Kipusztíthatatlan a parlagfű? Így irtsuk, ha nem akarunk milliós bírságot a nyakunkba

HelloVidék   
  Megosztom
Kipusztíthatatlan a parlagfű? Így irtsuk, ha nem akarunk milliós bírságot a nyakunkba

A pollenszezon javában dübörög, az allergiás betegek pedig próbálnak mindent megtenni azért, hogy lakásukat, udvarukat védett területté alakítsák. Az utcán és köztereken, gondozatlan udvarokon most viszont olyan növény kezdi majd virágzását, ami rengeteg ember számára okoz egészségügyi problémát. Augusztus van, lassan beindul az allergiások számára rettentően kellemetlen parlagfű-virágzás. Most annak jártunk utána, hogy mit tehetünk a parlagfű ellen, de kiderítettük azt is, hogy képes ennyi bosszúságot okozni a rá érzékeny embereknek.

Az időkép előrejelzése szerint a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően magas, nagyon-magas szintet érhet el. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen elérheti a nagyon magas szintet.

Ugyan most még nem aggódnak az allergiások, a parlagfű irátsát viszont nem szabad elbagatelizálni. Attól, mert pollenszemei jelenleg alacsony számban vannak jelen, nem jelenti azt, hogy hogy a hónap további napjaiban nem durvulhat be a helyzet. Éppen ezért, most abban segítünk, miként tudjuk kiirtani a kertünkből. Lássuk, mit tehetünk a súlyos allergiát okozó növények ellen.

Mikor kezdjük az irtást?

Augusztusban indul be a parlagfű virágzása, de fontos, hogy már akkor elkezdjük az irtás, amikor a növény első néhány töbe felüti fejét a kertünkben. Erre a törvény is felhívja a figyelmet:

A jogszabály a tavalyi év során változott, tehát fontos, hogy a földtulajdonosoknak ez a kötelezettsége már nemcsak július 1-től áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt. A helyszíni ellenőrzést külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság (megyei kormányhivatal földhivatali osztálya) végzi. A jogszabály-változtatást az indokolta, hogy a parlagfű nagyon jól alkalmazkodik hazánk időjárási viszonyaihoz, emiatt képes volt megfelelő időjárási körülmények között az eredetileg törvényben megjelölt határidő előtt is virágozni.

Milliós bírság is a nyakunkba szakadhat

A növényvédelmi bírság kiszabására a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya jogosult.
Az Éltv. 60. § (1) bekezdés c) pontja alapján a növényvédelmi bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulasztja. A növényvédelmi bírság mértékét az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság mértéke határozza meg.

Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a vele szemben kiszabásra kerülő növényvédelmi bírságot az irányadó bírságtétel másfélszeresére kell emelni.

A földhasználó viseli a vele szemben folytatott hatósági eljárás során felmerült költségeket, így különösen:

  • az ingatlanügyi hatóság helyszíni ellenőrzés lefolyatásával összefüggő valamennyi költségét,
  • a kormányhivatalnál a hatósági eljárás lefolytatásával kapcsolatban felmerült költségeket.

A kormányhivatal a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A büntetés mértékét esetenként a fertőzött terület nagyság, valamint a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg. A tavalyi év során 96 db bírsághatározat született belterületen. A tavalyi szezonban összesen a kiszabott bírság összege belterület esetében 8.554.000 Ft

- számolt be róla a Pénzcentrum.

Hogyan tudjuk kipusztítani?

Hogy megszabadulhatunk-e ettől a gyomtól? Maximum ritkitani tudjuk és a közvetlen közelünkben irtani a parlagfüvet. Mivel a magon keresztül terjed, a parlagfű terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseknek a vetőmagtermelés megakadályozására kell irányulnia.

Bónuszként, ha a virágzás előtt megsemmisítjük a növényt, akkor ezzel is csökkenteni tudjuk a káros növény pollenjeinek számát, valamint terjedését. Ha saját kertünkben próbáljunk eltávolítani a parlagfüvet, a legjobb megoldás, ha kézzel, tövestül tépjük ki. Ez azért jó módszer, mert a növénynek nagyon rövid és gyenge gyökérzete van.

Fontos, hogy semmiképp se kezdjünk fűkaszával vagy bármilyen hasonló eszközzel nekikezdeni a irtásnak, hiszen így csak jobban szétszórjuk a pollent. Az is lényeges, hogy a gyomláláshoz mindenképp vegyünk fel kesztyűt, mert ez a növény bőrkiütéseket is okozhat. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy, ha allergiásak vagyunk a parlagfűre, semmiképp se mi végezzük az irtást, hanem bízzuk szakemberre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

parlagfű

parlagfű allergia

parlagfű irtás

parlagfű-mentesítés

kerti munka

kertrendezés

kert gondozás