Milliárdos beavatkozásra készülnek a Hortobágyon: ezt tervezik a pusztával

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdos beavatkozásra készülnek a Hortobágyon: ezt tervezik a pusztával

Elkezdődött a Hortobágy és a Nagykunság tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása. A múlt elmúlt, de a folyószabályozást megelőző vízrendszert közelítő állapot szeretnék most visszaállítani.

Huszonegy vizes élőhely újulhat meg a múlt év decemberében kezdődött és a jövő év júniusában záródó, az Európai Unió közel egymilliárd forintos támogatásával megvalósuló tájrehabilitáló munkában - ennek részleteiről dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Szabó Gyula osztályvezető tartott online sajtótájékoztatót.

A komplex élőhelyrehabilitáció elsődleges célkitűzés a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása.

- mondta dr. Kovács Zita, a Haon.hu beszámolója szerint.

Szabó Gyula részletezte a Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar területén, megyénkben Újszentmargita, Tiszacsege, Hortobágy, Nagyhegyes, Nádudvar, Püspökladány, Balmazújváros és Hajdúszoboszló külterületének Hortobágyhoz tartozó egyes helyein megvalósuló munkálatokat.

A Hortobágyon megmaradt kisvizes élőhelyek a régmúltat idéző flórája és faunája által felértékelődtek. Cél, hogy a természetesen megjelenő vizek mozaikos és változatos élőhelyeket hozzanak létre, biztosítva ezzel az adott faj életfeltételeit. Ehhez a vizet kell biztosítani, a területet időszakosan vízborítottá kell tenni úgy, hogy a vizek mozgása kövesse a korábbi, a XIX. század közepén kezdődött ármentesítés előtti állapotot. A terület kiszáradása a víz elvezetése miatt következett be. A természetesen megjelenő csapadékvizet meg kell tartani, ugyanakkor a vízzel borított időszakban a közlekedést az utak stabilizálásával úgy kell biztosítani, hogy az ne zavarja a vizek mozgását, a természetes élőhelyek kialakulását. Ehhez a vízkormányzását szolgáló műtárgyakat, csatornákat rendbe kel tenni, illetve el kell bontani vagy újakat építeni.

- nyilatkozta.

Elsődleges cél tehát a komplex élőhely-rehabilitáció, a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hortobágy

nemzeti park

természetes élőhely