Kész, vége! Nagy a baj: végleg eltűnhet a magyar karfiol, brokkoli a boltokból?

HelloVidék   
  Megosztom
Kész, vége! Nagy a baj: végleg eltűnhet a magyar karfiol, brokkoli a boltokból?

A karfiol és brokkoli termőterületei évek óta lefelé tartó trendet követnek. A területi visszaesés ezen kultúrák esetében meglátszik a terméseredményekben is, a karfiolé és a brokkolié 40%-kal volt kevesebb, mint a tízéves átlag. Cikkünkben most annak jártunk utána, mire számítanak a szakemberek, illetve mit mutatnak ennek fejében az árak, mennyiért vásárolhatunk karfiolt, brokkolit a téli hónapokban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a 17. héten újdonságként jelent meg a hazai karfiol (16 cm+ méret)
515 forint/kilogramm átlagáron. Tavaly a 18. héten került be a Budapesti Nagybani Piac választékába, ára
akkor 600 forint/kilogramm volt. Az Olaszországból importált karfiol 426 forint/kilogramm 17. heti átlagára
alatta maradt a 2021 azonos hetinek (580 forint/kilogramm).

De igencsak borsos lett a brokkoli ára is a hazai boltokban, éppen ezért megnéztük, hol érdemes most vásárolni ezekből a zöldségekből. Ehhez az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszerének adatait használtuk. Ennek alapján azt látjuk, hogy

  • a vidéki fogyasztói piacokon 580-600 Ft/kg áron kínálják a karfiolt, a brokkolit ehhez képest sokkal többért, 950 Ft/kg áron adják. Az elmúlt évben a két zöldség ára a következőképp alakult: a karfiol ára 280-350 Ft/kg, a brokkoli ára pedig 600-1100 Ft/kg volt. Jól látszik, hogy azóta a fogyasztói piacokon egészen nagy áremelkedés történt.
  • A vidéki nagybani piacokon a karfiol még olcsóbban kapható, 300-330 Ft/kg áron, illetve a brokkolit is sokkal kedvezőbb áron kínálják, 480 Ft/kg-ért. Az elmúlt év adatai szerint, 2021-ben a karfiol ára 200-250 Ft/kg, a brokkolié pedig 560-600 Ft/kg volt. A tavalyi adatok jól mutatják, hogy a nagybani piacokon is jól érzékelhető áremelkedés történt.

A nagyobb áruházak polcain is megtaláljuk ezeket a zöldségeket, árak tekintetében változó, hogy mennyiért. Ennek mentén

  • a Tesco online kínálatában brokkolit 1398 Ft/kg áron, karfiolt pedig 799 Ft/kg áron vásárolhatunk.
  • A Sparban karfiolt 899 Ft/db, brokkolit 799 Ft/csomag áron vehetünk.
  • Az Auchan polcain a brokkolit 1398 Ft/kg áron találjuk, a karfiolt most akciósan, 498 Ft/kg áron vehetjük meg.

Ennek fejében, ha összességében nézzük, még mindig érdemes felkeresni a piacokat a bevásárlások során, mivel mindig bele lehet futni kedvező árakba, akciókba. Ráadásul személyesen még alkudozni is lehet.

A jelentős áremelkedés mögött szerényebb termés áll?

A klimatikus viszonyok már olyannyira nem kedveznek e növények hazai termesztésének, hogy ma nagyon nehéz minőségi árut termelni az országban. A legnagyobb baj az, hogy nyáron az éjszakai hőmérséklet sem megy 17-18 fok alá, holott a rózsaképződéshez elengedhetetlen az enyhén hűvösebb időjárás. Emiatt az elmúlt években alaposan visszaesett a termőterület.

A FruitVeb korábbi adatai szerint kelkáposztával 250-300 hektáron foglalkoznak itthon, holott 2010-ben a termőterület nagysága még elérte az 550 hektárt. Karfiolt és brokkolit a korábbi 1100 hektár helyett ma már csupán 600 hektár körüli területen termelnek a gazdák. Ehhez adódik hozzá a hajtatott karfiol, ami további 100-150 hektárt jelent országosan.

Mennyiségben nem ilyen rossz a helyzet, mivel a termésátlagok javultak 2010 óta, így a 40 százalékos termőterület-csökkenés ellenére a betakarított mennyiség csak 25-30 százalékkal esett vissza az utóbbi években. Mivel a hazai termelés csökken, a fogyasztás viszont nő, egyre több importra szorulunk. Mivel a klimatikus viszonyokban nem várható javulás, így a karfioltermesztés is fokokozatosan visszaszorulhat.

Idén az őszi betakarítású zöldségekben jelentős időjárási károk keletkeztek. Az októberi eső és a meleg idő Európában az őszi növények korai éréséhez vezetett, ezért csökkentetek a hozamok és negatívan befolyásolta a minőséget is. A karfiol és a brokkoli nehezen viseli a klímaváltozást, így egyre nehezebb a nyári időszakban megfelelő minőségűt termelni, ráadásul egy-két kártevővel szemben szinte lehetetlen megvédeni a növényeket. Éppen ezért a brokkoli és a karfiol esetében is visszaeső hozamokat regisztráltak.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni fontosságukat az étrendünkben

A Brassica nemzetségre jellemző a különösen változatos megjelenési forma, ami a tudatos, mesterséges szelekciónak köszönhető. Ahol a megnövekedett levélrügyeket hozó növényeket szelektálták, ott a káposzta formát sikerült kialakítani, a virágzati szelekciónak köszönhetően a brokkoli és a karfiol jött létre, a megvastagodott szár szelekcióból a karalábé, a sok kis hajtásrügyből pedig a kelbimbó. A Brassicaceae család egy nagy növénycsoport, mintegy 3000 faj és 350 nemzetség tartozik ide. A Brassica nemzetség ebbe a családba tartozik, és gazdasági és agronómiai szempontból a legfontosabb nemzetség. Brassicaceae, vagyis keresztesvirágúak családján belül találjuk meg a karfiolt és a brokkolit is.

A szakemberek szerint, a keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak oldható és oldhatatlan rostokat, C-vitamint, B9-vitamin (folsav), káliumot, szelént és fontos fitokemikáliákat. Szaguk jellegzetes, erős és fűszeres, néha kesernyés ízükért a glükozinolátok felelősek, emiatt sokan nem kedvelik őket, különösen gyerekek körében kevésbé népszerűek a káposztafélék, mert a gyermekeknek sokkal több ízlelőbimbó található a nyelvükön, ezáltal sokkal intenzívebben érzik ezeket az ízeket.

Lebomlásuk során antioxidánsok keletkeznek, amelyek fokozzák a rákkeltő anyagok megsemmisítését, mielőtt még esélyük lenne a DNS-t károsítani, illetve lassítják a normál sejtek rákos sejtekké alakulásának folyamatát. Emellett számos egyéb jótékony egészségügyi hatással is rendelkeznek: a karotinoidok az egészséges szemért, a folsav a DNS védelméért, a K-vitamin az egészséges csontokért, a C-vitamin a jól működő immunrendszerért, valamint a bőr, a csontok és a fogak védelméért felelős.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

brokkoli

karfiol

klímaváltozás

hőség

aszály

meleg

termesztés

termőterület