Zabari zimankó: újabb rekordot döntött meg az ország leghidegebb települése

HelloVidék   
  Megosztom
Zabari zimankó: újabb rekordot döntött meg az ország leghidegebb települése

A hidegrekordok rendszerint Zabaron dőlnek meg. A hiteles szélsőértékeket az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomása igazolja 1999 óta, de a helyiek szerint már azelőtt is rászolgált a község az ország legalacsonyabb átlaghőmérsékletű települése címre - írja a nool.hu.

Ahogy a portál írja, Nógrád megyében hét településen működtetnek mérőállomást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az állomások Mihálygergén, Balassagyarmaton, Hasznoson, Mohorán, Bánkon, Szécsényben és Zabaron találhatók. Utóbbi faluból 1998. december 31-e óta kapják az időjárással kapcsolatos információkat.

Egyebek mellett az is Zabar mellett szólt, hogy adott volt a mérőállomás telepítéséhez szükséges terület. Az állomás méri a hőmérsékletet, a szélirányt, a szélsebességet, légnedvességet és csapadékmennyiséget. Ezekből határozzuk meg továbbá egyebek mellett a minimum-, a maximum- és átlaghőmérsékletet vagy csapadékintenzitást is. Az automata állomások tízpercenként mérnek és továbbítják az adatokat, amelyek perceken belül a központi adatbázisba és a szolgálatban lévő meteorológus monitorjára kerülnek. Az értékeket gyakorlatilag a végtelenségig megőrizzük

- mondta Fehér Balázs meteorológus, majd hozzátette: a területileg illetékes ellenőr évente 10 alkalommal keresi fel az állomást, és végzi el rajta a szükséges karbantartást, így például a csapadékmérő tisztítását.

Idén három hidegrekord is megdőlt Zabaron. Ezekkel már 47 csúcsot tudhatnak a magukénak. A település lakói számára nem újdonság a zabari zimankó, a helyiek már rég megszokták

- tette hozzá Ferencz Nándor Lajos polgármester.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hidegrekord

zabar

rekord

hőmérséklet

időjárás

országos meteorológiai szolgálat