Milliárdos beavatkozásra készülnek a Hortobágyon: ezt tervezik a pusztával

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdos beavatkozásra készülnek a Hortobágyon: ezt tervezik a pusztával

Elkezdődött a Hortobágy és a Nagykunság tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása. A múlt elmúlt, de a folyószabályozást megelőző vízrendszert közelítő állapot szeretnék most visszaállítani.

Huszonegy vizes élőhely újulhat meg a múlt év decemberében kezdődött és a jövő év júniusában záródó, az Európai Unió közel egymilliárd forintos támogatásával megvalósuló tájrehabilitáló munkában - ennek részleteiről dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Szabó Gyula osztályvezető tartott online sajtótájékoztatót.

A komplex élőhelyrehabilitáció elsődleges célkitűzés a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása.

- mondta dr. Kovács Zita, a Haon.hu beszámolója szerint.

Szabó Gyula részletezte a Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar területén, megyénkben Újszentmargita, Tiszacsege, Hortobágy, Nagyhegyes, Nádudvar, Püspökladány, Balmazújváros és Hajdúszoboszló külterületének Hortobágyhoz tartozó egyes helyein megvalósuló munkálatokat.

A Hortobágyon megmaradt kisvizes élőhelyek a régmúltat idéző flórája és faunája által felértékelődtek. Cél, hogy a természetesen megjelenő vizek mozaikos és változatos élőhelyeket hozzanak létre, biztosítva ezzel az adott faj életfeltételeit. Ehhez a vizet kell biztosítani, a területet időszakosan vízborítottá kell tenni úgy, hogy a vizek mozgása kövesse a korábbi, a XIX. század közepén kezdődött ármentesítés előtti állapotot. A terület kiszáradása a víz elvezetése miatt következett be. A természetesen megjelenő csapadékvizet meg kell tartani, ugyanakkor a vízzel borított időszakban a közlekedést az utak stabilizálásával úgy kell biztosítani, hogy az ne zavarja a vizek mozgását, a természetes élőhelyek kialakulását. Ehhez a vízkormányzását szolgáló műtárgyakat, csatornákat rendbe kel tenni, illetve el kell bontani vagy újakat építeni.

- nyilatkozta.

Elsődleges cél tehát a komplex élőhely-rehabilitáció, a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hortobágy

nemzeti park

természetes élőhely