Vigyázz a kerti élőlényekre: így készíthetsz otthon egyszerűen sünlakot

HelloVidék   
  Megosztom
Vigyázz a kerti élőlényekre: így készíthetsz otthon egyszerűen sünlakot

Augusztustól kezdve egyre gyakrabban lehetünk arra figyelmesek, hogy sündisznó költözött a kertünkbe. Ennek oka a nyár végén zajló második párzási időszak mellett az, hogy lassan elkezdenek felkészülni téli alvásukra, így olyan helyet keresnek, ahol meghúzhatják magukat és táplálékhoz is juthatnak. Az iskolakezdés előtt még épp jut idő arra, hogy a gyerekekkel együtt barkácsoljunk menedéket tüskéshátú barátainknak

A sündisznó igen hasznos állat, hiszen megeszi mindazokat a kártevő bogarakat, rovarokat és meztelencsigákat, amik kerti növényeinkben károkat okoznának.

A kertbe beköltöző apró állat gondozása azonban kifejezetten nagy felelősséget jelent, hiszen számos veszély leselkedik rá

– mondják a STIHL szakértői.

Éppen ezért azt javasolják, ha biztonságos környezetet szeretnénk kialakítani számára, érdemes saját házat készítenünk neki, amit egy csendes zugba, egy bokor, vagy fa tövébe állíthatunk fel.

Sünlak 7 lépésben

A sünlak készítése nem igényel különösebb szakértelmet, néhány egyszerű eszköz segítségével, a gyerekek bevonásával is könnyedén elkészíthető.

Szükséges eszközök:

 • akkumulátoros láncfűrész
 • kesztyű és védőszemüveg
 • 4 db 40x25x2 cm-es fa deszka
 • 1 db 30.x20x2 cm-es fa deszka
 • 1 db 50x40x2 cm-es fa deszka
 • 2 db 39x2x2 cm-es fa léc
 • 3x30 mm-es fa csavarok
 • csiszoló papír
 • szögek
 • kisméretű szemescsavarok
 • kalapács, csavarhúzó
 • néhány maroknyi szalma vagy mulcs
 1. Felkészülés a barkácsolásra:

  A gyerekekkel való közös barkácsolás kicsik és nagyok számára is hatalmas élményt jelent, amennyiben pedig a munkához nagyteljesítményű eszközök használatára is szükség van, még izgalmasabb a kihívás. Fontos azonban, hogy az alkotás során végig ügyeljünk a biztonságos eszközhasználatra, éppen ezért, mielőtt belevágunk a sünlak készítésébe, ellenőrizzük STIHL akkumulátoros láncfűrészünket, használata során pedig viseljünk védőfelszerelést, így kesztyűt és szemüveget is. A későbbiekben a sünlakot elkészíthetjük majd az illusztrációkon látható, jelenleg előrendelés alatt álló GTA 26 ágvágóval is. Az egyéni védőeszközök nem helyettesítik a biztonságos munkatechnikákat, így az akkumulátoros eszközöket kizárólag felnőttek használják!
 2. Pontos mérések, ügyes vágások:

  A gyerekek mérőszalaggal és ceruzával jelöljék ki a pontos vágási helyeket. A ház oldalain határozzuk meg a tető tetszőleges lejtési szögét, majd igazítsuk hozzá a ház elülső oldalát is, ahová a bejáratnak rajzoljunk be egy 10x10 centiméteres négyzetet. Ha mindent gondosan kimértünk, vágjuk le a deszkákat akkumulátoros láncfűrészünk segítségével.
 3. Egy kis csiszolás:

  A vágási éleket csiszoljuk simára csiszolópapírral!
 4. Elsőként az oldalfalakat rögzítsük!

  Facsavarok és csavarhúzó segítségével rögzítsük össze a ház négy oldalát!
 5. Jöhet a hálószoba!

  A megmaradt kisebb méretű deszkából készítsük el a sünlak hálószobájának a bejáratát. Az előtérből ugyanis a sündisznó így egy még védettebb zugba tud majd elvonulni, ahol biztonságban lesz más állatoktól és a gyakran szélsőséges időjárástól is. A kis falat szintén facsavarok segítségével rögzítsük.
 6. Készüljön el a tető is!

  Annak érdekében, hogy a sünlak teteje bármikor leszedhető legyen, de ne csússzon le a házról, a megmaradt nagyobb méretű deszka aljára szögeljük rá a méretre vágott két falécet is úgy, hogy illeszkedjen a ház oldalaihoz. Ezt követően egész egyszerűen helyezzük a kis ház tetejére.
 7. Ne feledkezzünk el a szigetelésről se!

  A legjobb, ha a sünlakot szalmával vagy mulccsal töltjük meg, ami kiváló fészkelő anyagként megfelelő szigetelést nyújthat és gondoskodhat az apró állat kényelméről is.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

sün

sündisznó

sünlak

kerti munka

kertrendezés

kertgondozás