Nem kell vegyszer, hogy kiirtsd a hangyákat: íme 5+1 környezetbarát megoldás

HelloVidék   
  Megosztom
Nem kell vegyszer, hogy kiirtsd a hangyákat: íme 5+1 környezetbarát megoldás

Tavasszal megjelennek az első hangyák a lakásban, udvaron, ezzel sok bosszúságot okozva a kertes ház tulajdonosnak. Sok vegyszer kapható a boltokban, amelyek segítenek elpusztítani ezeket a kártevőket, viszont ezek közül sok termék, olyan káros vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem bizonyulnak jónak kertünk vagy a mi egészségünkre nézve. Ezért érdemes környezetbarát kártevőirtási módszerekhez fordulni. Hogy mit lehet bevetni az idegesítő hangyák ellen? Most ennek jártunk utána.

A hangyák a természetben hasznos élőlények, ugyanis részt vesznek a talaj levegőgazdálkodásában. Járataikkal fellazítják és szellőztetik a talajt, segítenek a növények gyökereinek levegőhöz jutni és ezáltal fejlődni. A hangyák bizonyos növényfajok szaporodását is elősegítik azzal, hogy táplálékgyűjtés közben széthordják különféle növények magvait. Indikátorfajként is tekinthetünk rájuk: a jó kertész tudja, hogy ha palántáit, virágait ellepik a hangyák, akkor problémája akadt a levéltetvekkel, ugyanis a hangyák elszántan védelmezik őket. Miért? A levéltetvek egy mézharmat nevű cukros váladékot termelnek, ami nagyszerű táplálékul szolgál a hangyakolónia számára, így a két faj szimbiózisban él egymással.

Apró szomszédaink, a szorgos hangyák bizony hamarabb észreveszik az ételmaradékot, mint mi, és egy pillanat alatt elözönlik otthonunkat. Hiába hasznosak a természetben, a házban kártevőnek számítanak. Bármilyen apró résen keresztül képesek bejutni és könnyen megtelepedhetnek bent. Könnyen alapítanak kolóniát fafelületek (parketta, lambéria) alatt, falakban, de kedvelik a konyhában a mosogató környékét és a szemetest is. Amellett, hogy mindenhol ott vannak és bizony csípnek is, egyes fajok amortizálják belső tereinket apró járataikkal, de akár betegségeket is terjeszthetnek.

Mitől jönnek elő a hangyák?

A hangyák kedvenc tápláléka a cukor, de bármilyen ételmaradék előcsábíthatja őket búvóhelyükről. Elég számukra egyetlen vékony repedés a parketta alatt és megtalálják az utat a legeldugottabb zugokig. De amilyen könnyen bejutnak a hangyák, olyan nehéz megszabadulni tőlük! A hangyák elriasztására és hangyairtásra számos házi praktika létezik, amiket Te is kipróbálhatsz, ha a jó idő közeledtével elözönlik otthonodat ezek a kis ízeltlábúak. Nem csak bolti hangyairtó szerek és hangyacsapda félék állnak rendelkezésünkre, hanem érdekes házi praktikák is.

Hangyafajták

Az emberi szem számára a legtöbb hangya egyformának tűnik, de ha közelebbről megvizsgáljuk őket, észrevehetünk komolyabb különbségeket méretükben, színükben és formájukban is. A leggyakoribb gondokozó hangyafélék a következők:

  • Fekete hangya: fekete, 3-5 mm hosszúságú dolgozóit mind ismerjük. Gyakori vendégek a lakásban, apró repedéseken keresztül jutnak be, főleg édességet keresve. A kertekben is gyakran találkozhatunk velük: az elhullott gyümölcsöket és a mézharmatot egyaránt kedvelik.
  • Fáraóhangya: egy rendkívül apró hangyafajta, a mindössze 2 mm nagyságú dolgozói borostyánszínűek, mindenevők, de főleg a fehérjedús táplálékot részesítik előnyben. A meleget és a magas páratartalmat kedvelik, könnyen hoznak létre kolóniát fafelületek rejtekében, falakban, de még szemetesekben is. Betegségterjesztő faj: testükön megtelepedhetnek baktériumok, vírusok, így egészségügyi intézményekben különösen nagy a kockázatuk. A hangyairtás itt nem könnyű feladat, mert a kolónia könnyen költözik, így fontos, hogy a méreganyagok eljussanak a királynőhöz.
  • Lóhangya: nagyobb termetű, 6-10 mm hosszúságúra nő meg és képes egészen nagy távolságokat megtenni a boly és a táplálékforrás között. Ennek a fajnak a kiirtása a boly megtalálásától függ, a királynő elpusztítása elengedhetetlen. Könnyen bejutnak a házba az ablakra, tetőre lógó faágakon vagy vezetékek mentén. Kedvelik a magas páratartalmat és a faszerkezeteket, amikbe járatokat vájnak. Fő táplálékuk a mézharmat és a növényi nedvek, a lakásban gyakran a vízforrást keresik. Fontos, hogy speciálisan erre a hangyára való hangyairtó szert szerezzünk be, különben a boly arrébb költözik és még több kárt okoz a házban. A hangyacsapda is hatékony védekezés lehet.

Hangyairtás vegyszer nélkül

A hangyák a leggyakoribb rovarok, amelyek miatt a lakástulajdonosok legtöbbször rovarirtó szakembert hívnak. Legtöbbször repedéseken, hasadékokon és más kis nyílásokon keresztül jutnak be a lakásba, hozzáférést keresve az élelemhez. A szakemberek irtáshoz többnyire vegyszereket használnak. Ha inkább elkerülnénk, hogy különböző vegyi anyagokkal kezeljék le beltéri felületeinket, akkor próbálkozzunk meg először barátságosabb módszerekkel. Most összegyűjtöttük, mivel érdemes kezdeni.

Ecetes spray

A hangyák, amikor táplálékforrást találnak, feromonokat hagynak maguk után, így a kolóniában más hangyák is észlelhetik a táplálékhoz vezető utat. Az egyik legjobb módja, hogy távolt tartsuk a hangyákat az ecetes spray használata. Ha ezzel fújjuk be az ösvényt, az megtöri az útvonalukat és a hangyák társai nem találják meg majd az utat a táplálékforrás felé. A saját ecetspray elkészítése jó és olcsó módszer a hangyák kiirtására. Adjunk egyenlő mennyiségű ecetet és citromlevet egy spray-palackba, és alaposan keverjük össze. Ezután keressük meg a hangyatelepeket vagy fészkeket, és permetezzük rájuk.

Illóolaj spray

Ahogyan a hangyák utálják az ecet szagát, úgy számos illóolaj is segít megtörni a hangyák feromonnyomát. Ezek az illóolajok kellemes illatot varázsolhatnak otthonunkba, miközben elűzik a betolakodókat. Az olajspray elkészítéséhez adjunk hozzá 1 evőkanál ecetet egy csésze illóolajhoz, majd jól keverjük össze. Ezután öntsük az oldatot egy spray-palackba, és permetezzük oda, ahol szükséges.

Szappanos vizes spray

Egyszerű módja annak, hogy megszabaduljunk a hangyáktól. Készítsünk oldatot folyékony szappanból és csapvízből 1:3 arányban. Ezután permetezzük a hangyák által érintett területre.

Fokhagyma

Megfigyelted, hogy a hangyák nem közelítik meg a fokhagymát? Ez azért van, mert a fokhagyma jó hangyariasztó. A fokhagymát természetes rovarirtó szerként használhatjuk a hangyák irtására. Csak hámozd meg a fokhagymát, és helyezd el otthonod különböző részein, hogy eltüntesd a hangyákat.

Fahéj

A fahéj egy másik illat, amely ellenáll a hangyáknak. Ezt kihasználhatjuk, ha fahéjport szórunk otthonunk azon területeire, ahol a hangyák megjelennek. De fahéjrudakat helyezhetünk az ablakok, ajtók közelébe is. Hatékonyságát fokozhatjuk, ha néhány csepp illóolajat is teszünk a rudakra.

Borsmenta és levendula spray

Keverje össze a borsmenta vagy a levendulaolajat (ezt a két illatot minden hangya gyűlöli) vízzel és permetezd be a belépési pontokat, például ablakpárkányt vagy ajtókeretet. De bátran permetezhetünk oda is, ahol feltűntek az állatok, biztos, ami biztos elven.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hangya

hangyairtás

hangyairtás házilag