Szúnyoginvázió: tizenhárom megye 246 településén gyérítenek a héten, mutatjuk

HelloVidék   
  Megosztom
Szúnyoginvázió: tizenhárom megye 246 településén gyérítenek a héten, mutatjuk

Az elmúlt hét kifejezetten csapadékos, szeles időjárása miatt a tervezett szúnyoggyérítési munkák számos településen elmaradtak. Mindeközben a jelentős esők után a településeken belül és környékükön is kiterjedt vízfelületek jöttek létre, amelyek élőhelyként szolgálnak a csípőszúnyoglárvák számára. A mesterséges felszínek – kibetonozott árkok, burkolt felszínek, földalatti vízelvezetők – kevéssé alkalmasak arra, hogy azokban az emberre ártalmas szúnyogfajok kifejlődjenek. A katasztrófavédelem szakértői minden esetben megvizsgálják a potenciális élőhelyeket, és kizárólag a humánártalomban szerepet játszó szúnyogok ellen lépnek fel biológiai módszerrel.

Az emberre veszélyes fajok közöl több számára is ideális helyet jelentenek azok a gyepes és erdős területeken kialakuló, de akár településen belül létrejövő kicsi, sekély időszakos vízállások, amelyeket a talajfelszínen összegyűlt víz hoz létre. Ezek a mikrotenyészőhelyek – pocsolyák, árkokban, kertben megálló víz, rejtett vízállások – szervezett biológiai kezelése megvalósíthatatlan, így számítani kell a kifejlett szúnyogok tömeges megjelenésére.

A szúnyoggyérítés során a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével permetezik ki a szúnyoggyérítésre alkalmas anyagot. A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt. Hektáronként mindössze fél litert juttatnak ki belőle, a szer néhány óra alatt le is bomlik. A kezeléseket napnyugta után kezdik meg, leginkább este és éjszakai találkozhatunk a munkát végző járművekkel. A szúnyoggyérítések településszintű programja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján, valamint az önkormányzatok egyedi értesítés alapján, saját csatornáikon is tájékoztatják a lakosságot.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szúnyoggyérítés

okf

tópartok

balaton

tisza-tó

bodrog

dráva

szolnok

csongrád-csanád megye

sopron