Ilyen magyar kutyát tart a milliárdos híresség: itthon kihalófélben van a fajta

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ilyen magyar kutyát tart a milliárdos híresség: itthon kihalófélben van a fajta

A puli egyike a kilenc magyar kutyafajtának, és világszerte a legismertebb terelőkutyafajta közülük. Itthon mégis veszélyben van az állomány, olyannyira, hogy tavaly mindössze 380 kölyök született, ami súlyosan veszélyeztetett fajtabesorolásúvá teszi a pulit. De mi lehet az oka annak, hogy ez az egykor rendkívül népszerű, szívós, ősi magyar terelőkutya ennyire a perifériára szorult a kutyatartók körében? Árminiczki János, a Magyar Puli Klub elnöke beszélt a fajtáról és a tenyésztés jelenlegi nehézségeiről a HelloVidéknek.

Mi lehet az oka annak, hogy ez az egykor rendkívül népszerű, szívós, ősi magyar terelőkutya ennyire a perifériára szorult a kutyatartók körében? Az okok között nem elég nyomós az az érv, hogy megváltozott az állattenyésztés, a családi gazdálkodások helyét a nagyüzemi váltotta fel, hiszen a puli társállatként, családi kedvencként is megállja a helyét. manapság pedig egyre nő a kutyatartók köre hazánkban is. Az okok között keresendő az is, hogy az emberek követik a divatot, amit egy-egy tévésorozat vagy mozifilm igen erősen befolyásol. Ezért is bízhatunk abban, hogy kicsit emeli a puli ázsióját az az egyszerű tény, hogy a híres milliárdos, Mark Zuckerber 2011-ben beleszeretett a puli kutyafajtába, és azóta is hűséges barátja a kis fehér törpekomondor.

A puli története messszire nyúlik vissza

Ősei a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak, akár egy marhát is adtak egy-egy híres terelő kölykéért. A külsejével nem törődtek, a puli fennmaradása a szorgalmának, találékonyságának, intelligenciájának tudható be. A zord körülmények, a kemény munka edzetté, ellenállóvá és igénytelenné tették a fajtát, ezek a vonások pedig a mai napig jellemzőek a pulira.

Az 1900-as évek elején megváltozott a mezőgazdaság szerkezete, csökkent a legelők területe és ezzel a puli munkalehetősége is. A kipusztulástól Raisits Emil és munkatársai tevékenysége mentette meg a fajtát. Egyre kevesebb kutya maradt meg eredeti munkakörénél, a puliból sztárfajta lett. Példányai bekerültek a tanyákra, falvakba, városokba mint házőrzők, testőrök vagy kedvencek, esetleg rendőrkutyák. 1935-ben Anghi Csaba vezetésével állították össze a fajtaleírását. A második világháború a nagy létszámú, erős populációban nagy károkat nem tett, de a tenyésztést néhány évre visszavetette.

Árminiczki János, a Magyar Puli Klub elnöke beszélt a fajtáról és a tenyésztés jelenlegi nehézségeiről a HelloVidéknek. A Magyar Puli Klub életre hívásának gondolata 2019 tavaszán fogalmazódott meg egy kisebb tenyésztői közösségben. Igényünk merült fel egy olyan Puli Klubra, ahol nagyobb hangsúlyt fordítunk a jövőben a pulitartók ismeretterjesztésére, pulis közösségi programok bővítésére, és a puli fajta tenyésztőinek szakmai felkarolására, továbbképzésére. Célunk a széleskörű fajtanépszerűsítés a törzskönyv nélküli puli jellegű kutyát tartók figyelmének felhívása a törzskönyves, regisztrált állomány fontosságára és támogatására. Ismeretterjesztő és szakmai továbbképző előadásokat, kötetlenebb hangulatú, pulis közösséget építő rendezvényeket szervezni.

Fontosnak tartjuk a puli populáció genetikai variabilitásának fenntartását, az elfogadott színek stabilizálását, minőségben és mennyiségben is. Igen kevés tenyésztés van az országban, előtérbe helyeződtek a divatfajták, szerintem ez alakította ki ezt a jelenlegi helyzetet. A legtöbb hobbitenyésztő egy-egy almot hoz le éves szinten, nagyon kevés, 20-25 komolyabb tenyészet van az egész országban

- kezdte a tényfeltárást Árminiczki János.

Előtérbe kerültek olyan kutyafajták az ősi pulival szemben, amelyek nemhogy százezrekkel drágábbak, de ráadásul igen beteges, igényes fajták is. Ott van például a francia bulldog, háromszázezer forintnál kezdődik egy törzskönyvezett példány ára, és nagyon sok esetben lesz ételallergiás, légzési nehézségekkel küszködik, izületi problémái vannak, arról nem is beszélve, hogy a tartása is jóval költségesebb, mint egy pulié.

Egy törzskönyvvel rendelkező, jó tenyészetből származó, betegségektől megszűrt kölyök - a könyök és csípődiszplázia kizárva nála, ugyanis kötelező erre a szűrése, anélkül nem lehet tenyészteni sem - ára 100 ezer forint körül van. A tartása pedig szintén igen költséghatékony, csúnya kifejezéssel élve, mert egyáltalán nem beteges fajta, ráadásul az étkeztetése is egyszerű. Nagyon keveset eszik egy puli, a tápot is szívesen fogyasztja, de mást is, és rendkívül jól hasznosítja a szervezetet az ennivalót. Nem véletlenül, hiszen a régi idők szegény magyar pásztorembere olyan kutyafajtát tenyésztett ki magának, amelyik keveset eszik, elvolt egy száraz kenyérdarabbal egész nap magának.

Sok esetben a bozontos szőre tartja vissza az embereket a pulivásárlástól, mert attól tartanak, hogy meggyűlik vele a bajuk. Holott az igazság épp ennek az ellenkezője, a puli szőre nem hullik, és nem ördöngösség a gondozása sem.

A szőr ápolása elriasztja az embereket a pulitól, azt tapasztalom. Pedig a puli szőre hipoallergén, ami azt jelenti, hogy még az allergiásoknak sem okoz gondot, akik egyébként más kutyafajtáktól tüsszögnek. Vedlik a puli, de minimális a kutyaszőr utána, mivel benne maradnak a tincsekben, ez is okozza szaknyelven a szalagos vagy zsinóros szőrt nála, de mondhatjuk úgy is, hogy közérthető legyen: ezért rasztásodik. De tavasszal szépen meg lehet nyírni vagy nyíratni, a pásztorok is ezt tették a pulival birkanyíráskor, hogy ne szenvedjen a melegben, ráadásul ha megázott nyáron, hatalmas súlyt kellett cipelnie a kutyának.

Az országban mindössze hárman-négyen tenyésztünk fehér pulit, nekem a szívem csücske ez a fajta. Jóval nagyobb kihívás a tenyésztése, mivel a génállománya csaknem belterjes, nagyon kevés van belőlük az országban. Az egész puliállomány veszélyeztetett, tavaly 380 törzskönyvezett kölyök született mindössze. Ez súlyosan veszélyeztetett fajtának számít a meghatározás szerint már, ugyanis ha egy fajta születési állománya 1000 egyed alatti, ebbe a besorolásba kerül.

Kiváló családi kutya, tévhit, hogy kezelhetetlen

A puli hajdanán megszokta az önálló munkavégzést és azt, hogy gazdája minden szavát lesse. Egyénisége elbűvölő: kedveskedő, családszerető, különösen kedveli a gyerekeket. Energikus, mozgékony, nagyon élénk vérmérsékletű, sohasem lusta állat. Bátor, szinte semmitől sem fél. Ugatós, de kiegyensúlyozott kutya. Kitűnő házőrző, mindent hangosan kommentál, és az ugatása tónusából megállapítható, idegen érkezett-e, vagy egy családtag ért haza. A kertes házak őrzőjének és házi barátnak egyformán alkalmas jószág.

Rém intelligens állat a puli, szinte csak beszélni nem tud. Nagyon tanulékony, a tévhittel ellentétben kezdő kutyatartónak is alkalmas, hisz nagyon jól kezelhető, lehet hordani kutyaiskolába, kutyaoviba. A szocializációján sok múlik, hogy mennyire tanul meg együtt élni más kutyákkal, állatokkal, legfeljebb próbálja terelni őket, ami az ösztönkésztetése.

A magyar puli klub előtérbe helyezi az ösztönök megtartását, ösztönpróbát tartunk évente többször, a felnövekvő új generációból hány tartja a terelőösztönét, erre vizsgájuk őket. Örömmel tapasztaljuk, hogy 90-95 százalékban megtartják ezt a tulajdonságukat a pulik.

És hogy ez miben nyilvánul meg egy modern családnál? Megpróbálja a családtagokat összeterelni egy kirándulás vagy egyéb program alkalmával, és nagyon jó jelzőkutya az udvarunkon. Hatalmasakat lehet vele sétálni, sportolni, nagy a mozgásigénye. Kertes házban elszaladgál az udvaron, de ha valaki lakásban tartaná, bizony naponta többször el kell vinnie egy jó kis lemozgató sétára.

Külföldön is ismerik és szeretik a pulit

Mark Zuckerberg fehér pulija is magyar származású amerikai tenyésztőtől van. A skandináv államokban nagyon népszerű a puli úgy 10-15 éve, az angoloknál is nagyon sok van belőle a többi országhoz képest, és a hollandok is szeretik. Németországban kevesebb van, ahogy a szomszédos államokban is. Érdekesség, hogy Oroszországban és Ukrajnában is van tenyésztőnk, tartjuk is a kapcsolatot, figyeljük őket, de hál' Istennek jól vannak.

Most készülünk a II. Puli Piknikre, június 19-én, Nagyrédén gyűlünk össze, úgy 70-80 puli, plusz a gazdáik, de bárkit szeretettel várunk. Az elmúlt két évben a pandémia miatt elmaradt, de most gőzerővel készülünk erre az alkalomra. Szakmai tanácsadás, előadás a fajtáró, szőrápolási praktikák, bemutatók és sok egyéb érdekes program várja az érdeklődőket.

Íme Mark Zuckerberg világhírű pulija, Beast:

Valószínűleg a pulik nem mindennapi külseje és múltja foghatta meg a milliárdos programozót és feleségét, Priscillát. Beast (azaz Vadállat) 2011 januárjában, az egyesült államokbeli Oregonban született a Pannonia Puli Kennelben. Felmenői, Joli és Imrus az Ercsiben található Kalácsos Kennel importkutyái, tehát a kutyus ízig-vérig magyar.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mark Zuckerberg (@zuck) által megosztott bejegyzés

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

puli

magyar kutyafajták

kutya

kutyatartás

árminiczki jános