Ezen múlik az ország jövője: természeti kincseink, egészségünk megőrzése a tét

HelloVidék   
  Megosztom
Ezen múlik az ország jövője: természeti kincseink, egészségünk megőrzése a tét

A természet megőrzése jövőnk egyik záloga, a mai faültetéssel hozzájárulunk a zöld területek növeléséhez és a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez - emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken, a Bőnyi Szivárvány Óvoda és Mini Bölcsőde udvarán, ahol a Településfásítás Program alkalmából szervezett faültetésre került sor.

Szentpéteri Sándor emlékeztetett, a történelem során hazánk már bizonyította, hogy képes jelentős erőforrásokat mozgósítani az erdőterület növelése érdekében: a Trinanoni békediktátum után ugyanis 11 százalékra csökkent az erdősültség, amit az elmúlt évszázadban sikerült mintegy duplájára emelni.

Beszédében felhívta a figyelmet a 2022 év végéig nyitva álló a Vidékfejlesztési Program erdősítési támogatásaira, melynek keretében a település fásítás mellett az önkormányzatoknak lehetőségük van nagyobb erdőterületek létrehozására is.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a magyar kormányzat fontos célkitűzésnek tartja az ország zöldítését. Az Agrárminisztérium ezért kiemelten foglalkozik a meglévő erdők megőrzésével, és a fával borított területek növelésével.

Komoly feladattal nézünk szembe, hiszen a klímaváltozás hatásai nemcsak a nagyvárosokat, hanem a természetes termőhelyeket, így a vidéki életlehetőségeket is érintik

- tette hozzá Szentpéteri Sándor.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Agrárminisztérium 2019-ben átfogó Országfásítási Programot indított, melynek részeként meghirdette a rendszerváltozás óta legnagyobb települési faültetési kezdeményezést.

A 2020-ban indult Településfásítási Program két ütemében összesen 36.000 sorfa elültetésére került sor 1362 településen, összesen 1,5 milliárd forint támogatásból. Ennek a folyamatnak a részeként kapott 20 új fát Bőny is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárminisztérium

szentpéteri sándor

faültetés

településfásítás

klímaváltozás