Zabari zimankó: újabb rekordot döntött meg az ország leghidegebb települése

HelloVidék   
  Megosztom
Zabari zimankó: újabb rekordot döntött meg az ország leghidegebb települése

A hidegrekordok rendszerint Zabaron dőlnek meg. A hiteles szélsőértékeket az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomása igazolja 1999 óta, de a helyiek szerint már azelőtt is rászolgált a község az ország legalacsonyabb átlaghőmérsékletű települése címre - írja a nool.hu.

Ahogy a portál írja, Nógrád megyében hét településen működtetnek mérőállomást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az állomások Mihálygergén, Balassagyarmaton, Hasznoson, Mohorán, Bánkon, Szécsényben és Zabaron találhatók. Utóbbi faluból 1998. december 31-e óta kapják az időjárással kapcsolatos információkat.

Egyebek mellett az is Zabar mellett szólt, hogy adott volt a mérőállomás telepítéséhez szükséges terület. Az állomás méri a hőmérsékletet, a szélirányt, a szélsebességet, légnedvességet és csapadékmennyiséget. Ezekből határozzuk meg továbbá egyebek mellett a minimum-, a maximum- és átlaghőmérsékletet vagy csapadékintenzitást is. Az automata állomások tízpercenként mérnek és továbbítják az adatokat, amelyek perceken belül a központi adatbázisba és a szolgálatban lévő meteorológus monitorjára kerülnek. Az értékeket gyakorlatilag a végtelenségig megőrizzük

- mondta Fehér Balázs meteorológus, majd hozzátette: a területileg illetékes ellenőr évente 10 alkalommal keresi fel az állomást, és végzi el rajta a szükséges karbantartást, így például a csapadékmérő tisztítását.

Idén három hidegrekord is megdőlt Zabaron. Ezekkel már 47 csúcsot tudhatnak a magukénak. A település lakói számára nem újdonság a zabari zimankó, a helyiek már rég megszokták

- tette hozzá Ferencz Nándor Lajos polgármester.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hidegrekord

zabar

rekord

hőmérséklet

időjárás

országos meteorológiai szolgálat