Ilyet is ritkán látni: csodaszép vendégek bukkantak fel a kardoskúti Fehér-tavon

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyet is ritkán látni: csodaszép vendégek bukkantak fel a kardoskúti Fehér-tavon

Ritka vendégek jártak szeptember elején a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon. Először kettő, majd néhány nappal később 14 havasi lile állt meg táplálkozni a kiégett tómederben és a környező, kopár területen.

Havasi liléket leginkább csak az őszi vonuláskor láthatunk Magyarországon. Előfordul, hogy tavasszal is megállnak itt, idén áprilisban például a Montág-pusztán bukkant fel két példány. Skandinávia északi részén és az északi tundrákon költenek, de csak foltokban, tehát aránylag ritka madaraknak tekinthetők - adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park közleményében.

Magyarországon, a Hortobágyon minden ősszel, rendszeresen felbukkannak a délre vonuló havasi lilék. A Dél-Alföldön, a Körös-Maros Nemzeti Park tájain szintén minden évben megfigyelünk néhány példányt. Legutóbb, szeptember elején, a kardoskúti Fehér-tónál láttunk előbb két, a kopár tómederben pókokra, ízeltlábúakra vadászó példányt, majd néhány nap múlva egy népesebb, 14 példányos csapatot is megfigyeltünk a tótól északabbra. A havasi lilék kifejezetten kedvelik a rövidre legeltetett területeket, mert ott tudják legjobban megtalálni a táplálékul szolgáló egyenesszárnyúakat, pókokat.

- írták.

Érdekesség, hogy ennél a fajnál a tojó nagyobb és jóval színesebb, mint a hím. A fészkelésnél is más a feladatmegosztás, mint a legtöbb madárfajnál: a havasi liléknél általában csak a hím kotlik a tojásokon. Ez egyébként más partimadár-fajoknál, például a víztaposóknál is előfordul.

A korábbi években a mostaninál népesebb havasi lile csapatok is állomásoztak már a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Néhány évvel ezelőtt például egyszerre 41 madarat figyeltünk meg a Kígyósi-pusztán. Ott idén még egyetlen példány sem bukkant fel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nemzeti park

kadarkút

fehér-tó