Drámai időjárás nehezítette a gazdák munkáját: erre számítanak a földeken

MTI   
  Megosztom
Drámai időjárás nehezítette a gazdák munkáját: erre számítanak a földeken

Rekordév lehet az idei Jász-Nagykun-Szolnok megyében, hiszen agrárkárenyhítés miatt fél év alatt egy egész évre való kérelem érkezett a hivatalhoz. A szélsőséges időjárás nem könnyítette meg a gazdák dolgát, ám ennek ellenére is közepes termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrákban a megyében.

A szélsőséges időjárás ellenére is közepes termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrákban Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a megyei aratási koordinációs bizottsági ülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik, javában zajlik az őszi káposztarepce betakarítása és a búzát is elkezdték aratni a gazdálkodók. Hozzátette: a betakarítási munkákhoz szükséges kombájn-és tárolókapacitás a megyében rendelkezésre áll.

A termény felvásárlási ára tonnánként 42-46 ezer forint körül alakul a megyében. Az őszi káposztarepce vetésterületének 70 százalékán végeztek a termelők a betakarítással. A learatott terület 16 ezer 744 hektár, a termésátlag hektáronként 2,33 tonna.

Hozzátette, hogy az őszi vetésű növények közül a repcét viselte meg leginkább az aszályos tavaszi időjárás. A napi átvételi árak tonnánként 120-125 ezer forint körüliek, minőségtől függően. Az előkötéseknél tonnánként 115 ezer forint árakon szerződtek a felvásárlók.

Az őszi búza termésátlaga hektáronként 4,78 tonna. A sok csapadék kedvezett a gombás betegségek kialakulásának. Az átvételi árak tonnánként 45-53 ezer forint között alakulnak, a minőség függvényében. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott "rekordévnek" nevezte az ideit, hiszen agrárkárenyhítés miatt fél év alatt egy egész évre való kérelem érkezett a hivatalhoz, a több mint 650 kérelem 550-nél is több termelőt érint.

Aszály miatt kárenyhítési kérelmet több mint 57 ezer hektár vonatkozásában jelentettek be a gazdák, ez 3600 földterületet érint a megyében. A belvízkár miatt benyújtott kérelmek több mint 2500 hektárt érintenek a megyében. A februári-márciusi fagy miatt sok gyümölcsös nem termett, a kajszibarack szinte eltűnt a megyében. A jól működő jégkárelhárító rendszernek köszönhetően viszont a jégkárokkal kapcsolatos bejelentések csökkentek a megyében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

föld

gazdaság

gazda

földművelés

időjárás

termés