Drámai időjárás nehezítette a gazdák munkáját: erre számítanak a földeken

MTI   
  Megosztom
Drámai időjárás nehezítette a gazdák munkáját: erre számítanak a földeken

Rekordév lehet az idei Jász-Nagykun-Szolnok megyében, hiszen agrárkárenyhítés miatt fél év alatt egy egész évre való kérelem érkezett a hivatalhoz. A szélsőséges időjárás nem könnyítette meg a gazdák dolgát, ám ennek ellenére is közepes termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrákban a megyében.

A szélsőséges időjárás ellenére is közepes termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrákban Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a megyei aratási koordinációs bizottsági ülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik, javában zajlik az őszi káposztarepce betakarítása és a búzát is elkezdték aratni a gazdálkodók. Hozzátette: a betakarítási munkákhoz szükséges kombájn-és tárolókapacitás a megyében rendelkezésre áll.

A termény felvásárlási ára tonnánként 42-46 ezer forint körül alakul a megyében. Az őszi káposztarepce vetésterületének 70 százalékán végeztek a termelők a betakarítással. A learatott terület 16 ezer 744 hektár, a termésátlag hektáronként 2,33 tonna.

Hozzátette, hogy az őszi vetésű növények közül a repcét viselte meg leginkább az aszályos tavaszi időjárás. A napi átvételi árak tonnánként 120-125 ezer forint körüliek, minőségtől függően. Az előkötéseknél tonnánként 115 ezer forint árakon szerződtek a felvásárlók.

Az őszi búza termésátlaga hektáronként 4,78 tonna. A sok csapadék kedvezett a gombás betegségek kialakulásának. Az átvételi árak tonnánként 45-53 ezer forint között alakulnak, a minőség függvényében. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott "rekordévnek" nevezte az ideit, hiszen agrárkárenyhítés miatt fél év alatt egy egész évre való kérelem érkezett a hivatalhoz, a több mint 650 kérelem 550-nél is több termelőt érint.

Aszály miatt kárenyhítési kérelmet több mint 57 ezer hektár vonatkozásában jelentettek be a gazdák, ez 3600 földterületet érint a megyében. A belvízkár miatt benyújtott kérelmek több mint 2500 hektárt érintenek a megyében. A februári-márciusi fagy miatt sok gyümölcsös nem termett, a kajszibarack szinte eltűnt a megyében. A jól működő jégkárelhárító rendszernek köszönhetően viszont a jégkárokkal kapcsolatos bejelentések csökkentek a megyében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

föld

gazdaság

gazda

földművelés

időjárás

termés