Nincs rendben a porta? Milliós bírság is járhat érte Kis­zomboron

HelloVidék   
  Megosztom
Nincs rendben a porta? Milliós bírság is járhat érte Kis­zomboron

Május elsején lép életbe Kis­zomboron a közösségi együttélés rendjét szabályozó új helyi rendelet. Bár a rendelkezés alapján a hivatal most már bírságot is kiszabhat azokra, akik semmibe veszik a felszólító leveleket, a cél nem a pénzszerzés, hanem hogy a falu képe rendezettebb legyen - számolt be róla a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, a kiszombori önkormányzatnak van egy 4 órában foglalkoztatott munkatársa, akinek többek kö­­zött az a feladata, hogy az utcákat járva jegyezze fel, hol hanyagolták el az esővíz-elvezető árkokat. Az illetőnek persze nem csak ez a dolga: azt is figyelnie kell például, hogy a házak előtti közterületen hol tárolnak hosszabb időn át építőanyagokat, mezőgazdasági vontatót, öntözőberendezést és hasonlókat.

Különösen ott probléma ez, ahol széles a járda és az út közti terület. Persze az önkormányzat más forrásból is értesül a kritikus helyekről: rendszeresen kapnak lakossági bejelentéseket, de a polgármester vagy a jegyző is felírja, ha a községben sétálva valahol ilyesmit lát. Eddig azonban mást nemigen tehettek, mint hogy akár szóban, akár írásban szép szóval megkérték a tulajdonost a helyzet rendezésére. Aztán többnyire minden maradt úgy, ahogy volt

- írta a lap.

Most viszont, az új rendelettel kapcsolatban a polgármester, Szirbik Imre hangsúlyozta, hogy megalkotása előtt konzultált a képviselő-testület tagjaival, Gács Zoltán jegyző pedig azt, hogy ennek a helyi jogszabálynak sem a pénzbeszedés a célja, hanem hogy a falukép rendezett legyen.

A közösségi együttélés szabályairól egyébként sok településen hoztak különböző tartalmú rendelkezést. A kiszombori kifejezetten arra koncentrál, hogy a porták és környékük tiszta legyen. Így jogsértő magatartásként olyasmiket sorol fel, mint az udvar tisztán tartásának, gyommentesítésének elmulasztása, az úttestig tartó terület és a vízelvezető árok elhanyagolása, il­­letve a takarmány, az ócskavas és a zöldhulladék, illetve különböző járművek tartós tá­­rolása közterületen

- számolt be róla a portál.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kiszombor

szemét

hulladék

porta

udvar

kert

utca

rendelet

bírság

szabály

büntetés