Szúnyoginvázió: tizenhárom megye 246 településén gyérítenek a héten, mutatjuk

HelloVidék   
  Megosztom
Szúnyoginvázió: tizenhárom megye 246 településén gyérítenek a héten, mutatjuk

Az elmúlt hét kifejezetten csapadékos, szeles időjárása miatt a tervezett szúnyoggyérítési munkák számos településen elmaradtak. Mindeközben a jelentős esők után a településeken belül és környékükön is kiterjedt vízfelületek jöttek létre, amelyek élőhelyként szolgálnak a csípőszúnyoglárvák számára. A mesterséges felszínek – kibetonozott árkok, burkolt felszínek, földalatti vízelvezetők – kevéssé alkalmasak arra, hogy azokban az emberre ártalmas szúnyogfajok kifejlődjenek. A katasztrófavédelem szakértői minden esetben megvizsgálják a potenciális élőhelyeket, és kizárólag a humánártalomban szerepet játszó szúnyogok ellen lépnek fel biológiai módszerrel.

Az emberre veszélyes fajok közöl több számára is ideális helyet jelentenek azok a gyepes és erdős területeken kialakuló, de akár településen belül létrejövő kicsi, sekély időszakos vízállások, amelyeket a talajfelszínen összegyűlt víz hoz létre. Ezek a mikrotenyészőhelyek – pocsolyák, árkokban, kertben megálló víz, rejtett vízállások – szervezett biológiai kezelése megvalósíthatatlan, így számítani kell a kifejlett szúnyogok tömeges megjelenésére.

A szúnyoggyérítés során a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével permetezik ki a szúnyoggyérítésre alkalmas anyagot. A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt. Hektáronként mindössze fél litert juttatnak ki belőle, a szer néhány óra alatt le is bomlik. A kezeléseket napnyugta után kezdik meg, leginkább este és éjszakai találkozhatunk a munkát végző járművekkel. A szúnyoggyérítések településszintű programja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján, valamint az önkormányzatok egyedi értesítés alapján, saját csatornáikon is tájékoztatják a lakosságot.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szúnyoggyérítés

okf

tópartok

balaton

tisza-tó

bodrog

dráva

szolnok

csongrád-csanád megye

sopron