Fontos nap a mai: tudtátok, hogy hagyományosan ma kezdődnek a tavaszi munkák?

MTI   
  Megosztom
Fontos nap a mai: tudtátok, hogy hagyományosan ma kezdődnek a tavaszi munkák?

Szent György napja hagyományosan a tavaszi munkák kezdetét is jelenti. Több száz éves helyi hagyományokat követve Szent György napján idén is bejegyezték a hajtásokat a Szőlő Jövésének Könyvébe Kőszegen.

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja. Magyarországon az állatokat ezen a napon hajtották ki először a legelőre. Ekkor álltak újra munkába juhászok és a kanászok. Régi pásztorszokás az ún. juhmérés, a lemért tejmennyiség alapján megállapították, hogy a gazdák a nyár folyamán milyen sorrendben, mennyi tejet kapnak.

Rozsályon is megemlékeztek a mai napról

Szent György napján hagyományosan a papok megszentelik a búzát, kimennek a gyümölcsösökbe, termőföldekre, meghintik azokat szenteltvízzel, hogy ősszel bőséges termést hozzanak. És mivel ma már a kétkezi munkák mellett a gépek is segítenek, azokat is megáldják. Hagyományteremtő szándékkal Bátorligeten második, Rozsályon első ízben áldották meg a mezőgazdasági haszonjárműveket - adta hírül a nyíregyházi lap.

Kőszegen más szokás is járja

A koronavírus-járvány miatt a szokásosnál kissé szerényebb keretek között, de a több száz éves helyi hagyományokat követve április 24-én Szent György napján idén is bejegyezték a hajtásokat a Szőlő Jövésének Könyvébe Kőszegen.

A vasi kisvárosban 1740 óta mutatják be a hegymesterek az évnek ezen a napján a szőlőhajtásokat a város elöljáróinak, rajzolják be azokat a külön erre a célra szolgáló díszes könyvbe. Az egyedülálló kőszegi hagyomány 2013-ban felvételt nyert a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, 2019-ben pedig kiemelkedő nemzeti értékként bekerült a Magyar Értéktárba is.

A kőszegi városháza előtti téren Básthy Béla (Fidesz) polgármesternek Böröcz Tamás a Kőszeg és Környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke mutatta be a hajtásokat, amelyeket miután Harangozó Vilmos esperes-plébános megáldotta, Németh János festőművész rajzolt be a könyvbe.

Láng József kőszegi borász az MTI-nek elmondta: idén hajtások helyett még csak rügyek látszanak, "rügyfakadás utáni nemezes állapotban" vannak.

Szavai szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a szőlő átvészelte az áprilisi fagyokat, még bőven behozhatja a lemaradást tehát lehet reménykedni a jó termésben.

Idén viszont elmaradt a borverseny

Elmaradt Kőszegen az ilyenkor szokásos felvonulás és ünnepség, borverseny helyett is csak nyilvános bormustrát tartottak, az érdeklődők pedig a város hivatalos közösségi oldalán online követhették figyelemmel az eseményeket, illetve a Jurisics téri "Lábasház" kirakatában tekinthetik meg a Szőlő Jövésnek Köve és Hagyománya címet viselő kiállítást.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szent györgy napja

búzaszentelés

kert

kerti munkák