Zabari zimankó: újabb rekordot döntött meg az ország leghidegebb települése

HelloVidék   
  Megosztom
Zabari zimankó: újabb rekordot döntött meg az ország leghidegebb települése

A hidegrekordok rendszerint Zabaron dőlnek meg. A hiteles szélsőértékeket az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomása igazolja 1999 óta, de a helyiek szerint már azelőtt is rászolgált a község az ország legalacsonyabb átlaghőmérsékletű települése címre - írja a nool.hu.

Ahogy a portál írja, Nógrád megyében hét településen működtetnek mérőállomást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az állomások Mihálygergén, Balassagyarmaton, Hasznoson, Mohorán, Bánkon, Szécsényben és Zabaron találhatók. Utóbbi faluból 1998. december 31-e óta kapják az időjárással kapcsolatos információkat.

Egyebek mellett az is Zabar mellett szólt, hogy adott volt a mérőállomás telepítéséhez szükséges terület. Az állomás méri a hőmérsékletet, a szélirányt, a szélsebességet, légnedvességet és csapadékmennyiséget. Ezekből határozzuk meg továbbá egyebek mellett a minimum-, a maximum- és átlaghőmérsékletet vagy csapadékintenzitást is. Az automata állomások tízpercenként mérnek és továbbítják az adatokat, amelyek perceken belül a központi adatbázisba és a szolgálatban lévő meteorológus monitorjára kerülnek. Az értékeket gyakorlatilag a végtelenségig megőrizzük

- mondta Fehér Balázs meteorológus, majd hozzátette: a területileg illetékes ellenőr évente 10 alkalommal keresi fel az állomást, és végzi el rajta a szükséges karbantartást, így például a csapadékmérő tisztítását.

Idén három hidegrekord is megdőlt Zabaron. Ezekkel már 47 csúcsot tudhatnak a magukénak. A település lakói számára nem újdonság a zabari zimankó, a helyiek már rég megszokták

- tette hozzá Ferencz Nándor Lajos polgármester.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hidegrekord

zabar

rekord

hőmérséklet

időjárás

országos meteorológiai szolgálat