Aranyat ér, és a kertünkben is megterem: ezt kell tudnod a homoktövisről

Agrárszektor   
  Megosztom
Aranyat ér, és a kertünkben is megterem: ezt kell tudnod a homoktövisről

A homoktövis egy nagyon különleges, hazánkban is termő növény, élettani hatása kiemelkedő: erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedést. Fertőző betegségek és műtétek után javítja az általános egészségi állapotot, gyorsítja a regenerációt. C-vitamin-tartalma rendkívül magas, ideális megfázások kezelésénél. Szerencsére a termesztése sem okoz gondot, az egyszerű házikertekben is bárki belevághat.

A hazánkban is termesztett, szabadon is előforduló jótékony hatású növény eredetileg Ázsiából származik, de gyógyhatása és „igénytelensége” miatt mára szinte az egész világon elterjedt, és bárki számára elsajátítható termesztési formája van. A Magyarországon védett növény könnyedén megél a kopár, sziklás helyeken is, és különlegessége hogy úgynevezett kétlaki növény – külön női és külön hím ivarú – ami a termesztése miatt sarkalatos kérdés. A kiemelkedő élettani hatásait többféleképpen is alkalmazhatjuk. Szerencsére a különböző feldolgozási módszerekkel magunknak is megteremthetjük ezt természetes „gyógyszert”, hiszen akár dzsemként, akár ivóléként vagy önmagában foglalva is egy igazi egészség-bomba.

A homoktövis gyógyító hatása

Összetevői miatt egy igazi csodaszer a homok aranyának is nevezett növény. Sok betegségre jótékony hatással van, de kiválóan erősíti az immunrendszert, ezért megelőzésre a legjobb használni. A homoktövis alapvetően a magas C-vitamin tartalma miatt különösen alkalmas immunrendszerünk megerősítésére. Még akkor is sokat javíthat az állapotunkon, ha már megfáztunk, hiszen erősítő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően pozitívan befolyásolja a betegség lefolyását. A magvakból nyert olaj továbbá támogatja a szív- és érrendszerünket.

Ezen pozitív tulajdonságai mellett több kutatás során megállapították, hogy a bogyói antioxidáns hatóanyagainak hála, támogatja a szervezetünk sejtképződését, és lelassítja a sejtek öregedését – tudhatjuk meg a benu.hu oldalról. Hazánkban jelenleg 600–700 hektáron termesztik a homoktövist, az összterület 30–40 százaléka Bács-Kiskun megyében fekszik. Az egészséges bogyókból főleg lekvárokat, ivóleveket készítenek, de fogyasztásának módja fokozatosan bővül. Az állattenyésztők pedig a feldolgozásból származó magot és maghéjat is értékesnek tartják a takarmányozásban.

A homoktövis termesztése, környezeti igénye

Mivel egy mediterrán növényfajról beszélünk, kifejezetten kedveli a napfényes környezetet, szárazság- és fagytűrő, talajban nem válogat, így a sivár, meszes és sós talajon is egyaránt jól érzi magát. Ha most akarunk belevágni a telepítésbe, fontos hogy burgonya és kajszi után ne ültessünk! Az ültetés első mozzanata a termőhelyek kiválasztása, ami történjen kerítés mellé, vagy akár telekhatárolónak kiválóan alkalmas, köszönhetően a sűrű, tüskés ágrendszerének.

A biztonságos, bőséges terméshez 9 nőivarúhoz 1 hímivarú növényt kell ültetni, de ha csak a kertünkbe szeretnénk egy-egy cserjét, akkor minimum 1 nőivarú és egy hímivarú cserjére lesz szükség, a szélirányt is figyelembe véve. A javasolt ültetési távolság 4-5 méter sor és 2-2,5 méter tőtávolság. Az ültetőgödör 50-60 cm mély, 30x30 cm-es méretű legyen. A kiültetés után ajánlott a csemetéket visszavágni, 3-4 évente pedig metszeni. Termőhely igénye alapján az enyhén savanyú pH=6,5-7,0 kémhatású, jó vízgazdálkodású, laza talajokat kedveli. Gyökerei sekélyen helyezkednek el, ahol szimbiózisban él egy, a levegő nitrogénját megkötő baktériumtörzzsel. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik. A 3-4. éves bokrok fordulnak termőre, addig türelemmel kell várnunk.

Betakarítás

A homoktövis termése késő őszig a cserjén maradhat, de a betakarítást az érés elejére érdemes időzíteni, ami általában szeptember közepétől október végéig tart. A betakarítási folyamat eléggé munkaigényes, hiszen a bogyó erősen kötődik a vesszőkhöz, így nagy kihívást jelent léveszteség nélkül leszedni a gyümölcsöt. Sajnos a betakarított termés nem tartós, elég rövid időn belül fel kell dolgozni, vagy esetleg fagyasztóban tárolni. Gépi betakaríts során a vesszőket levágják, majd arról lerázzák a bogyókat, de vannak akik a rázás előtt lefagyasztják az egész vesszőt, és kicsit könnyítenek a bogyók könnyedebb betakarításán.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

homoktövis

növény

növénygondozás

csodafa