Itt vannak a legjobb tippek: így lehet egész nyáron bámulatos a gyep a kertben

HelloVidék   
  Megosztom
Itt vannak a legjobb tippek: így lehet egész nyáron bámulatos a gyep a kertben

A tavasz beköszöntével minden családi háznál megszaporodnak a kerti munkák, de az emberek hajlamosak jóval kevesebbet foglalkozni a gyepápolással, mint amennyire az megérdemelné. Pedig a gyep magától nem lesz bársonyos haragoszöld, és sokkal több energiát kell rá fordítani, mint a többi növényre. Molnár Gábor Éva kertészmérnök összeszedte azokat az aranyszabályokat, melyek betartásával elérhetjük a kívánt színvilágot. A szakértő szerint, ha megfelelően végezzük el a gyepszellőztetési, a talajjavítási és a gyep-tápanyagozási munkálatokat, és mindezt környezettudatosan tesszük, akkor nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

A hosszú, sötét, téli hónapok után újra itt a tavasz, és ezzel egyidejűleg a természet is újra életre kel. Nem kevés feladattal jár ez a kertes házban élők számára, hiszen sok mindenre kell egyszerre odafigyelni, de a legtöbben részben vagy teljes egészében kihagyják a gyepápolási teendőket, mondván: a fű magától is szép tud lenni, nincs szüksége törődésre. Ez viszont egy olyan tévhit, amit el kell oszlatni. A gyep kényes „jószág” a mi kontinentális éghajlatunkon.

Molnár Gábor Éva kertészmérnök felhívta rá a figyelmet, hogy a téli időjárási körülmények között a gyep is ugyanolyan igénybevételnek van kitéve, mint az örökzöldek, ami után regenerálódnia kell, és ebben mi magunk is szerepet kell hogy vállaljunk.

A kertfuvesites.hu szakértője arról beszélt, hogy a gyepápolás kezdetét nem lehet napra pontosan behatárolni, hiszen az nagyban függ a hőmérséklet-változástól. Éppen ezért fontos időben felkészülni a folyamatokra, és már kora tavasszal szükséges beszerezni a megfelelő eszközöket, tápanyagokat, talajjavítókat.

Tavasszal első körben késes gyepszellőztető géppel kell meglazítani a talajt. Ez a szerkezet akár fél centiméterre is felkarcolja a talaj felszínét, ezáltal újrasarjadásra készteti a fűszálakat. Az elhalt részektől, a képződött filcrétegtől ily módon megszabadulunk. Egy hasonlattal élve olyan ez, mint amikor tavasszal megnyírják a birkákat, hiszen idővel új, puha bundájuk nő majd

– magyarázta Molnár Gábor Éva, a kertfuvesites.hu tulajdonosa.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a gyepszellőztetéssel lezártnak tekintik a munkát, pedig az önmagában nem sokat ér. A kertfuvesites.hu szakértője szerint mivel ilyenkor nyitott a talaj, ez a legalkalmasabb időpont elvégezni a talajjavítók kiszórását és a gyep tápanyagozását, az esetleges betegségek megelőzése és a gyep regenerálódása érdekében.

Ebben a folyamatban erősítjük meg a növény és a talaj kapcsolatát, aminek köszönhetően az esztétikum is kézzel fogható lesz, és azt a haragoszöld színt kapjuk, amit mi, magyarok imádunk. Mi már környezettudatos termékekkel végezzük el a tavaszi megújítást, melyekkel egyáltalán nem szennyezzük a talajvizeket

– fogalmazott.

Mint mondta, a tápanyagozással nagyon könnyen rásegíthetünk a gyep regenerálódására, ami már egy középkategóriás kertnél is igen látványos eredményt tud hozni.

Molnár Gábor Éva azt tanácsolja, hogy konzultáljunk szakértővel, mielőtt hozzálátunk a gyepápolási folyamathoz. Kollégáival telefonon vagy akár személyesen is adnak tanácsot, felmérik az esetleges problémákat, és ami a legfontosabb: feltárják az okokat.

Teljesen felesleges elszórni bármilyen tápanyagot a gyepben, ha nem is tudjuk, mi okozza a sárgulást. A tulajdonossal közösen felmérjük, hol történhetett adott esetben hiba, mire van szüksége a fűnek, majd ezek megértése után javaslatot teszünk a további teendőkre. Mivel szívügyünknek tartjuk a környezetvédelmet, próbálunk olyan megoldással előállni, ami egyáltalán nem árt a természetnek, az embernek, de csodaszép lesz tőle a gyep

– tette hozzá.

Az idei évben a talajerő-gazdálkodás (talajhumuszkészlet-gazdálkodás) került fókuszba a kertfüvesítés háza táján, a tavalyi mikrobiom támogatással karöltve. Mert huminsavak nélkül a talaj természetes talajerő hiányában nagyon szegényen szolgáltatja a tápanyagot a növényeknek. Az ezt célzó, webáruházukban megtalálható új és különleges megoldásról (Humin Garden Plus granulátum) nagy büszkeséggel mesélt a mérnökasszony.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kertészet

gyep gondozás

gyep

kert rendezés