Poloskainvázió: ehetetlenné teszik a zöldséget, gyümölcsöt; így védekezz ellenük

HelloVidék   
  Megosztom
Poloskainvázió: ehetetlenné teszik a zöldséget, gyümölcsöt; így védekezz ellenük

Idén se kerülte el a poloskainvázió a kerteket, aminek többféle zöldség és gyümölcs látja kárát – panaszkodnak a gazdák. Mint mondják, a kártevők a termést ehetetlenné teszik, védekezni ellenük pedig szinte lehetetlen.

Ezen kívül az ázsiai márványospoloska is támadja a kerteket, előszeretettel „fogyasztva" az alma, a körte és az őszibarack gyümölcsét, amelyek ennek következtében a deformálódnak, elszíneződnek, élvezeti értékük jelentősen csökken, írja a bama.hu.

Az enyhe téli időjárás miatt a poloskák könnyen áttelelnek, a nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. Természetes ellenségük nincs, a megelőző védekezés lehet hatásos: ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek a poloska sem tud elszaporodni

- hangsúlyozzák a szakemberek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsa szerint a kertekben a levéltetvek elleni védekezésre használt, szintetikus piretroid hatóanyagú rovarölő szerekkel lehet az első egyedek megjelenésétől védekezni, ezt azonban nehezíti, hogy a termésérés, a szedés időszakában is tömegesen jelen vannak a poloskák.

Különböző módszereket is javasolnak a zöldségek és a gyümölcsök megóvására, a poloskák gyérítésére – a kiskertekben a paradicsom,

A módszer előnye, hogy költségkímélő, és akkor is alkalmazható, ha már megjelentek a kertben a poloskák. Az ágyások fölé is kerülhet sűrű szövésű szúnyoghálóból készített házszerű építmény – a kártevők ezen nem tudnak átjutni a terméshez.

Egyesek csalogatnak, mások riasztanak

Vannak gazdák, akik a csalogató növényekben látják a megoldást – a megvédendő növények köré néhány szál búzát ültetve állítólag elterelhető a poloskák nagy része, a teljes érésben levő szemek a kalászban vonzzák a kártevőket, így aztán könnyű a begyűjtésük. Csalinövényként lehet még próbálkozni koriander ültetésével, de a csalán is hatásos lehet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

poloska

invázió

kártevők

irtás