Mi mindenre jó a levendula, hogyan gondozzuk? A levendula ültetése, metszése, levendula szörp készítése

HelloVidék   
  Megosztom
Mi mindenre jó a levendula, hogyan gondozzuk? A levendula ültetése, metszése, levendula szörp készítése

Mikor kell a levendula virágát leszedni, hogyan zajlik a levendula metszése és a levendula ültetése mikor aktuális? Elmondjuk azt is, hogyan készül a tihanyi levendula szörp!

A levendula már hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb, legdivatosabb növény Magyarországon, amelyet nem csak dekorációként használunk, hanem számtalan módon hasznosíthatunk is. A levendula hasznosításának legnépszerűbb módjai, a levendula szörp és a levendula párna mellett bemutatjuk, mennyi mindenre jó még a levendula, emellett olyan kérdéseket válaszolunk meg, amelyek még a gyakorlott kertészeket is foglalkoztatják.

A levendula gondozása, mivel egy mediterrán növényről van szó, nem túl bonyolult, ám sokan nem tudják, hogy mikor virágzik a levendula, és hogy mikor kell a levendula virágát leszedni ahhoz, hogy a lehető legerősebb illattal, aromával rendelkezzen. Cikkünkből megtudhatod, hogyan működik a levendula szaporítása és a virágok tartósítása, a levendula metszése mikor aktuális, illetve mit tegyünk a növénnyel télen?

A levendula egy, az árvácskafélék családjába tartozó ehető virág, amelyet Magyarországra a középkorban hoztak be először. A levendula őshonos Európa mediterrán vidékein, a mérsékelt övben pedig leggyakrabban dísznövényként, néhány térségben pedig haszonnövényként alkalmazzák, ilyen például a tihanyi levendula, amelyet a vidéki Magyarország egy ékköveként tartunk számon.

A híres tihanyi levendula

Magyarország legismertebb levendulaültetvénye, a tihanyi levendula az 1920-as években került hazánkba egy Bittera Gyula nevű gyógynövényszakértő által, Franciaországból. A levendula már korábban is, a középkor óta fellelhető volt a kolostorok kertjeiben, de ipari mennyiségben Tihanyban termesztették először. A tihanyi levendula termesztése végül olyan sikeres lett, hogy az illóolaj minősége, illata még a híres francia levendulamezők terméséét is meghaladta. Ez a siker Tihany félsziget-jellegének köszönhető, ugyanis Magyarországon ott a legmagasabb a napsütéses órák száma, a félszigeten gyakorlatilag félmediterrán éghajlat jön létre.

A levendula ültetése mikor javallott?

Ezt a mediterrán növényt leginkább február közepén, végén ültetjük, júliustól januárig nem érdemes vele kísérleteznünk. A növények közötti távolság legyen körülbelül 40-60 cm, a levendula ültetése pedig egy bucka kialakítását igényli, amelynek a közepébe vájt lyukba kell helyeznünk a tövet.

Milyen talajt szeret a levendula?

A levendula azokban a talajtípusokban érzi jól magát, amelyeknek jó a vízáteresztő képessége. Ha tudjuk, hogy nagyon agyagos a talaj, lazítsuk fel, keverjük el más, rögösebb talajtípusokkal, kövekkel, hogy a levendula a későbbiekben szépen fejlődhessen. A levendulát nyáron locsoljuk mérsékelten, télen pedig ritkán, ugyanis nem szeretnénk, hogy a sebezhető gyökerek a föld fölé kerüljenek és megfázzanak. Összességében a levendula a szárazságot jobban viseli, mint a túl sok vizet.

Levendula ültetése cserépbe

A levendula cserépben is megél, akár beltérben, akár a szabadban tartjuk, ám a cserép esetében még inkább szüksége van a jó vízelvezetésre. A cserepes levendula sok napfényt igényel, emiatt a szabad levegőn jobban fejlődik, valamint a levendula locsolása is gyakoribb feladat (akár naponta), ugyanis a cserepes föld könnyen kiszáradhat, azt pedig még egy olyan mediterrán növény sem kedveli, mint a levendula.

A levendula mikor virágzik? Mikor kell a levendula virágát leszedni?

A levendula szedése, aratása július közepén aktuális, ekkor a virágok már kezdenek kinyílni, de még éppen nem bontanak szirmokat. Az éppen ki nem nyílt virágos szárakat vágjuk le, kössük őket csokorba és fejjel lefelé felakasztva szárítsuk őket meleg, sötét, száraz helyen, körülbelül két hétig. Minél sötétebb, melegebb helyen szárítjuk, a levendula annál színesebb és illatosabb marad!

A levendula metszése mikor aktuális?

A levendula metszése és a virágok szüretje nem ugyanaz! A levendula új hajtásai rendszerint kora tavasszal érkeznek meg: ilyenkor javallott a levendula metszése azokon a szárakon, amelyek fásodnak. Metszéskor tiszta, egyenletes felületeket hagyjunk a levendula hajtásain, így könnyebben regenerálódik a növény. A magasabb levendula metszése a növény harmadáig történjen, kisnövésű bokor esetében elég néhány cm is.

A levendula szaporítása

A levendula szaporítása több megközelítésből is kivitelezhető attól függően, hogy mennyire vagyunk gyakorlott kertészek:

  • Levendula szaporítása magról: a francia levendula szaporítása lehetséges magvetéssel, de nem javallott, ugyanis lassú és kockázatos módja ez a levendula ültetésnek. Ha mégis magról szaporítjuk, koratavasszal vagy ősszel ültessük el, 1cm mélységben, nagyából 20 cm-es tőtávolsággal.
  • Tőosztással: egyszerűen válasszunk le pár gyökeres csomót az anyanövényről és ültessük a megfelelő távolságba. Sokkal eredményesebb lesz így a levendula szaporítása!
  • Dugványozással: vágjunk le az anyanövényről 8-10 cm hosszúságú fásodó vagy zöld ágakat, lehetőleg ferdén, ugyanis így több gyökeret tud ereszteni a levendula. A dugványozást szaporítótálcában, cserépben végezzük: 2-3 cm mélyre dugjuk a szárakat a nedves földbe; vigyázzunk, a leveleket ne temessük be! A teljes gyökérzet 4-6 hét alatt fog kifejlődni, ha új hajtásokat látunk, sikeres volt a folyamat.
  • Bújtatással: időigényes folyamat! Egy hosszú levendula szárat fektessünk a földre, egy drót segítségével formázzuk U alakúra. Az U alsó részét fedjük be földdel, ezt követően a nedvesség és a takarás hatására néhány hónap múlva megindulhat a gyökeresedés.

A levendula teleltetése

A levendula télálló növény, nyugodtan kinn hagyhatjuk a földben, következő évben is hajtani fog. Cserepes levendula esetén viszont megéri behozni a többi növényünkkel: a leanderhez hasonlóan zárt térben jobban áttelel.

A levendula gyógyhatásai

  • Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, csillapítja a pattanásos, gyulladt bőr, a horzsolások és a napégés fájdalmát, enyhíti a rovarcsípés tüneteit is
  • Aromaterápiája nyugtat, felfrissít, enyhíti a fejfájást
  • Olaját a bőrbe masszírozva segít a reumán, az izomfájdalmakon
  • A zsíros haj és a korpás fejbőr regenerálója; puhítja a bőrt
  • Stresszoldó hatása segít az alvászavar leküzdésében és a szív- és érrendszeri panaszok helyreállításában
  • Csökkenti a puffadást és az alhasi görcsöket

A levendula hasznosítása

A levendulát szárított formában és illóolajként hasznosítjuk: gyakorlatilag bármibe beletehetjük. A szárított levendula inni- és ennivalókban is gyakran szerepel, például levendula szörp, levendulás keksz formájában. A levendula virágzatát illatosító párnákban is elraktározhatjuk. Az illóolajat leggyakrabban kozmetikumokhoz használják föl: a nyugtató illatot bármilyen samponban, krémben, szappanban el lehet képzelni.

Levendula párna

A kiszárított levendula virágzatot törjük össze, majd kössük jól szellőző zsákocskába. Ha idővel enyhül az illata, cseppentsünk rá nyugodtan illóolajat. A szekrényben megóvja ruháinkat a molyoktól, emellett friss illatával elűzi a ritkán szellőző gardróbok állott szagát. Dekorációnak sem utolsó!

Levendula szörp

Hozzávalók

  • 1 csésze szárított levendula
  • 4 citrom
  • 75 dkg cukor
  • 1,5l víz

A levendula szörp elkészítése

  1. A citrom apróra vágott húsából, a vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk.
  2. A szárított levendula virágokat beletesszük a szirupba, 3 perc alatt összeforraljuk, majd éjszakára hagyjuk kihűlni.
  3. Másnap újra forraljuk, majd jól záródó csatos üvegben eltesszük.
  4. Az így elkészített levendula szörp felhasználásával csodás jeges levendula limonádé készíthető.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

levendula

levendula szörp

ültetés

kert

kertészkedés

szörp

illatosítás

virág

virágok

tihany

növények