Veszélyben a magyar konyha nagy kedvence: eltűnnek a hazai termőterületek?

Agrárszektor   
  Megosztom
Veszélyben a magyar konyha nagy kedvence: eltűnnek a hazai termőterületek?

A magyar konyha elképzelhetetlen lenne fokhagyma és hagyma nélkül, ennek ellenére ezekből a szuper növényekből egyre több az import hazánkban, főleg a nagyobb áruházakban. A magyar vásárlók leginkább Kínából és Spanyolországból érkező fokhagymákkal találkozhatnak az üzletekben. Az okok pedig összetettek, de nem meglepő módon a fő hangsúly az árakra helyeződik. Ám hiába mindenféle import, attól még szerencsére nem kell tartanunk, hogy nem lesz elég magyar fokhagyma a boltokban.

Származási hely: Kína – olvasható sok esetben a hagyma csomagolásán. Meglepő lehet ezt látni, hiszen Magyarország híres a különféle hagymákról is, és az egyik legfőbb alapanyagunk, így felmerülhet a kérdés, hogy mit keres ennyi import fokhagyma az üzletekben? A válasz összetett, hiszen mennyiségben bőven van belőle, sőt, még exportra is jut, a termőterület azonban évről évre csökken - 20 év alatt több mint 500 hektárral lett kevesebb a területe. Hogy mi állhat a háttérben, annak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) segítségével az Agrárszektor járt utána.

Nagy lehet a különbség fokhagyma és fokhagyma között

Bár elsőre nem tűnhet egyértelműnek, de bizony sok különbséget észrevehetünk egyes fokhagymák között – ezt pedig a Nébih is megerősítette lapunknak:

A különbségek terén elmondható, hogy a kínaiak más fajtákat használnak, ezért a kínai fokhagyma más alakú, laposabb, fehérebb, a gyökér általában ki van vágva. Az íze kevésbé erős, kevésbé karakteres, több kell belőle az ételbe. A kereskedelemben való jelentős arányának elsődleges oka a kedvező ár.

Hozzátették, hogy például a spanyol fokhagyma gyakorlatilag nem különbözik a hazaitól, a magyar termelők is használnak spanyol fajtákat. Ennek oka pedig az, hogy ott jelentősen nagyobb területeken és korszerű módszerekkel nyereségesebben tudják előállítani a mind ízében, mind állagában és minőségében is a magyar fokhagymához jóval közelebb álló alapanyagot. Ez azonban egyben problémát is jelenthet, hiszen sok esetben ez olcsóbb a hazainál, a magyar vásárlók nem meglepő módon pedig igen árérzékenyek. Megnyugtató adat azonban, hogy javarészt így is magyar fokhagyma kerül a családok ételeibe, konyhájába. A 2021-es év első öt hónapjában egyébként Kína 635 ezer tonna friss és szárított fokhagymát exportált, ami mintegy 20%-kal marad el az előző év volumenétől. A visszaesés oka pedig nem más, mint a rendelkezésre álló konténerek hiánya, a tengeri szállítási díjak jelentős drágulása, illetve a koronavírus-járvány miatti kikötőlezárások, késedelmek.

Eltűnhetnek a termőterületek?

Hazánkban a fokhagyma termőterülete és termelt mennyisége a 2000-es évek óta folyamatos csökken. Fokhagymatermesztésünk legjelentősebb körzete Makó és környéke. Az ottani talaj és klimatikus adottságok, valamint a sok napsütés kedvez a fokhagyma termesztésének. Magyarországon a hivatalos adatok szerint 2020-ban 797 hektáron termesztettek fokhagymát, vannak azonban olyan területek, amik valamilyen okból kifolyólag kimaradtak a statisztikából, ezekkel együtt a tavaly körülbelül 850-860 hektár volt a termőterület hazánkban. A tendencia 2018 óta csökkenő, évről évre egyre kisebb a fokhagyma magyarországi termőterülete.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

fokhagyma

magyar

mezőgazdaság