Horror áron a szezon slágergyümölcse a piacokon: itt fillérekért megkapod

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Horror áron a szezon slágergyümölcse a piacokon: itt fillérekért megkapod

A hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart. Amikor csak lehet, részesítsük előnyben a helyben termett idénynövényeket, azaz a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. Igaz, az idei év időjárása nem kedvezett a hazai termésnek, ezért kevesebb van belőle, ami az árát jócskán fölsrófolja, de ízben nem vetekedhet vele az import áru. Most megmutatjuk, hol lehet nagyon olcsón beszerezni a szilvát a Szedd magad akciók keretén belül országosan, ha mondjuk lekvárt főznénk otthon belőle.

Ha hazai szezongyümölcsöt vásárolunk, több szempontból is jót teszünk: a környezettel - ha az idénygyümölcsöket és zöldségeket választjuk, nem támogatjuk a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést -, a hazai termelőkkel és az egészségünkkel. A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek, finomabbak is, mint üvegházi vagy a hűtőházban beérett társaik.

Ha az idénygyümölcsöket- és zöldségeket választjuk, nem támogatjuk a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést.

A legalacsonyabb szilvatermés éve volt 2020

Az elmúlt húsz év legalacsonyabb szilvatermése volt az elmúlt évben. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztálya és az ÉKASZ együttműködése keretében készült felmérés szerint a 2020. évi hazai terméskilátások vonatkozásában már a 2020. május 21-én kiadott előzetes termésbecslésünk is azt sejttette, hogy a tavalyi – egyébként közepesnek tekinthető, 62 – 65 ezer tonna körüli – termésnél jóval alacsonyabb mennyiség várható.

A pontos mennyiségi becslést nehezíti, hogy termőtájanként és termesztőkörzetenként, sőt egy-egy vállalkozáson, illetve ültetvényen belül is nagyon változékony, mozaikos a kép. A fentiek alapján a 2020. évben 23 és 32 ezer tonna közötti szilvatermést prognosztizáltak Magyarországon, amivel alulmúljuk az elmúlt húsz év leggyengébb termését (2007. évi 47 ezer tonna) is.

Idei szilvatermés

A FruitVeb tavaszi prognózisa alapján a szilva a március végi fagyok során még zárt bimbós állapotban volt az ország teljes területén. A hideg miatt a továbbiakban is vontatott volt a virágok fejlődése, így a legtöbb kertben a cseresznye és a szilva a szokásosnál később virágzik. A húsvétot követő héten az ország dél-alföldi és dunántúli területeinek egy részén, ahol korábban melegednek a talajok, a korai szilva és cseresznyefajták esetében 10-30% közötti virágzás volt jellemző.

A hatvani növényorvos és növénytermelő, aki 2017-ben megkapta az Év Agrárembere díjat a növényvédelem kategória győzteseként, Növényes Nagy László elmondása szerint nála idén jó közepes termés van, tavaly alig volt valami, így annál most jóval kedvezőbb a helyzet a termés mennyiségét illetően, nem úgy az árak tekintetében, ugyanis míg a kereskedőknél borsos áron kapható még mindig a szilva, a termelő alig tudja önköltségből kihozni a gyümölcsöt.

Egy kiló szilva termelői ára fél gombóc fagylalténak felel meg, ennyiért veszik meg most tőlünk a gyümölcsöt, ez nevetségen alacsony ár. A korábbi szilvafajták már leértek, most augusztusban pedig rengeteg cacaki lepotica fajta terem, ebből van az országban a legtöbb, a termelő önköltségből alig tudja kihozni a termést. Nálunk fél hektáron terem a 400 szilvafa, és aki leszedi magának a Szedd magad akcióban, 200 Ft-ért veheti meg kilóját, ha én szedem le neki, 300 forintért adom

- mondta el kérdésünkre Növényes Nagy László növényvédő szakmérnök, vagyis növényorvos.

A termelő másik gondja, ami általánosnak mondható országszerte, hogy alig talál napszámost, aki vállal 1500 Ft/óra áron munkát, így kénytelen a szomszéd gyerekek segítségére apellálni.

A szatmári szilva

Szinte felsorolhatatlanul sok pozitív élettani hatása miatt nem véletlenül emlegetik a szilvát csodabogyóként Magyarország számos vidékén. A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva, amely négy folyó hordalékából keletkezett jó minőségű talajnak és a térségre jellemző mikroklímának köszönheti utánozhatatlan ízét.

A szilvának világszerte összesen kétezer fajtáját ismerjük. Bíró Csaba, a Szatmár Bereg Hungarikumaiért Egyesület elnöke arról beszélt az Agrárszektornak, hogy a szatmári szilva különlegességét négy folyó, a Kraszna, a Szamos, a Tisza és a Túr hordalékából keletkezett, jó minőségű talaj, illetve a térségre jellemző mikroklíma adja, melynek köszönhetően a gyümölcs kissé édes-savanykás ízvilágú.

Az itt termő szilvában egyaránt jelen van a zamat – a savaktól – és a cukor. Példának okáért, ha északabbra megyünk Lengyelországba ott a gyümölcsök savasabbak, de kevésbé édesek, míg délen, például Szerbiában a szilva édesebb, de jellegtelenebb az íze

– fogalmazott Bíró Csaba.

A penyigei vagy nemtudom szilva

A hagyományos penyigei szilva augusztusban érik. Szürkéskék színű, gömbölyded, nem magvaváló. Húsa világossárga, nagyon édes, 16-18% cukortartalmú, aromás, telt ízű. Évszázadokon keresztül gyakorlatilag vadon termett a Tisza és a Szamos árterein, és domesztikált formában sem igényelt túl sok gondozást.

Házi kertekben egyaránt szaporítják magról és sarjakról. Mindkét esetben a szebb gyümölcsű fákat szaporítják tovább, ami tulajdonképpen a szelekciós nemesítés egyik formája. Kertbe ültetve ajánlott minden évben ritkító metszésben részesíteni, így csökkenthető a termés szakaszossága. Betegségeknek ellenáll, a rovarkártevők ellen néhány permetezéssel is megvédhető. Lekvárnak és pálinkának kissé túlérve érdemes szedni.

Ebből főzik a híres szatmári szilvalekvárt. A középkorai érésű vörös szilvának kékesvörös, foltosan hamvas héja és aranysárga színű lédús, édeskésen savas húsa van, amely nehezen válik el a magtól. Igen jól szállítható. Szeptember elején kezdődik a sötétkék héjú, sárga húsú besztercei szilva szezonja. Ez az édesen savanykás ízű fajta, egyaránt jó aszalásra, lekvárnak és pálinkának. Viszonylag kis méretű, de teljesen magvaváló.

Szilvafesztiválok

Szatmárcseke: XXII. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, augusztus 21. - mindenkit szeretettel várnak a népszerű fesztiválon, ahol sztárfellépőkkel találkozhatnak a látogatók, valamint rengeteg izgalmas programon vehetünk részt, a napot pedig tűzijáték zárja.

PanyolaFeszt: Idén ünnepli 15 éves születésnapját a PanyolaFeszt. A Magyar Fesztivál Szövetség által minősített rendezvényen idén a zenéé, táncé, színházé lesz a főszerep 2021. augusztus 6 és 8 között.

Fellépnek többek között a Bohemian Betyars, Dánielfy Gergő és az Utazók, Pankastic!, Szeder és még sokan mások. Idei újdonság, hogy megnyílik a Folkporta a Széles Gyula Kiállító és Kézművesház udvarán, ahol folyamatosan néptánc, népzene csoportok várják a hagyományokat kedvelő vendégeket. Fellép a Bordó Sárkány, Csipkés Zenekar, Hajdú Táncegyüttes, mindeközben szatmári ízeket kóstolhatnak az érdeklődők táncház és népzene kíséretében, valamint megízlelhetik a híres Panyolai szilvapálinkát. A sport kedvelői Kerékpártúrán fedezhetik ismét a vidék nevezetességeit. Újra lesz Palaj-party a Tiszán, portaprogramok, kiállítások, kézművesek utcája, panyolai pálinkakóstoló és főzdelátogatás, hagyományos szatmári ételek, szilvakóstolás, számos izgalmas kulturális esemény a 15 éves PanyolaFeszten.

Szarvasi Szilvanapok: Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja, idén szeptember 10-12. között rendezik meg.

A rendezvénysorozat fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A tradíciók jegyében a fesz tiválon sokféleképp kínálják ezt a páratlan, ízletes gyümölcsöt a Körösök szívében. Lesznek titkos szilvás receptek, látványkonyha, minősített szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök, sütemények, na meg persze rézüstökben rotyogó szilvalekvárok. A szilvás kínálatban szerepelnek még élő koncertek, családi - és gyerekprogramok, valamint utcabál is.

Szedd és vedd magad lista

  • Szedd és vedd magad Szilva, Hatvan, július 30-tól augusztus 30-ig; Hatvan Kisfaludy u. 60.; Termelő: Növényes Nagy László
  • Szedd és vedd magad Szilva, Szár, augusztus 6-tól augusztus 31-ig; Szár 2066 Szár Rákóczi út 136, Termelő: Nausch Ildikó
  • Vedd magad Szilva, Gárdony július 7-től szeptember 10-ig; Gárdony Sreiner tanya 1., Termelő: Gárdonyi Géza Mezőgazdasági Szövetkezeti Zrt.
  • Szedd magad Szilva, Abony, július 22-től szeptember 28-ig; Abony Táborhegy dűlő, Termelő: Makai Farm
  • Szedd magad Szilva, Pomáz, augusztus 3-tól szeptember 15-ig; Pomáz Dobogókői út jobb oldala a városhatár táblánál, Termelő: Breier Farm
  • Szedd és vedd magad Szilva, Kecskemét: FAGYKÁR MIATT IDÉN ZÁRVA TART
  • Szedd és vedd magad Szilva, Pomáz; szeptember 1-től szeptember 15-ig; Pomáz Dolinai puszta, Termelő: Piliskert Kft.
  • Szedd és vedd magad Szilva, Szob, augusztus 15-től szeptember 30-ig; Szob Dunakanyarban, Termelő: Szobi Gyümölcsöskert
  • Szedd és vedd magad Szilva, Gyöngyös, augusztus 5-től szeptember 5-ig; Gyöngyös 3-as útnál, Termelő: "Székely föld" Székely családi gazdaság

Kertek, ahol még szilva szedhető, a fajták megjelölése nélkül:

  • Eger, Donát Dűlő
  • Gárdony, Borbás Kert
  • Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság
  • Győrszentiván, Ízeskert
  • Győrszentiván, Mészáros Gyümölcsös
  • Győrszentiván, Nagy Család Gyümölcsöse
  • Kecel, Kollár Családi Gazdaság
  • Kerecsend - Füzesabony
  • Lajosmizse, Pista Papa Kertje
  • Pátka, Újtanya
  • Pécel, Hardi Miklós Kertje
  • Pomáz, Dobogókői út (A)
  • Soroksár, Tangazdaság
  • Rimóc, Szilva
  • Szob, Nagy Családi Gazdaság
  • Szokolya, Lakati József Gyümölcsös

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szilva

szedd magad szilva

termés

szatmári szilva

termelők

szedd magad akció

szedd magad