Poloskainvázió: ehetetlenné teszik a zöldséget, gyümölcsöt; így védekezz ellenük

HelloVidék   
  Megosztom
Poloskainvázió: ehetetlenné teszik a zöldséget, gyümölcsöt; így védekezz ellenük

Idén se kerülte el a poloskainvázió a kerteket, aminek többféle zöldség és gyümölcs látja kárát – panaszkodnak a gazdák. Mint mondják, a kártevők a termést ehetetlenné teszik, védekezni ellenük pedig szinte lehetetlen.

Ezen kívül az ázsiai márványospoloska is támadja a kerteket, előszeretettel „fogyasztva" az alma, a körte és az őszibarack gyümölcsét, amelyek ennek következtében a deformálódnak, elszíneződnek, élvezeti értékük jelentősen csökken, írja a bama.hu.

Az enyhe téli időjárás miatt a poloskák könnyen áttelelnek, a nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. Természetes ellenségük nincs, a megelőző védekezés lehet hatásos: ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek a poloska sem tud elszaporodni

- hangsúlyozzák a szakemberek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsa szerint a kertekben a levéltetvek elleni védekezésre használt, szintetikus piretroid hatóanyagú rovarölő szerekkel lehet az első egyedek megjelenésétől védekezni, ezt azonban nehezíti, hogy a termésérés, a szedés időszakában is tömegesen jelen vannak a poloskák.

Különböző módszereket is javasolnak a zöldségek és a gyümölcsök megóvására, a poloskák gyérítésére – a kiskertekben a paradicsom,

A módszer előnye, hogy költségkímélő, és akkor is alkalmazható, ha már megjelentek a kertben a poloskák. Az ágyások fölé is kerülhet sűrű szövésű szúnyoghálóból készített házszerű építmény – a kártevők ezen nem tudnak átjutni a terméshez.

Egyesek csalogatnak, mások riasztanak

Vannak gazdák, akik a csalogató növényekben látják a megoldást – a megvédendő növények köré néhány szál búzát ültetve állítólag elterelhető a poloskák nagy része, a teljes érésben levő szemek a kalászban vonzzák a kártevőket, így aztán könnyű a begyűjtésük. Csalinövényként lehet még próbálkozni koriander ültetésével, de a csalán is hatásos lehet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

poloska

invázió

kártevők

irtás