Így készülj a legrosszabbra: így élhetik túl a növényeid a kemény mínuszokat

Agrárszektor   
  Megosztom
Így készülj a legrosszabbra: így élhetik túl a növényeid a kemény mínuszokat

Bár még csak most léptünk bele a tavaszba, hamarosan itt a nyár, ami azt jelenti, hogy finomabbnál finomabb, hűsítő gyümölcsöket nassolhatunk. A barackok kétségtelenül az egyik legnagyobb favoritnak számítanak – és persze nem csak a nyári hónapokban -, de az elmúlt években a termelők komoly akadályokba ütköztek. A tavaszi fagyok megkeserítik a gazdák életét, sokszor nem marad más, csak a bizakodás. Ám még ebben a nehéz helyzetből is van kiút, és vannak olyan praktikák, melyek segítségével „harcba” lehet szállni a kedvezőtlen időjárási körülmények ellen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből kiderült, hogy az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack termett tavaly a tavaszi fagyoknak köszönhetően. Már idén is megmutatkozott, hogy mennyire kiszámíthatatlan az időjárás, hiszen a tél nagyon enyhe volt, viszont amint beléptünk a tavaszba, beköszöntött a tél. Ebből is látszik, hogy most sem lesznek könnyű helyzetben a gazdák. Az enyhe február miatt idén ismét a vártnál korábban kezdődhet a gyümölcsfák fejlődése. Ha ez így marad, akkor a korai kajszibarack fajták már március közepére kivirágozhatnak - írta az Agrárszektor.

Fagyvédelmi öntözés

Erre a célra kifejlesztett berendezés a fagy beállta alatt vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül. A jég szigetel, és megvédi az erősebb fagytól a növényeket. Ez azon a tényen alapszik, hogy a zöld növényi részek fagypontja a belül található oldott anyagok és sók hatására -1 és -3°C között van. A víz fagyáspontja 0°C, kristályosodása során pedig jelentős hő szabadul fel, mely képes a fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A hőfelszabaduláson túl a jég rossz hővezető, így ez is lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését. Az egyik legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb módszer: víztakarékos, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat.

Tűz a földeken

Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben például jól bevált módszer volt, hogy tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat a fagy ellen védekezve. Ha ezt választjuk, ügyeljünk a környezetünkre, és arra is, hogy a tűz ne terjedjen át máshová.

Hathatós védelmet adhat a fagykárok ellen a mulcsozás, a takarás, a füstölés és a gyertyázás is, de erről bővebben az Agrárszektoron olvashatsz, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fagykár

fagyok

mezőgazdaság

agrár

agrárszektor

tavasz