Ismét szaharai por érkezik Magyarországra: mutatjuk, mikor várható

MTI   
  Megosztom
Ismét szaharai por érkezik Magyarországra: mutatjuk, mikor várható

Ismét szaharai por érkezik Magyarország térségébe - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán. Mivel több hullámban érkezik szaharai eredetű por a légkörbe, a pénteki csapadék miatt ez most is sáros esőt okozhat, amely ismét nyomot hagyhat a tereptárgyakon, gépjárműveken

Azt írták, több hullámban érkezik szaharai eredetű por a légkörbe, s a pénteki csapadék miatt ez most is sáros esőt okozhat, amely ismét nyomot hagyhat a tereptárgyakon, gépjárműveken. A meteorológiai szolgálat bejegyzésében a Másfél fok - éghajlatváltozás közérthetően nevű szakportál rövid összefoglalóját is megosztotta a témában. Ebben azt írták, akár a globális áramlási rendszer, közvetve pedig a klíma változása is okozhatja, hogy az utóbbi időben többször előfordul sáros eső Magyarországon.

Egy, több magyar kutató által publikált cikkben meg is vizsgálták, hogyan alakult a Szaharából Európába érkező por mennyisége az elmúlt évtizedekben. A mérések azt mutatják, hogy az utóbbi 10 évben több mint kétszer annyi alkalommal fordult elő hasonló eset, mint korábban évtizedekig. Ennek - szerintük - az a fő oka, hogy több ciklon alakult ki, amely a sivatagban felveri a port és keresztülfújja azt a Földközi-tengeren.

Egy már régóta vizsgált összefüggés arra is rámutatott, hogy mivel a sarkvidékek jobban melegednek, mint a trópusok, ezért a hőmérséklet-különbség csökken. Az emiatt kialakuló nyugat-keleti áramlás is gyengül, a futóáramlás "behullámzik", és ez extrém kilengésekhez vezet a közepes szélességeken. Emiatt gyakoribbá válhattak a saras esős helyzetek

- írták.

Hozzátették, ha ez a trend így folytatódik, télen és nyáron is többször okozhat a szokásosnál hidegebb vagy forróbb időt, sőt, a kontinens egyes részein hevesebb esőzéseket, áradásokat is. Ezzel együtt kiemelték, hogy bár a mediterrán térség sokszor szenved tőle, a szaharai homok önmagában nem probléma, sőt a Szaharától nyugatra kimondottan termékenyen hat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szaharai por

por

por eső

eső

saras eső

országos meteorológiai szolgálat