Íme az ősszel is pompázó kert titka: ezt az 5 virágot még mindig nem késő elültetni

HelloVidék   
  Megosztom
Íme az ősszel is pompázó kert titka: ezt az 5 virágot még mindig nem késő elültetni

A lombos fák, cserjék fantasztikusan néznek ki ősszel, de az évelők még több színt adnak a forgataghoz, az egynyáriakat pedig még viszonylag olcsón is kínálják.

Ha te is az őszi színek szerelmese vagy, és imádod, ha a kerted is pompázik a nyárutó beköszöntével, érdemes előre tervezni az ültetéssel, növénygondozással is. A lombos fák, cserjék fantasztikusan néznek ki ősszel, de az évelők még több színt adnak a forgataghoz, az egynyáriakat pedig még viszonylag olcsón is kínálják – utóbbiakat sokan inkább a késő tavaszi időszakkal asszociálják, holott nem csak akkor viríthatnak a kertekben. Annak érdekében, hogy kellőképpen kiélvezhessük a pompájukat, legkésőbb augusztusban érdemes velük tervezni. Ezzel kapcsolatban adunk most tippeket a The Spruce cikke alapján.

Mikor érdemes megvenni és elültetni az őszi virágokat?

Ne várjunk vele őszig, ugyanis ha túl későn tesszük ezt meg, csak megrövidítjük azt az időt, amikor a pompájukban gyönyörködhetünk. Az ültetésnek ugyanakkor nincs kőbe vésett dátuma, a régió aktuális időjárása nagyban befolyásolja, mikor lenne ideális. Vannak nyarak, amikor augusztus közepe-vége viszonylag esős, ami tökéletes erre a célra, máskor nyár végén akkora forróság van, hogy jobb vele várni kora szeptemberig, ha nem akarjuk kitenni a frissen kiültetett növényeinket a hő okozta stressznek. Azzal sem árt tisztában lenni, milyen növények kaphatók egyáltalán ebben az időszakban.

Mi az ideális választás?

Azok a növények, amik túlélik az első fagyokat, mint például a krizantém, remek választások az őszi ültetésre, a hideg beköszöntével is színeket lopnak a kertünkbe. Egynyáriak közül jó választás lehet a bársonyvirág, a paprikavirág, a mézvirág (vagy illatos ternye), a lobélia, sarkantyúka, az árvácska vagy az oroszlánszáj. Ezeknek a fajtáknak a virágzása rövid, de látványos lesz.

Íme néhány virág, ami az őszi kert éke lehet

  • Krizantém: az ősz utolsó virágai, de számos, korábban (akár májusban is) nyíló változatuk is ismert. Fajtái között egynyáriak, évelők és félcserjék egyaránt előfordulnak. A túlzott meleget nem kedveli, a 30 °C feletti hőmérséklet már károsíthatja. Az őszi fajták jellemzően októberben virágoznak, de takarással ez novemberig kitolható. Az őszi krizantémok úgynevezett „rövid nappalos” növények, azaz virágzásukhoz napi 13–14 óra sötétre van szükség.
  • Őszirózsa: nemzetségükbe mintegy kétszáz faj sorolható, hatalmas szín- és méretválaszték jellemzi őket. Többségük jól tűri a szárazságot, főként a napos helyeket kedvelik. Ha túlzottan árnyékos, nyirkos helyre ültetjük, sajnos könnyen megtelepszik rajtuk a lisztharmat Erkélyen is remekül megél, a nyár második felében kezd el virágozni.
  • Árvácska: a fagyokig nyílik, tavasszal ad igazi színes virágszőnyeget. A hűvös, csapadékos éghajlatú országokban tavasztól őszig virít, Magyarországon az aszályos, száraz meleg nyáron hamar elviszi. Ahhoz, hogy a téli fagyokat ténylegesen átvészelje, késő ősszel (időjárástól függően októberben, novemberben) ajánlatos lassan rothadó (pl. fenyő) lombokkal, valamint földdel takarni a töveket.
  • Pompás varjúháj: nagyon kedvelt termesztett növény, mivel jól tűri a szárazságot és emiatt talajtakaróként használható. Természetes előfordulási helyei eredetileg Oroszország délkeleti vidéke, Kína északi és keleti részei, valamint a Koreai-félsziget voltak. Csillag alakú rózsaszín virágai 15 centiméter átmérőjű, lapos virágzatba tömörülnek.
  • Őszi napfényvirág: eredetileg Észak-Amerikából származik, augusztustól október végéig találkozhatunk virágzó fajtájával. A fészekvirágzatok jellegzetes alakúak. A gömb alakú, a kissé lefelé álló sugárvirágok csúcsuk felé kiszélesedők, sárga, barnássárga vagy barnásvörös színűek. Egyes fajtái vágott virágként is használhatóak.

Az őszre való készülődésünk közepette mindenképp jusson eszünkbe, hogy a legtöbb növényt megviseli az augusztusi nagy nyári szárazság, ezért fontos, hogy azokat a virágokat, amik igénylik, rendszeresen, gondosan öntözzük meg. Különösen ügyeljünk a függőcserepekre és ládákba ültetett növényekre. Próbáljunk takarékosan bánni a vízzel a locsolásnál is - ennek jegyében gyűjtsünk edénybe vizet és hasznosítsuk!

Ugyan még nem aktuális, de ahogy a hőmérséklet esik, úgy érdemes gondoskodni azokról a növényekről, amik még nem merültek téli álomba. Ha szükséges, használjunk talajtakarót.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kertészkedés

ősz

virágültetés

növényültetés

őszi virágok