Így készülj a legrosszabbra: így élhetik túl a növényeid a kemény mínuszokat

Agrárszektor   
  Megosztom
Így készülj a legrosszabbra: így élhetik túl a növényeid a kemény mínuszokat

Bár még csak most léptünk bele a tavaszba, hamarosan itt a nyár, ami azt jelenti, hogy finomabbnál finomabb, hűsítő gyümölcsöket nassolhatunk. A barackok kétségtelenül az egyik legnagyobb favoritnak számítanak – és persze nem csak a nyári hónapokban -, de az elmúlt években a termelők komoly akadályokba ütköztek. A tavaszi fagyok megkeserítik a gazdák életét, sokszor nem marad más, csak a bizakodás. Ám még ebben a nehéz helyzetből is van kiút, és vannak olyan praktikák, melyek segítségével „harcba” lehet szállni a kedvezőtlen időjárási körülmények ellen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből kiderült, hogy az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack termett tavaly a tavaszi fagyoknak köszönhetően. Már idén is megmutatkozott, hogy mennyire kiszámíthatatlan az időjárás, hiszen a tél nagyon enyhe volt, viszont amint beléptünk a tavaszba, beköszöntött a tél. Ebből is látszik, hogy most sem lesznek könnyű helyzetben a gazdák. Az enyhe február miatt idén ismét a vártnál korábban kezdődhet a gyümölcsfák fejlődése. Ha ez így marad, akkor a korai kajszibarack fajták már március közepére kivirágozhatnak - írta az Agrárszektor.

Fagyvédelmi öntözés

Erre a célra kifejlesztett berendezés a fagy beállta alatt vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül. A jég szigetel, és megvédi az erősebb fagytól a növényeket. Ez azon a tényen alapszik, hogy a zöld növényi részek fagypontja a belül található oldott anyagok és sók hatására -1 és -3°C között van. A víz fagyáspontja 0°C, kristályosodása során pedig jelentős hő szabadul fel, mely képes a fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A hőfelszabaduláson túl a jég rossz hővezető, így ez is lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését. Az egyik legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb módszer: víztakarékos, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat.

Tűz a földeken

Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben például jól bevált módszer volt, hogy tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat a fagy ellen védekezve. Ha ezt választjuk, ügyeljünk a környezetünkre, és arra is, hogy a tűz ne terjedjen át máshová.

Hathatós védelmet adhat a fagykárok ellen a mulcsozás, a takarás, a füstölés és a gyertyázás is, de erről bővebben az Agrárszektoron olvashatsz, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fagykár

fagyok

mezőgazdaság

agrár

agrárszektor

tavasz