Végzetes veszély a magyar erdőkben: ezt minden gyűjtőgetőnek tudnia kell idén ősszel

HelloVidék   
  Megosztom
Végzetes veszély a magyar erdőkben: ezt minden gyűjtőgetőnek tudnia kell idén ősszel

Kedvelt őszi hobbinak számít, hogy a hétvégi séták, túrák mellett, hogy a kirándulók ízletes gombákkal töltik meg a kosaraikat. A csapadékos időjárás kedvezően hathat a gombatermésre, ezért egyre többen indulnak útnak, ám nem árt vigyázni, mivel az ártatlannak tűnő erdei sétánknak súlyos ára is lehet. Évente átlagosan 100-150 gombamérgezés fordul elő hazánkban, ezért most a HelloVidék egyfajta segítségként összegyűjtötte, mire kell figyelnünk, hogy elkerüljük a bajt.

Egyre népszerűbb őszi tevékenységnek számít a hétvégi séták, túrák mellett, az "erdő húsának" is nevezett ízletes gombák gyűjtögetése. A csapadékos időjárás idén is szerencsét ígér a gombászás szerelmeseinek, akik 2020-ban is gazdagon megtölthetik kosaraikat. Nem árt azonban óvatosnak lenni, hiszen ha néhány fontos aranyszabályt nem tartunk be, súlyos ára lehet az ártatlan gombaszedésnek.

Az őszi csapadékos időjárás kedvezően hathat a gombatermésre, ezért egyre többen döntenek úgy, hogy a hétvégi kiránduláson nemcsak a tájat csodálják, hanem kalapos finomságokkal töltik meg a kosaraikat. Az erdők, mezők könnyen elérhető kincseiből ízletes ételeket készíthetünk, ám érdemes óvatosnak lenni, hiszen a kellemes erdei sétának és az ártatlannak tűnő gyűjtögetésnek súlyos ára lehet.

Az őszi erdőt járva a színes falevelek és az egyre nagyobb nyugalomba burkolózó táj lenyűgöző látványt nyújthat. A séta pedig amellett, hogy kikapcsol és kizökkent a hétköznapok nyüzsgéséből, számtalan meglepetést tartogathat. A csapadékos időjárás 2020-ban is kedvezően hathat a gombatermésre, ezért egyre többen töltik meg kosaraikat az "erdő húsának" is nevezett kalapos finomságokkal.

Ahogy korábbi cikkünkben már írtunk róla a kellemes sétának és az ártatlannak tűnő gyűjtögetésnek azonban súlyos ára lehet, ha nem tartjuk be az erdő kincseinek gyűjtésére, leszedésére vonatkozó törvényi előírásokat.

Ha a szabályoknak megfelelően járunk el ízletes gombás fogások kerülhetnek az asztalunkra, bár a biztonságos fogyasztáshoz még érdemes néhány dolgot figyelembe vennünk. Több mint 4000 kalaposgomba-faj létezik, közülük az ehető gombák száma több száz, az erősebben mérgezőké pedig egy-két tucat. Vagyis nem könnyű felismerni első alkalommal, hogy éppen mibe botlunk bele.

Szintén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán ismerkedhetünk meg egy fotókkal ellátott lista alapján a mérgező és ehető gombapárokkal, melyeket könnyű összetéveszteni. Ezen kívül rengeteg könyv, gombahatározó, sőt mobilalkalmazás is a rendelkezésünkre áll, hogy kiderítsük, hogy egy vadon termett gomba mérgező-e vagy sem. Ahhoz viszont, hogy egészen biztos információkat szerezzünk, mielőtt az asztalunkra kerül a gomba, a törvény előírja, hogy fogyasztás vagy árusítás előtt mindenképp egy erre kiképzett gombaszakértővel kell bevizsgáltatnunk a begyűjtött példányokat.

2008. évi XLVI. törvény8/A. paragrafusa értelmében vadon termett gombát étkezési céllal forgalomba hozni vagy feldolgozni csak az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban foglaltak szerinti gomba szakellenőri minősítést követően lehet.

Vadon termő, gyűjtött gombát átvenni és felhasználni csak gombavizsgálati igazolással és a gomba egyéb adatait megfelelően tartalmazó termékkísérő dokumentummal szabad. A termékkísérő dokumentumban szerepelnie kell az élelmiszerekre vonatkozóan előírt adatok mellett a „gyűjtött” szónak, a gombatétel mennyiségének, a gombavizsgálat dátumának, és a gombavizsgálati igazolás sorszámának is. Gombaminősítést csak a nyilvántartott és a Nébih honlapján közzétett listában szereplő gombaszakellenőr végezhet. Az adott gombatétel dokumentumait a felhasználást követő egy hónapig meg kell őrizni.

A gyűjtés szabályai: értünk és környezetünkért

  • Ahogy fentebb már részletesen is leírtuk, a vadon termő gombákat fogyasztás előtt mindig vizsgáltassuk meg gombaszakértővel. A kisebb településeken és a nagyvárosokban egyaránt a helyi önkormányzatok gondoskodnak a gombavizsgálat megszervezéséről és működtetéséről.
  • Soha ne használjunk nejlonzacskót, vagy műanyag dobozt a gombagyűjtéshez, mivel ezekben a gombák bepállanak, és könnyen romlásnak indulhatnak, ráadásul ilyen tárolás esetén könnyen össze is törnek. A gyűjtéshez a legjobb, ha kosarat vagy papírzacskót használunk.
  • Gyűjtéskor csak a fiatal, egészséges gombákat szedjük le.
  • Attól még, hogy nekünk nincs szükségünk rá, ne törjük le, vagy rúgjuk szét a mérgező gombákat, mivel fontos elemei a terület ökoszisztémájának.

Ezekre figyeljünk a finom falatok elfogyasztása előtt:

  • A felhasználás előtt mindig jól szellőző, hideg helyen, egy rétegben kiterítve tároljuk a gombákat.
  • Mindig alaposan tisztítsuk meg a gombát.
  • Daraboljuk apróra, ezzel ugyanis könnyebben emészthetővé tesszük.
  • Nem minden gombánál ajánlott a tönk elfogyasztása, mivel vannak olyanok, melyek egyáltalán nem emészthetőek meg, ilyen például a szegfő gomba és az őzláb gomba is.
  • A gombás ételek a könnyen romló ételek közé tartoznak. Magas víz és fehérjetartalmuk miatt bennük a baktériumok könnyen és gyorsan elszaporodnak, ezért könnyen okozhatnak ételmérgezést. Elkészítés után minél előbb érdemes elfogyasztanunk a gombát tartalmazó ételeket.
  • Nehéz emésztése miatt nem javasolt gombás étel fogyasztása a 6 éves kor alatti gyerekeknek, az időseknek, és az érzékeny gyomrúaknak.
  • Mindig járjunk utána az adott gombafajnak, mielőtt felhasználnánk, ugyannis sok tényezőt figyelembe kell vennünk, ha különleges gombát szeretnénk fogyasztani. Vannak például olyan gombafajok, melyekben a méreganyagok csak megfelelő idejű - legalább 20 perc - főzés után távoznak, és csak ez után fogyaszthatóak biztonsággal.

Ha mégis megtörténik a baj: ezek a mérgezés tünetei

A gombamérgezés tünetei nem jelentkeznek azonnal. Előfordulhat, hogy csak több órával később érezhetjük, hogy valami nincs rendben. Például éppen a gyilkos galóca mérgezés tünetei jelentkeznek leglassabban, és akkor már gyakorlatilag alig lehet segíteni.

Amennyiben a vadon termő gomba fogyasztása után bármilyen tünet, például rosszullét, izzadás, hányinger, hányás, hasmenés, szédülés jelentkezik, haladéktalanul hívjunk orvost vagy mentőt!

A legveszélyesebb gombáról, a gyilkos galócáról:

A gyilkos galóca számít a legveszélyesebb mérgező gomba fajtának Magyarországon, ezért érdemes róla külön is szót ejteni. A gyilkos galócánál a mérgezés tünetei a gomba elfogyasztását követő 8-24 óra elteltével mutatkoznak meg, az első stádiumban hasi görcsök, csillapíthatatlan hányás, hasmenés jelentkezik. A szervezet ilyenkor sok sót és folyadékot veszít: ez akár kiszáradást is okozhat.

Ezt követően 1-2 napos átmeneti jóllét után a máj kezd el károsodni: sárgaság alakul ki, és májtáji fájdalom jelentkezik, ezután a mérgezett általában meghal májelégtelenség, vese- és szívszövődmények következtében. Amennyiben valaki túléli a gyilkos galóca mérgezését – ami rendkívül ritka, akkor is maradandó májkárosodást szenved.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gomba

gombaszezon

gombász

gombászás

gyűjtögetés

erdő

mérgezés