Komoly bírságot kaphatnak 2022-ben a kertes ház tulajok: óvatosan a fakivágással!

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Komoly bírságot kaphatnak 2022-ben a kertes ház tulajok: óvatosan a fakivágással!

A fák a kert ékességei, nőnek, aztán megbetegszenek, elöregednek, és ki kell őket vágni. Hogyan tehetjük ezt meg, mik a hazai előírások, mikor kell megmenteni, és mikor kell kivágatni? A jogszabályok útvesztőjében Kosztka Ernő kertépítő- és növényvédelmi szakmérnök, favizsgáló és faápoló szakmérnök, a MAKEOSZ elnöke segített eligazodni.

Először is, nem is gondolnánk, mennyire jellemző az, ki hogyan áll a fakivágás -témaköréhez:

Jellemzően a nagyvárosi emberek nagyon másként viszonyulnak a fákhoz, így a fakivágáshoz is, mint vidéken. A városiak elég szélsőségesek, vagy mindenáron ki akarják vágatni, vagy nagyon meg akarják menteni. A természet közelségében felnőtt emberek közül többen gondolják úgy, hogy a fa kivágása az élet természetes velejárója. Bizonyos fákat ki kell vágni, másokat meg kell menteni, de a munkám során falun kevésbé tapasztalok szélsőséges megnyilvánulásokat

– közölte beszélgetésünk legelején Kosztka Ernő kertépítő- és növényvédelmi szakmérnök, favizsgáló és faápoló szakmérnök, a MAKEOSZ elnöke. Példaként a szakember elmesélte, hogy nemrég elég hasonló munkája akadt Budapesten, a VIII. és a XII. kerületben, valamint egy vidéki településen. A fák életkorban és fajtára is igen hasonlóak voltak, mégis nagyon más volt mindhárom esetben a megközelítés. A XII. kerületben mindenáron ki akarták vágatni, a VIII-ban nagyon meg akarták menteni, vidéken pedig azt kérdezték tőle, mi a biológiai produktuma ennek a fának, mennyi esélye van arra, hogy életbe maradjon, és mikor álljanak neki a pótlásának.

Nehéz eligazodni a jogszabályi környezetben

A fák egy ingatlan ékességei, de néha mégis ki kell őket vágni. Hogyan tehetjük ezt meg és mik a jogszabályi előírások? Pár évtizeddel ezelőtt még elég volt annyit tudni, külterületen vagy belterületen áll-e az a fa, amitől szeretnénk megszabadulni, saját kerítésén belül pedig mindenki azt csinált, amit akart. Manapság ez már koránt sincs így, és nem is ilyen egyszerű kérdés az: mikor és hol, milyen fa kivágásához kell engedélyt kérni.

Ha a házunk előtt áll a fa…

Ha a kivágni szándékozott fa már közterületen áll (például a házunk előtt) akkor azt nem vághatjuk ki, még akkor sem, ha mi magunk ültettük és gondoztuk.

Ilyen esetben a helyi település jegyzőjéhez kell fordulni, és egy formanyomtatványon vagy digitális úton kérni kell a fa kivágásának engedélyezését. Nagyon fontos, hogy kérésünket alaposan meg kell indokolni, és az, hogy a fa beárnyékolja ingatlanunkat és ezért sötét van, nem elégséges indok. Ahogy az sem, hogy nem tudunk a ház előtt parkolni, vagy hogy takarja a kilátást. Az indoklás általában akkor állja meg a helyét, ha azt vagyonvédelmi, életvédelmi, vagy egészségvédelmi indokok támasztják alá.

Saját ültetésű fánkat kivághatjuk?

Sokan nincsenek tisztába vele, de Budapesten, a megyei jogú városokban, és a nagyobb lélekszámú településeken nemcsak közterületen, hanem

Akkor is, ha pótlandó a fa, és akkor is, ha nem - hangsúlyozta a szakember. Kivételt képeznek ez alól a gyümölcsfák, de például a diófa és annak kivágása már nem ennyire egyértelmű kérdés. Budapesten kerületenként, vidéken településenként is eltérő a szabályozás – van ahol a diófa engedélyköteles, van ahol nem. Ez a területi szabályozástól függ, ebben a tekintetben nem mindenhol számít gyümölcsfának. Egy biztos, ha valakinek van egy 40-50 cm-es átmérőjű hársfája az udvarán, és egy megyei jogú városban vagy nagyobb teleülésen él, akkor neki egészen biztosan fakivágási engedélyt kell kérnie, és csak utána állhat neki a munkálatoknak, ha azt a hatóságtól megkapta.

Viszont van mégegy fontos szabály:

Más eset, ha a fa életveszélyes

Alapvető eljárás, mielőtt nekiállnánk a fa kivágásának, nézzük utána, kérdezzük meg az önkormányzatot, hogy lakhelyünkön van-e a fakivágásra vonatkozólag bármiféle szabályozás. Ha nincs, akkor saját kertünkben azt teszünk, amit akarunk. Ha van, akkor fakivágási engedélyt kell kérnünk, de addig tilos elkezdeni a munkákat, amíg ennek birtokában nem vagyunk. Egy kivétel lehetséges, ha a fa életveszélyes, akkor ki lehet vágatni előbb, de szigorúan előtte bizonyítani és dokumentálni kell, hogy a fa valóban életveszélyes, és ettől függetlenül be kell jelenteni a fakivágás tényét. Ha valaki titokban vágja ki a fát, azért büntetés jár – de erről később.

Az építkezők sem vághatják csak úgy ki a fát

Aki építkezik, annak a zöldterület kialakítására be kell adni egy zöldterületi (kert)tervet, ahol az építési engedélyhez kötötten meg kell jeleníteni a már meglévő, a megmaradó és kivágandó fákat. A településen érvényes helyi szabályozás mondja meg, mit lehet, mit szabad és mit nem szabad kivágatni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fákhoz kell igazítani a majdani házat, de ha a tulajdonos az építkezés miatt olyan fákat szeretne kivágatni, amiket pótolni szükséges, akkor erre kötelezettsége van – figyelmeztetett a Kosztka Ernő.

Építkezés során a fa védelme nem csak arról kellene, hogy szóljon, hogy törzsének nekitámasztunk deszkákat, és akkor nem megy neki a teherautó! A fának vannak különböző védelmi zónái, és azt se felejtsük el, hogy a gyökérzete ugyanolyan nagyságú, mint a koronája. A fa védelmében ezért sem szabadna, hogy ezen a körön belül, mellette teherautók járkáljanak, mert tönkreteszik, összetömörítik a fa alatt a talajt

- tette hozzá a szakember.

Azt is érdemes tudni, hogy minden esetben, így az építkezéseknél is ellenőrzi a szakhatóság, hogy a beadott engedélyeknek megfelelően zajlott-e a fakivágás.

Miért is vágatják ki a fát?

Több oka lehet annak, miért is szeretnénk kivágatni saját kertükben a fát. Egyrészt – ahogy fentebb említettük, építkezés miatt, vagy mert életveszélyesnek gondoljuk. Manapság – hangsúlyozta a szakember – olyan favizsgálati eljárások léteznek, amelyekkel viszonylag pontosan lehet állapítani, milyen állapotban van az adott fa. Nem kell azonban egyből a kivágásra gondolni, a szakemberek azt is meg tudják mondani, mit kell csinálni az adott fával, hogy még hosszabb ideig életben maradhasson, mert jellemzően minél idősebb egy fa, annál nagyobb természeti kincs.

A másik ok, amiért általában szeretnék kivágni a fákat, az a mérete. Úgy látják a tulajdonosok, hogy kinőtte kertet:

Én mindig azt szoktam mondani, hogy 50-60 évet ne dobjunk ki csak úgy az ablakon, mert azt nem lehet egyik évről a másikra pótolni. Meglehet, hogy a problémát egy koronaritkítással is meg lehet oldani. Bizonyos koronakurtításokkal lehet csökkenteni a lombfelületet és a környezetet is biztonságban tudhatjuk.

- közölte Kosztka Ernő.

Mikor menthetetlen, mikor menthető egy fa?

A kivágásra ítélt fák a szakember szerint aránylag jól látható tünetekkel bírnak. A legérzékenyebb és legbonyolultabb probléma, ha a gyökérnyaknál sérül a fa, túl nagy odú keletkezik rajta, el van korhadva, elvágták markolóval a gyökereket. Ezek a fák instabillá változhatnak, veszélyessé válhatnak: vagy ki kell kötözni, vagy a koronát is kurtítani kell. A szakember szerint a törzzsel általában nincs nagy probléma, hacsak nem éri külső sérülés.

Viszont általában minden fa egy kicsit odvas, egy kicsit pudvás, ezzel nincs probléma!

– tette hozzá Kosztka Ernő.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy életképes-e még vagy menthetetlen a fája, akkor érdemes használni a magyar világszabadalmat: a Fakopp vizsgálatot. Ez a műszer egyfajta faröntgen, amelynek segítségével a hangsebesség alapján a szakemberek kapnak egy látképet a fa belsejéről.

A fa betegségeinél tartva a koronával is akadhatnak bajok, ott is egy-egy ág veszélyes lehet, de ezeket faápolási módszerekkel könnyen lehet tisztítani. Akár a koronát is össze lehet kötni, hogy ne hasadjon ketté a fa. Feljebb már kisebb ágak vannak, ha elszáradnak, azokat is le lehet vágni. Ezek az faápolási, metszési munkálatok nem engedélykötelesek, még ha egy-egy nagyobb ágról is van szó.

Vidéken most nagyon sok dió és cseresznyefával befürödtek a tulajdonosok, rengeteget vágunk ki. De jobb volna, ha az emberek átgondolnák, milyen más megoldások lehetnek arra, hogy megmentsünk egy-egy idősebb fát, hogy ne egyből a kivágáson gondolkodjunk!

– mondta Kosztka Ernő, aki azt is elmesélte, hogy az elmúlt pár évben a faápolás külön tudomány és szakág lett. Óriásit fejlődött Magyarországon is az ezzel kapcsolatos tudás. Vannak regisztrált szakértők, akik rendelkeznek tudásbázissal, ami folyamatosan nő. Szép lassan hozzárendeződik a jogszabályi környezet is ehhez. A szakember szerint jó úton haladunk afelé, hogy az egészséges, hosszú távra is megmenthető fáknak legyen jövője.

Bírságok és pótlások

Ahol a fakivágásra engedélyt kell kérni, ott addig nem lehet nekiállni a munkálatoknak, ameddig az engedélyt kézbe nem kaptuk. A bejelentési kötelezettségért azonban nem kell külön fizetnünk. Az engedélybe aztán szerepelni fog, hogy a fakivágás miatt van-e pótlási kötelezettségünk, vagy nincs. A szakember szerint, ha például van egy 50-cm átmérőjű hársfánk, ami útban van, és ki szeretnénk vágatni, akkor arra nagyobb településen engedélyt kell kérni. Ha beadtuk, és kézhez kaptuk az engedélyt, akkor a fát nagy valószínűséggel pótolnunk kell. A pótlásról a helyi szabályozás szól, de jellemzően ütetni kell a fa méreteihez képest ugyanannyit (esetünkben 5 db 10 cm-es átmérőjű hársfát). Ez is településenként változó, van ahol egy kivágott fa helyett csak annyi a kitétel, hogy egy másikat kell ültetni. A pótlás kapcsán még érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon jellemzően lombhullató fát kell ültetni, tehát a kivágott fát mondjuk egy tujasorral biztosan nem pótolhatjuk!

Ha valaki illegálisan vágja ki a fát, akkor büntetésként

de ez is területileg változó, és a jogszabályban külön rögzítik. Létezik olyan, hogy famegváltás, amikor valaki nem tudja saját kertjében elültetni a fát, akkor az önkormányzat megnevez vagy kijelöl egy olyan területet, ahol el lehet ültetni a pótlást, vagy ennek megváltására kötelezheti.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fakivágás

bírság

szabályok

jegyző

önkormányzat

faápolás