Erről a legtöbb hobbikertész nem is tud: filléres trükk, de sokat nyerhetsz vele

Agrárszektor   
  Megosztom
Erről a legtöbb hobbikertész nem is tud: filléres trükk, de sokat nyerhetsz vele

A banánhéj valószínűleg a legtöbb háztartásban előfordul, ám az esetek túlnyomó többségében egészen biztosan a kukában végzi. Ha saját kerttel is rendelkezünk, akkor viszont igazi kincset érhet, a növényeink hálásak lesznek érte, hiszen tele van tápanyagokkal. Arról nem is beszélve, hogy sok pénzt megtakaríthatunk, nem kell vegyi anyagokhoz nyúlnunk és fent tudjuk tartani a természetességet. Ám ezt még mindig lehet fokozni, ugyanis egyfajta tea is készíthető belőle, ami szintén rendkívül jól szolgálhat a kertben. Az, hogy hogyan lehet elkészíteni és miként hasznosíthatjuk, az Agrárszektor cikkből kiderül.

A banán közkedvelt csemege, szívesen majszolgatjuk el a rohanós hétköznapokon is, azt viszont mégis kevesen tudják, hogy milyen értékes dolgot dobnak ki. Permetszer, műtrágya, serkentő készíthető belőle, emellett igazi vitaminbomba, ami viszont még fontosabb, hogy tea is készíthető belőle. A banántea ásványi anyagokban gazdag és a növények növekedését, egészséges fejlődését és ápolását is segíti - írja a balconygardenweb. Lássuk, hogy tudjuk mi is, házilag elkészíteni (annyit elárulhatunk már előre, hogy nem kell hozzá túl nagy tudomány).

Így vágjunk neki

Fogjunk 7-8 darab banánhéjat és vágjuk apró darabokra egy olló segítségével. Ha ezzel megvagyunk, főzzük őket egy liter vízben 3-5 percig és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le az oldatot. Sőt, akár egy vízzel teli üvegben is tárolhatjuk 3-4 hétig a banánhéjat. Hígítsuk fel 1:2-es arányban, és öntözzük vele a növényeinket. Nagyszerű levélpermetként, de elkészíthetjük úgy is, ha 7-8 banánhéjat a napon hagyunk 3-4 napig, amíg ki meg nem száradnak. Turmixgépben őröljük őket finom porrá, majd keverjünk el 6-8 evőkanál banánhéjport és egy teáskanál Epsom sót egy gallon vízben, és jól keverjük össze. 3-5 hetente használjuk egyszer a növények öntözésére, levélpermetként viszont 10-14 naponként is lehet alkalmazni. A zöldségek, például a paradicsom, a paprika és a kukorica is hálás lesz érte, de a szobanövényeink is!

Készítsünk ecetet

Bár elsőre furcsán hangozhat, de egyfajta ecetet is készíthetünk banánhéjból. Emberi fogyasztásra ez, és az említett oldatok sem alkalmasak! Vannak savas talajt kedvelő növények, mint az áfonya is, amik bizony meg fogják hálálni a "banánecetet". Az ecet elkészítéséhez nincs is más dolgunk, csak erjesszük vízben a banánt, az erjedés során létrejött vizet fogjuk felhasználni. A felhasználáshoz az erjedt vizet 4-6 hétig kell állni hagyni, így létrehozhatjuk a saját ecetünket, amellyel már csak meg kell öntöznünk a savas talajokat kedvelő növényeinket.

Komposztáljuk

A banánhéj egyik legjobb felhasználási módja, ha komposztba tesszük, hiszen igen gyorsan bomlik le. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy apróra vágva, vagy áztatva, esetleg hígtrágya formájában adjuk a komposzthoz - ez azért fontos, mert így sem a vadakat, sem a kártevőket nem vonzza majd oda.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

kertészkedés

kertrendezés

banán

banánhéj

tippek

trükkök