Ezt egy kerttulajdonos sem úszhatja meg: itt a 8+1 pontos januári feladatlista

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ezt egy kerttulajdonos sem úszhatja meg: itt a 8+1 pontos januári feladatlista

Ne hagyjuk, hogy a január a kedvünket szegje, a kertünk ébredése már nem sokat várat magára! A jó kertész még a legzordabb téli hónapokban sem tétlenkedik, akad bőven tennivalója: ezt-azt lemetszeni, megjavítani, karbantartani, összesöpörni, és amit kell, még időben pótolni.

Gyakorta elkövetjük azt a hibát, hogy a téli hónapokban inkább bezárkózunk és alig tartózkodunk kint, pedig ilyenkor is nagy szükségük van a friss levegőre. Tudtad például, hogy a gyermekek idegrendszere is jobban fejlődik, ha rendszeresen kivisszük őket játszani a szabadba? Egyszóval, ha másért nem is, saját egészségünk érdekében az új év első hónapjában is érdemes a kertben tenni-venni. Persze ha az időjárás is együttműködik velünk, mert ónos esőben, térdig érő hóban jobb azért egy forró punccsal a kézben a kandalló mellett olvasgatni. De nézzük is, milyen munkákat hozhat a január, ha kertről van szó:

1. Ne dobd ki a karácsonyfát

A hagyományok szerint sokan január hatodikán, azaz Vízkereszt napján kezdik el lebontani karácsonyfájukat. Rengeteg lehetőség közül választhatsz akkor is, ha nem szeretnéd kidobni elszáradt karácsonyfádat, hanem inkább te magad gondoskodnál az újrahasznosításáról - erről is olvashatunk a Pénzcentrum friss cikkében. Komposztba is remek, de jól jöhet talajtakaráshoz!

2. Itt az idő a tavaszi magok megrendelésére

Ásni ugyan még nagyon korai, de a tervezéshez soha sincs elég korán. Nézzük át a vetőmag katalógusok kínálatát, kezdjük el tervezni - a vetésforgónak megfelelően - az idei vetőmagszükségletünket. Készítsünk ültetési tervet. Rendeljük meg most minden olyan zöldség, gyümölcs magját, amit erre az évre tervezünk ültetni. Akár vetőmag-katalógusokból szemezgetünk, akár kertészetekben, áruházakban nézünk körül, mindenképp hasznos, ha nem az utolsó pillanatra halasztjuk.

3. Nézzük át a kerítést

Ha sérült, most javítsuk ki, ne várjunk vele tavaszig, amikor egyébként is összesűrűsödnek a kerti munkák.

4. Ellenőrizzük a kerti csapokat

Erősebb fagyokra várva ellenőrizzük, hogy a kerti vízcsapokat megfelelően szigeteltük-e

5. Tisztítsuk meg a szerszámokat

A szerszámok javításának is itt az ideje. Ne akkor kelljen a kapát, a metszőollót köszörülni, élesíteni, amikor már szükségünk van rá. Most érdemes a törött, sérült szerszámnyeleket is gondosan kicserélni. Élesítsük az metszőollókat, rögzítsük a lötyögő ásófogantyúkat és alaposan tisztítsuk meg a kerti kesztyűket. Az éles szerszámokkal jót teszünk a növényeinknek, hiszen ha vágjuk, metsszük őket, nagyon fontos, hogy a vágott felületen keresztül minél kevesebb eséllyel férkőzhessenek be kórokozók.

6. Téli metszés

Bár a tél nem tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amiket ezekben a hónapokban, téli álmuk közben megmetszhetünk.

Ha fagy van, ridegebb a növények szövete és könnyebben törik, roncsolódik. A művelethez viseljünk kesztyűt, használjunk éles, tiszta szerszámokat. Az is fontos, hogy a metszés megfelelő szögben történjen. Ebben az időszakban lehet megmetszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes oltóvesszőket vágni.

Ha fagymentes az idő, elkezdhetjük a díszcserjék ritkítását is, a túl sűrűn álló hajtásokat a talaj szintje fölött vágjuk le. A lomblevelű sövényeket, amelyek túl magassá nőttek, az idős fás részekig vágjuk vissza.

7. Kezdjük el a később kiültetendő zöldségek vetését

Hónap vége felé vessük el például a retket, a salátát, a póréhagymát, borsót, természetesen egyelőre beltérben, hogy tavasszal kiültethessük a palántákat a kertbe. A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabadföldön is megkezdhetjük a különféle növények duggatását, vetését.

8. Locsolás télen?

A fűtetlen helyiségben áttelelő leandert, kaktuszokat és citrusféléket is érdemes alaposabban szemügyre vennünk, nehogy betegség támadja meg őket. Ha ezt észlelnénk, akkor ne tétovázzunk, hanem kezeljük a megfelelő szerekkel.

A locsolásról se feledkezzünk meg, ugyanis a teleltetőben lévő növényeket télen is meg kell öntözni, ahogy a télikertek növényeit is, csak jóval ritkábban, két-háromhetente.

8+1. Gondoljunk a madarakra és más kisállatokra

Érdemes ilyenkor gondolni az itthon telelő madarakra is, helyezzünk ki madáretetőket, és gondoskodjunk arról, hogy mindig fel legyenek töltve eleséggel, rakjunk ki mesterséges fészekodúkat. Tehetünk ki olajos magvakat (legjobb a napraforgó), szalonnabőrkét, faggyút, de ma már előre elkészített madáreleség-mix is kapható, ez a legjobb, mert biztos, mindent tartalmaz, amire a kismadárnak szüksége lesz télen. Ha nincs tó vagy valamilyen folyóvíz a közelben, valamint kerti tóval sem rendelkezünk, a madáritatót is mindig töltsük fel friss vízzel.

Ebben az időszakban kertünkben rengeteg változás zajlik, minden növény készül a téli hideg hónapokra. Ahhoz, hogy udvarunk állatbarát legyen és biztonságot nyújtson az arra tévedő apróbb élőlényeknek, számos dolgot tehetünk. Itt olvashatsz arról, mire figyelj, ha téli otthont akarsz nyújtani egy-két süni, madár vagy mókus számára.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

keri munkák

gazda

vidék

ásás

veteményezés

metszés