Horror áron a szezon slágergyümölcse a piacokon: itt fillérekért megkapod

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Horror áron a szezon slágergyümölcse a piacokon: itt fillérekért megkapod

A hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart. Amikor csak lehet, részesítsük előnyben a helyben termett idénynövényeket, azaz a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. Igaz, az idei év időjárása nem kedvezett a hazai termésnek, ezért kevesebb van belőle, ami az árát jócskán fölsrófolja, de ízben nem vetekedhet vele az import áru. Most megmutatjuk, hol lehet nagyon olcsón beszerezni a szilvát a Szedd magad akciók keretén belül országosan, ha mondjuk lekvárt főznénk otthon belőle.

Ha hazai szezongyümölcsöt vásárolunk, több szempontból is jót teszünk: a környezettel - ha az idénygyümölcsöket és zöldségeket választjuk, nem támogatjuk a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést -, a hazai termelőkkel és az egészségünkkel. A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek, finomabbak is, mint üvegházi vagy a hűtőházban beérett társaik.

Ha az idénygyümölcsöket- és zöldségeket választjuk, nem támogatjuk a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést.

A legalacsonyabb szilvatermés éve volt 2020

Az elmúlt húsz év legalacsonyabb szilvatermése volt az elmúlt évben. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztálya és az ÉKASZ együttműködése keretében készült felmérés szerint a 2020. évi hazai terméskilátások vonatkozásában már a 2020. május 21-én kiadott előzetes termésbecslésünk is azt sejttette, hogy a tavalyi – egyébként közepesnek tekinthető, 62 – 65 ezer tonna körüli – termésnél jóval alacsonyabb mennyiség várható.

A pontos mennyiségi becslést nehezíti, hogy termőtájanként és termesztőkörzetenként, sőt egy-egy vállalkozáson, illetve ültetvényen belül is nagyon változékony, mozaikos a kép. A fentiek alapján a 2020. évben 23 és 32 ezer tonna közötti szilvatermést prognosztizáltak Magyarországon, amivel alulmúljuk az elmúlt húsz év leggyengébb termését (2007. évi 47 ezer tonna) is.

Idei szilvatermés

A FruitVeb tavaszi prognózisa alapján a szilva a március végi fagyok során még zárt bimbós állapotban volt az ország teljes területén. A hideg miatt a továbbiakban is vontatott volt a virágok fejlődése, így a legtöbb kertben a cseresznye és a szilva a szokásosnál később virágzik. A húsvétot követő héten az ország dél-alföldi és dunántúli területeinek egy részén, ahol korábban melegednek a talajok, a korai szilva és cseresznyefajták esetében 10-30% közötti virágzás volt jellemző.

A hatvani növényorvos és növénytermelő, aki 2017-ben megkapta az Év Agrárembere díjat a növényvédelem kategória győzteseként, Növényes Nagy László elmondása szerint nála idén jó közepes termés van, tavaly alig volt valami, így annál most jóval kedvezőbb a helyzet a termés mennyiségét illetően, nem úgy az árak tekintetében, ugyanis míg a kereskedőknél borsos áron kapható még mindig a szilva, a termelő alig tudja önköltségből kihozni a gyümölcsöt.

Egy kiló szilva termelői ára fél gombóc fagylalténak felel meg, ennyiért veszik meg most tőlünk a gyümölcsöt, ez nevetségen alacsony ár. A korábbi szilvafajták már leértek, most augusztusban pedig rengeteg cacaki lepotica fajta terem, ebből van az országban a legtöbb, a termelő önköltségből alig tudja kihozni a termést. Nálunk fél hektáron terem a 400 szilvafa, és aki leszedi magának a Szedd magad akcióban, 200 Ft-ért veheti meg kilóját, ha én szedem le neki, 300 forintért adom

- mondta el kérdésünkre Növényes Nagy László növényvédő szakmérnök, vagyis növényorvos.

A termelő másik gondja, ami általánosnak mondható országszerte, hogy alig talál napszámost, aki vállal 1500 Ft/óra áron munkát, így kénytelen a szomszéd gyerekek segítségére apellálni.

A szatmári szilva

Szinte felsorolhatatlanul sok pozitív élettani hatása miatt nem véletlenül emlegetik a szilvát csodabogyóként Magyarország számos vidékén. A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva, amely négy folyó hordalékából keletkezett jó minőségű talajnak és a térségre jellemző mikroklímának köszönheti utánozhatatlan ízét.

A szilvának világszerte összesen kétezer fajtáját ismerjük. Bíró Csaba, a Szatmár Bereg Hungarikumaiért Egyesület elnöke arról beszélt az Agrárszektornak, hogy a szatmári szilva különlegességét négy folyó, a Kraszna, a Szamos, a Tisza és a Túr hordalékából keletkezett, jó minőségű talaj, illetve a térségre jellemző mikroklíma adja, melynek köszönhetően a gyümölcs kissé édes-savanykás ízvilágú.

Az itt termő szilvában egyaránt jelen van a zamat – a savaktól – és a cukor. Példának okáért, ha északabbra megyünk Lengyelországba ott a gyümölcsök savasabbak, de kevésbé édesek, míg délen, például Szerbiában a szilva édesebb, de jellegtelenebb az íze

– fogalmazott Bíró Csaba.

A penyigei vagy nemtudom szilva

A hagyományos penyigei szilva augusztusban érik. Szürkéskék színű, gömbölyded, nem magvaváló. Húsa világossárga, nagyon édes, 16-18% cukortartalmú, aromás, telt ízű. Évszázadokon keresztül gyakorlatilag vadon termett a Tisza és a Szamos árterein, és domesztikált formában sem igényelt túl sok gondozást.

Házi kertekben egyaránt szaporítják magról és sarjakról. Mindkét esetben a szebb gyümölcsű fákat szaporítják tovább, ami tulajdonképpen a szelekciós nemesítés egyik formája. Kertbe ültetve ajánlott minden évben ritkító metszésben részesíteni, így csökkenthető a termés szakaszossága. Betegségeknek ellenáll, a rovarkártevők ellen néhány permetezéssel is megvédhető. Lekvárnak és pálinkának kissé túlérve érdemes szedni.

Ebből főzik a híres szatmári szilvalekvárt. A középkorai érésű vörös szilvának kékesvörös, foltosan hamvas héja és aranysárga színű lédús, édeskésen savas húsa van, amely nehezen válik el a magtól. Igen jól szállítható. Szeptember elején kezdődik a sötétkék héjú, sárga húsú besztercei szilva szezonja. Ez az édesen savanykás ízű fajta, egyaránt jó aszalásra, lekvárnak és pálinkának. Viszonylag kis méretű, de teljesen magvaváló.

Szilvafesztiválok

Szatmárcseke: XXII. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, augusztus 21. - mindenkit szeretettel várnak a népszerű fesztiválon, ahol sztárfellépőkkel találkozhatnak a látogatók, valamint rengeteg izgalmas programon vehetünk részt, a napot pedig tűzijáték zárja.

PanyolaFeszt: Idén ünnepli 15 éves születésnapját a PanyolaFeszt. A Magyar Fesztivál Szövetség által minősített rendezvényen idén a zenéé, táncé, színházé lesz a főszerep 2021. augusztus 6 és 8 között.

Fellépnek többek között a Bohemian Betyars, Dánielfy Gergő és az Utazók, Pankastic!, Szeder és még sokan mások. Idei újdonság, hogy megnyílik a Folkporta a Széles Gyula Kiállító és Kézművesház udvarán, ahol folyamatosan néptánc, népzene csoportok várják a hagyományokat kedvelő vendégeket. Fellép a Bordó Sárkány, Csipkés Zenekar, Hajdú Táncegyüttes, mindeközben szatmári ízeket kóstolhatnak az érdeklődők táncház és népzene kíséretében, valamint megízlelhetik a híres Panyolai szilvapálinkát. A sport kedvelői Kerékpártúrán fedezhetik ismét a vidék nevezetességeit. Újra lesz Palaj-party a Tiszán, portaprogramok, kiállítások, kézművesek utcája, panyolai pálinkakóstoló és főzdelátogatás, hagyományos szatmári ételek, szilvakóstolás, számos izgalmas kulturális esemény a 15 éves PanyolaFeszten.

Szarvasi Szilvanapok: Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja, idén szeptember 10-12. között rendezik meg.

A rendezvénysorozat fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A tradíciók jegyében a fesz tiválon sokféleképp kínálják ezt a páratlan, ízletes gyümölcsöt a Körösök szívében. Lesznek titkos szilvás receptek, látványkonyha, minősített szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök, sütemények, na meg persze rézüstökben rotyogó szilvalekvárok. A szilvás kínálatban szerepelnek még élő koncertek, családi - és gyerekprogramok, valamint utcabál is.

Szedd és vedd magad lista

  • Szedd és vedd magad Szilva, Hatvan, július 30-tól augusztus 30-ig; Hatvan Kisfaludy u. 60.; Termelő: Növényes Nagy László
  • Szedd és vedd magad Szilva, Szár, augusztus 6-tól augusztus 31-ig; Szár 2066 Szár Rákóczi út 136, Termelő: Nausch Ildikó
  • Vedd magad Szilva, Gárdony július 7-től szeptember 10-ig; Gárdony Sreiner tanya 1., Termelő: Gárdonyi Géza Mezőgazdasági Szövetkezeti Zrt.
  • Szedd magad Szilva, Abony, július 22-től szeptember 28-ig; Abony Táborhegy dűlő, Termelő: Makai Farm
  • Szedd magad Szilva, Pomáz, augusztus 3-tól szeptember 15-ig; Pomáz Dobogókői út jobb oldala a városhatár táblánál, Termelő: Breier Farm
  • Szedd és vedd magad Szilva, Kecskemét: FAGYKÁR MIATT IDÉN ZÁRVA TART
  • Szedd és vedd magad Szilva, Pomáz; szeptember 1-től szeptember 15-ig; Pomáz Dolinai puszta, Termelő: Piliskert Kft.
  • Szedd és vedd magad Szilva, Szob, augusztus 15-től szeptember 30-ig; Szob Dunakanyarban, Termelő: Szobi Gyümölcsöskert
  • Szedd és vedd magad Szilva, Gyöngyös, augusztus 5-től szeptember 5-ig; Gyöngyös 3-as útnál, Termelő: "Székely föld" Székely családi gazdaság

Kertek, ahol még szilva szedhető, a fajták megjelölése nélkül:

  • Eger, Donát Dűlő
  • Gárdony, Borbás Kert
  • Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság
  • Győrszentiván, Ízeskert
  • Győrszentiván, Mészáros Gyümölcsös
  • Győrszentiván, Nagy Család Gyümölcsöse
  • Kecel, Kollár Családi Gazdaság
  • Kerecsend - Füzesabony
  • Lajosmizse, Pista Papa Kertje
  • Pátka, Újtanya
  • Pécel, Hardi Miklós Kertje
  • Pomáz, Dobogókői út (A)
  • Soroksár, Tangazdaság
  • Rimóc, Szilva
  • Szob, Nagy Családi Gazdaság
  • Szokolya, Lakati József Gyümölcsös

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szilva

szedd magad szilva

termés

szatmári szilva

termelők

szedd magad akció

szedd magad