Rengeteg madárnak teremtenek otthont: idén 34 helyen telepített fészektartókat az áramszolgáltató

MTI   
  Megosztom
Rengeteg madárnak teremtenek otthont: idén 34 helyen telepített fészektartókat az áramszolgáltató

Gólyafészek-tartókkal, hálózati átépítésekkel és innovatív madárvédelmi eszközökkel teszi biztonságosabbá a madarak számára energiahálózatát az E.ON Hungária Csoport. Az idén 34 helyen telepítettek új fészektartókat, így több mint 2800 madárpárnak adhatnak otthont az energiacég eszközei.

Az E.ON a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) és a nemzeti parkok szakembereivel működik együtt a madárvédelmi beavatkozások kapcsán. Az újra Magyarországra érkező gólyákat több mint 2800 fészektartóval várják az áramszolgáltató dunántúli és pest megyei áramhálózatán

- olvasható az E.ON Hungária Csoport közleményében.

Az elmúlt hetekben az MME, a nemzeti parkok madárvédelmi szakértői és a vállalatcsoport szakemberei a gólyák érkezésére készültek. A visszatérő gólyák biztonságos fészkelését és költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartók segítik. Harmincnégy helyen telepített új eszközöket az energiacég, a meglévőket pedig ellenőrizték és ahol szükséges volt, cserélték.

Mint írják, ezekre a karbantartásokra azért van szükség minden év elején, mert a régebbi, akár több évtizedes gólyafészkek több mázsásra is nőhetnek, emiatt pedig veszélyessé válhatnak. Ilyen esetekben a madárvédelmi szakemberek a vállalat munkatársainak segítségével úgynevezett fészekkönnyítést végeznek, hogy a visszatérő madarak biztonsággal használhassák azokat és az áramellátás zavartalanságát se veszélyeztessék. Ahol erre szükség volt, ott új, fonott fészekalapokat is elhelyeztek a madarak számára.

A közleményben kiemelik, hogy nemcsak az érkező gólyák, de a már itthon kikelt fiókák és a további nagytestű madarak védelmére is gondolnak a vállalat szakemberei és az idei évben is folytatják azokat a hálózatfejlesztéseket, amelyek a fészkek környezetében lévő hálózati elemek madárbaráttá alakítását szolgálják. Ilyen innovatív, madárbarát megoldás például a fejjel lefelé felszerelt oszlopkapcsolók alkalmazása. Az oszlopkapcsoló a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, új kialakítású változatán nincs olyan a madarak által elérhető pont, amely veszélyes lenne számukra.

Az idén a pontszerű beavatkozások mellett több nagyobb hálózati átalakításra is sor kerül a madarak védelmében. Sarród természetvédelmi területen Fertőújlak közelében, Kapuvár és Vitnyéd környékén, a Kapuvár-Hanság középfeszültségű gerincvezetéken több szakaszon, valamint a gyáli hulladéklerakó környezetében várhatóak madárvédelmi célú beavatkozások.

A közleményben kitérnek arra, hogy bizonyos esetekben a hagyományosan alkalmazott madárvédelmi megoldások - a légvezetékes hálózat szigetelése, burkolatok kialakítása - nem nyújtanak kellő védelmet, így például Európa legnagyobb röpképes madara, a túzokok esetében sem. Számukra ugyanis az jelent veszélyt, ha nekiütköznek a vezetékeknek, ezért védelmükben kizárólag a vezetékek föld alá vitele jelent teljes körű megoldást.

A vállalatcsoport túzokvédelmi programja keretében legutóbb a Kiskunsági Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén 27,7 kilométeres szakaszon szüntette még a légvezetékeket. Idén ez a munka újabb szakasszal folytatódik a vállalatnál, tavasszal a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, Mosonmagyaróvár térségében kezdik meg a földkábelek kialakítását a túzokok védelmében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

eon

áramszolgáltató

fészek

fészeképítés

magyar madártani és természetvédelmi egyesület