Milliárdos beavatkozásra készülnek a Hortobágyon: ezt tervezik a pusztával

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdos beavatkozásra készülnek a Hortobágyon: ezt tervezik a pusztával

Elkezdődött a Hortobágy és a Nagykunság tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása. A múlt elmúlt, de a folyószabályozást megelőző vízrendszert közelítő állapot szeretnék most visszaállítani.

Huszonegy vizes élőhely újulhat meg a múlt év decemberében kezdődött és a jövő év júniusában záródó, az Európai Unió közel egymilliárd forintos támogatásával megvalósuló tájrehabilitáló munkában - ennek részleteiről dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Szabó Gyula osztályvezető tartott online sajtótájékoztatót.

A komplex élőhelyrehabilitáció elsődleges célkitűzés a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása.

- mondta dr. Kovács Zita, a Haon.hu beszámolója szerint.

Szabó Gyula részletezte a Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar területén, megyénkben Újszentmargita, Tiszacsege, Hortobágy, Nagyhegyes, Nádudvar, Püspökladány, Balmazújváros és Hajdúszoboszló külterületének Hortobágyhoz tartozó egyes helyein megvalósuló munkálatokat.

A Hortobágyon megmaradt kisvizes élőhelyek a régmúltat idéző flórája és faunája által felértékelődtek. Cél, hogy a természetesen megjelenő vizek mozaikos és változatos élőhelyeket hozzanak létre, biztosítva ezzel az adott faj életfeltételeit. Ehhez a vizet kell biztosítani, a területet időszakosan vízborítottá kell tenni úgy, hogy a vizek mozgása kövesse a korábbi, a XIX. század közepén kezdődött ármentesítés előtti állapotot. A terület kiszáradása a víz elvezetése miatt következett be. A természetesen megjelenő csapadékvizet meg kell tartani, ugyanakkor a vízzel borított időszakban a közlekedést az utak stabilizálásával úgy kell biztosítani, hogy az ne zavarja a vizek mozgását, a természetes élőhelyek kialakulását. Ehhez a vízkormányzását szolgáló műtárgyakat, csatornákat rendbe kel tenni, illetve el kell bontani vagy újakat építeni.

- nyilatkozta.

Elsődleges cél tehát a komplex élőhely-rehabilitáció, a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hortobágy

nemzeti park

természetes élőhely