Fokozódik a hőség: harmadfokú hőségriasztás lép életbe csütörtöktől

MTI   
  Megosztom
Fokozódik a hőség: harmadfokú hőségriasztás lép életbe csütörtöktől

Ma sok napsütésre van kilátás, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből legfeljebb elvétve alakulhat ki gyenge zápor. Többnyire mérsékelt marad az északi-északkeleti szél, csak néhol keleten lehet egy-egy élénk lökés. A csúcshőmérséklet 29 és 34 fok között alakul.

Az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön is sok lesz a napsütés, gomolyfelhők az ország középső harmada fölött képződhetnek. Esni sehol sem fog. Keleten időnként megélénkülhet az északkeleti szél. 30 és 35 fok közé melegszik napközben a levegő.

Pénteken derült, napos idő várható szerte az országban, csapadék sehol sem valószínű. Északnyugaton néhol élénk lehet a déli szél. Hajnalban 13-21, délután 32-37 fokra készülhetünk.

Hétvégén a napsütést már gyakrabban zavarhatják gomolyfelhők. Szombaton helyenként nyugaton, északon, vasárnap elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős, zivatarok idején viharos lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. Szombaton 32-37, vasárnap 28-35 fok várható a legmelegebb délutáni órákban.

Kiadták a riasztást

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására. Erről közös közleményben tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A két szervezet felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is

- tették hozzá.

Azt ajánlják, hogy az emberek tartózkodjanak hűvös helyen a kánikula idején, elsősorban 11 és 15 óra között, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem

- tették hozzá.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a kritikus időszakban lehetőség szerint a strandokon is árnyékban tartózkodjon mindenki, és felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe. Szintén fokozott óvatosságra intik a járművel közlekedőket. Azt ajánlják, hogy vigyenek magukkal lehetőleg hűtött folyadékot és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

- tudatták.

Azt is közölték, hogy a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek; a nyáron eddig 3660 tűz keletkezett a szabadban.

A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, és kerti bográcsozásnál, grillezésnél se hagyja felügyelet nélkül a tüzet senki!

- írták.

Mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben, az egész országban továbbra is tilos tarlót égetni, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani

- olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

hőség

meleg

hőmérséklet

hőmérséklet változás

időjárás előrejelzés