Most éri meg igazán otthon termeszteni a zöldséget: rengeteg pénzt spórolhatsz ezzel a módszerrel

Pénzcentrum   
  Megosztom
Most éri meg igazán otthon termeszteni a zöldséget: rengeteg pénzt spórolhatsz ezzel a módszerrel

A Pénzcentrum számításai szerint, ha valaki a nulláról szeretne otthon úgynevezett konténeres, vagyis cserepes módszerrel paradicsomot termeszteni, akkor egy legalább 10 kilós szezonális hozammal számolva a 2. évtől már anyagilag is megérheti neki. Feltéve, hogy a paradicsom bolti fogyasztói átlagára marad ilyen magas mint most, netán még inkább emelkedik. A lap egy kertészmérnök segítségével járta körbe az otthoni paradicsomtermesztés csínját-bínját, majd kiszámolták azt is, hogyan alakulnak a bolti paradicsom költségei, az otthoni, erkélyen termesztetthez képest.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon az élelmiszerek átlagos áremelkedése 15,6 százalékos volt 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között. Van azonban jó néhány élelmiszer, aminek az átlagos ára ennél jóval nagyobb mértékben emelkedett a vizsgált egy évben. A boltok sorai között flangálva, az árcímkéket látva sokaknak fordulhat meg a fejében, hogyan lehetne valahogy ellenállni az évtizedek óta nem látott brutális drágulási hullámnak.

Itt vannak például a zöldségek, ha jobban szemügyre vesszük a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, akkor láthatjuk, van egy olyan zöldség, amit manapság jóformán aranyáron mérnek. Az adatokból láthatjuk, hogy a 15,6 százalékos átlagos élelmiszerdráguláshoz képest a paradicsom kilós átlagára 45 százalékkal emelkedett egyetlen év leforgása alatt. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy míg tavaly a negyedik hónapban ezer forint alatti kilós áron lehetett paradicsomot venni, addig idén áprilisra ezt már gyakorlatilag mindenhol elfelejthetik a vásárlók. Az infláció szorító hatása alól tehát nincs menekvés, de meg lehet próbálni kicselezni a drágulást.

A régóta nem látott zöldségdrágulás apropóján a Pénzcentrum most annak járt utána, mit tehet az a vásárló, akinek elege van a majd 1 500 forintos paradicsomból. Hogyan, és mennyiért lehetne ezeket a finomságokat otthon megtermelnie az embernek. És egyáltalán megérné? Azért hogy ezt kiderítsék, Megyeri Szabolcs kertészmérnökkel beszélgettek a témáról. Elől járóban annyit, hogy a szakemberrel jelen cikkben a konténeres, vagyis a cserepes termesztést járták körül, a szabadföldi zöldségtermesztést nem tárgyalták.

A szabadföldi növénytermesztés mellett egyre elterjedtebbé vált a konténeres kertészkedés és a kis alapterületű balkonkertek kialakítása is

- mondta el a Pénzcentrumnak Megyeri Szabolcs, aki bemutatta azt is, hogy a három zöldség esetében milyen költségekkel, és milyen terméshozammal számolhat az, aki ezek megvásárlása helyett inkább a termesztésre adná a fejét.

Paradicsom termesztés otthon

Egy kilogramm termést egy paradicsomtőtől elvárhatunk a szezon alatt, de egy tő általában ennél többet produkál, így már egy cserepes paradicsommal is hozható ez az eredmény, természetesen több tővel hamarabb elérhető ez a mennyiség, valamint több fajtával is kísérletezhetünk

- kalkulált a lapnak a kertészmérnök, aki elmondta, a betakarítás ideje függ a vetés idejétől is, ha saját palántát nevelünk, de elmondható, hogy február végi-március eleji vetés esetén júniusban már általában megkóstolhatjuk az első terméseket és fajtától függően az 1 kg-os mennyiséget is elérhetjük. Persze ennek ideje is függ a fajtától, hiszen a kisebb termésméretű koktél paradicsom folyamatosan érnek, de kisebb súlyúak, még egy steak paradicsom esetén már egy bogyó megközelíti az 1 kg-os súlyt.

Fontos, hogyha konténeres termesztésre adná valaki a fejét, akkor egy tő paradicsomra 10 literes konténert számítson. Mint az a fentiekből kiderült, az embernek két lehetősége van otthon paradicsomot termesztenie, magról vagy palántáról. Ha az előbbit nézzük, akkor a vetőmag ára függ a választott fajtától valamint a forgalmazótól, ez jelenleg egy tasak vetőmag esetén körülbelül 200-1500 forint között változik. Egy tasakban általában 2-3 gramm mag található, de különleges fajták esetében 10-12 szem maggal (ez jóval kevesebb, mint az átlagos paradicsom-magos tasakok tartalma) kell számolni Megyeri Szabolcs szerint.

Egy tasak mag, ha kis tőszámmal tervezünk, következő szezonra is elég, így két évre tervezzünk vele

- mondta a lapnak a kertészmérnök. Ehhez képest a palánták ára némileg drágább, áruk függ a fajtától és a beszerzési helytől is. Kalkuláljunk úgy, hogy a legolcsóbb háztáji palánták 350-450 forint körül kezdődnek, de az oltott vagy különleges termésű fajták palántái ennek többszörösébe is kerülhetnek.

Hogy jön ki a matek?

Első körben számoljunk a vetőmagos módszerrel úgy, hogy valaki végigcsinálja a palántanevelést, és sikeres a kiültetése otthoni körülmények között, akkor mindez 10 tő paradicsomot eredményez neki az első évben. Ha ez bejön, akkor Megyeri Szabolcs korábbi kalkulációja szerint legalább 10 kiló paradicsom elvárható összességében a betakarítás végére. Ha tehát egy 500 forintos paradicsomtasakkal számolunk, akkor mindez azt jelenti, hogy egy kiló paradicsomot 50 forintért termesztettünk meg magunknak, ha csak a magot számoljuk el költségnek. Ennél 2022 áprilisában a boltokban átlagosan

28-szor volt drágább a paradicsom kilója.

Persze csak magból nem lesz paradicsom, ahhoz hogy fel tudjuk nevelni, szükségünk van jó minőségű cserépre. Ilyet Megyeri Szabolcs szerint már 1000-1500 forintért találhatunk, ha tehát például 1 000 forintért veszünk tízet, akkor a költségünk 10 000 forinttal megugrik. Ezekbe természetesen föld is kell, példánknál maradva 10x10 liter. Megyeri Szabolcs szerint a zöldségeknek készült földkeverékek ára 20 literre vetítve 1300-3900 Ft között változik. Nekünk tehát 100 literre van szükségünk 10 paradicsomhoz, ami ha 1 300 forinttal számolunk egy 20 literes földet, akkor az összköltségünk további 6 500 forinttal megugrik.

Ezen felül szükségünk lehet még támasztékra, karóra, kötöző zsinegre, ám ezeket a szakember szerint újrahasznosított anyagokból is elkészíthetjük. Amit viszont nem úszunk meg az egy szezonra vetített tápoldat, amiknek az ára 1500-2500 forint között mozog. Számoljunk most 1 500 forinttal. Összköltségben tehát ott tartunk (legalább 10 kiló terményt remélve), hogy:

  • vetőmag – 500 forint,
  • cserép – 10 000 forint,
  • virágföld – 6 500 forint,
  • tápoldat – 1 500 forint.

Ez összesen 18 500 forint költség lenne az első évben 10 kiló paradicsomért, ami idén áprilisban 13 900 forintba kerülne a boltokban. Tehát az első évben még 4 600 forint mínuszban lennénk a bolti árhoz képest. És a valamivel több vízköltséggel, illetve a befektetett nevelési, gondozási órákkal nem is kalkuláltunk.

A második évtől viszont már megérné a vállalkozásunk, hiszen a 10 000 forintos cserépköltséggel már nem kellene számolnunk, sőt elvileg még vetőmagból is simán juthatna újabb 10 palánta kinevelésére. Ekkor tehát az összköltségünk 8 000 forint lenne a szükséges föld és a tápoldat végett, ami 5 900 forinttal lenne kevesebb, mint a paradicsom kilójának 2022. áprilisi bolti átlagára. Azt persze nem tudjuk, jövőre mennyibe fog kerülni a paradicsom, de ha azt vesszük, hogy a szakértők szerint a drágulás jó ideig velünk marad, akkor lehet többen elgondolkoznak az otthoni termesztésen.

A cikk itt folytódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

otthoni zöldségtermesztés

zöldségtermesztés

palánta

vetemény

spórolás

drágulás