Pusztulnak a kerti növények? Íme 10 ok, amit a legtöbb hobbikertész észre se vesz

MTI   
  Megosztom
Pusztulnak a kerti növények? Íme 10 ok, amit a legtöbb hobbikertész észre se vesz

Amikor a kültéri növények levelei megsárgulnak, az általában a klorózis jele lehet. A klorózis a növények olyan állapota, amikor a levelek nem állítanak elő megfelelő mennyiségű klorofillt, amely többek között a levelek zöld színéért is felelős. Éppen ezért, a klorózisban szenvedő, azaz klorotikus levelek fakók, sárgák vagy sárgásfehérek. Mivel a klorofill fontos szerepet játszik a fotoszintézisben, ezért az érintett növények kevésbé vagy egyáltalán nem képesek fotoszintézissel szénhidrátokat termelni, és emiatt elpusztulhatnak, még mielőtt a klorofillhiány kezelésére sor kerülne. Hogyan előzhető meg a növények sárgulása, esetleg pusztulása? Ennek jártunk most utána.

A klorózis előfordulásának számos oka lehet. A sárga leveleket kártevők és betegségek is okozhatják, de egyszerűen a növény normális öregedési folyamatának jele is lehet. Hogy mi okozhatja a kerti növények leveleinek megsárgulását? Íme 10 ok, melyere érdemes figyelni és még időben megelőzni vagy kezelni!

1. A fény hiánya

A fény kulcsfontosságú a fotoszintézis létrejöttéhez, ezért ha egy növény nem kap elég napfényt, levelei elhalványultak. Éppen ezért érdemes tisztában lenni növényünk nevével, igényeivel, hogy tudjuk, mire van szüksége.

Cserepes növények esetében a gyógymód egyszerű lehet, hiszen csak egy napos oldalra kell áthelyezni őket. A földbe ültetett növények esetében más a helyzet. Ha egy közeli fa vagy cserje árnyékot vet, akkor valószínűleg meg tudjuk metszeni. Ha ez nem lehetséges, vagy ha egy fal vagy épület vet árnyékot a növényére, előfordulhat, hogy naposabb helyre kell átültetni.

2. Vízhiány

A sárga levelek gyakori jele annak, hogy a növénynek vízre van szüksége. Gyakran nem szükséges igazi aszály, hogy ez megtörténjen. Elég hozzá néhány meleg nap, amikor a növény levelein keresztül több nedvességet veszít, mint amennyit a gyökerek képesek felszívni – ez már elegendő lehet a sárgulás megjelenéséhez. Éppen ezért a növényt lassan és mélyen öntözzük, ha szükséges ismételjük meg, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon.

3. Felesleges víz

A túl sok víz is lehet a sárga levelek oka. A rossz vízelvezetésű talajok, mint például az agyagos talajok, esőzéskor szorosan összetapadnak és átnedvesedhetnek, ez pedig elzárja az oxigént. Ebben a környezetben a növényi gyökerek nem tudnak lélegezni, így a levelek és szárak sárgára és barnára változnak.

4. Tápanyaghiány

A nitrogén gyakran az első tápanyag, amely bűnösként jut eszünkbe, amikor a levelek sárgulni kezdenek, de nem ez lehet az egyetlen ok. A levelek sárgulása azt is jelezheti, hogy a talajban nincsenek olyan fontos tápanyagok, mint például vas, mangán vagy cink. A legmegbízhatóbb módszer a talajvizsgálat elvégzése. Ez pontos információkat nyújt a tápanyagtartalomról és a szükséges tápanyag-kiegészítésekről.

5. Magas talaj pH

A sárguló leveleket a növény számára túl lúgos talaj is okozhatja. Az alkáli talaj közvetlenül kapcsolódik a tápanyaghiányhoz. 7 feletti pH-értékű talajban a vas tápanyag kevésbé oldódik, ezért kevésbé elérhető. Éppen ezért a magas vasigényű növényeknek, például az áfonyának, a rododendronnak és az azáleanak savas talajra van szüksége, amelyben elegendő vasat képesek felszívni. Kombináljuk ezért a talajvizsgálatot a pH-vizsgálattal

6. Műtrágya égése

Ha a levelek égettnek vagy megégettnek tűnnek, az azt is jelezheti, hogy túlzásba esett a műtrágyával. A károsodás kétféleképpen fordulhat elő: amikor a műtrágyában oldódó sók nedvességet szívnak ki a gyökerekből, vagy amikor műtrágya-szemcsék vagy folyékony műtrágya ömlik a levelekre. Nem minden növény reagál egyformán a műtrágyára, a száraz időjárás pedig fokozza az esetleges károsodás lehetőségét. Erre érdemes figyelni.

7. Növényvédő szer vagy gyomirtó szer

Ha peszticideket vagy rovarölő szereket permetezünk, magas páratartalom mellett vagy borús napon, a levelek könnyen megéghetnek. Ugyanez történik akkor is, ha olyan növényeket permetezünk, amelyekre már aszály, fagy, kártevők vagy betegségek csaptak le. A károsodás bekövetkezte után nincs sok más tennivaló, csak az érintett növényi részek eltávolítása.

8. Gombás vagy bakteriális betegségek

Ha a betegség megjelenik, kezelni kell a tüneteket, ha a kártevők csapnak le, ki kell őket irtani. Ezen kívül nem sokat tehetünk. A betegségek elkerülése érdekében válasszunk a kertbe rezisztens fajtákat, és gyakoroljunk alapos kerthigiénét, talajrendezést, mivel a kórokozók sok éven át áttelelnek a talajban.

9. Rovarok károsodása

Több rovar okozta kárt ismerhetünk fel a levelek sárgulásából. Bár ezek a kártevők nem feltétlenül ölik meg a növényeket, mégis elengedhetetlen a veteményeskert figyelése, hogy a fertőzéseket korán észlelhessük, és a terjedésüket időben megállítsuk.

10. Normális öregedés

A levelek sárgulása, különösen az idősebb növényeknél, egyszerűen a lombozat öregedési folyamatának részei is lehetnek. Minden a levelek gyakoriságától és számától függ, de az érett növény néhány alkalmi sárga levele még legtöbbször nem jelent veszélyt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kerti növények

növényvédelem

kertészkedés

hobbikert

hobbikertész

növénypusztulás

növény gondozás