünk a szerszámok állapotának megőrzésében, így kerti eszközeink sok éves közös munkával hálálják majd meg a gondoskodást.

  • A helyes tárolás:
    Minden kerti munka szezonális, így általában van egy tárolónk, garázsunk, ahol eszközeink a téli álmukat tölthetik. Fontos, ha az egész napos ásás után másnap is szükségünk lehet az ásónkra, akkor se hagyjuk a kertben. Tisztítás után mindig töröljük szárazra és vigyük a tárolóhelyre az összes használt eszközt, ahol biztonságban és száraz helyen lehetnek. Ha lehet akasszuk fel a nagyobb szerszámokat, így elkerülhetjük, hogy a következő használatnál esetleg kicsorbult gereblyével kelljen dolgoznunk.
  • A fa gondozása:
    Ebben az esetben most nem a kertünkben ültetett növényekre, hanem a szerszámok fa felületeire kell gondolni. A fa fogókat évente egyszer érdemes átcsiszolni egy közepesen durva csiszolópapírral, majd áttörölni lenolajjal ahhoz, hogy elkerüljük a fa kiszáradását.
  • Olajozás:
    Minden olyan szerszámnak, amelyen mozgó alkatrészek vannak szüksége van olajra a zökkenőmentes működéshez. Ha egy-két csepp olajat teszünk a csukló részekre könnyen használhatóvá és rugalmassá varázsolja a szerszámokat.
  • Élesítés:
    Akár ásóról, kapárol, metszőollóról, sövényvágóról, fűrészről beszélünk, bármelyik szerszámnak, amelyiknek éle van szüksége lesz időnként élesítésre. Ezeket mindig élesen kell használni, hogy elkerüljük a növények és a fák zúzódását, sérülését. Az eszközöket a kertészeti szezon végén vagy elején, rendszeresen érdemes élesíteni. A nagyobb eszközöket lapos reszelő segítségével a kisebbeket pedig fenőfémmel vagy fenőkővel élesítsük. Kezdjük a kések letörlésével a munkát, amihez használjunk WD-40-et. Az éleket 20–45 fokos szögben reszeljük az eredeti ferde szöget követve.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kert

szerszám

kerti munka

eszköz

karbantartás