Drága hónapok várnak a kutyásokra, cicásokra: nincs mese, erre ősztől költeniük kell

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Drága hónapok várnak a kutyásokra, cicásokra: nincs mese, erre ősztől költeniük kell

Jönnek a hűvös, esős napok, a hajnali fagyok: az ősz, majd a tél. A tudatos gazdik már most előre gondolnak ezekre az évszakokra, és felkészítik a kutyusaikat vagy épp cicáikat a zimankó beálltáig. Mutatjuk, mi a teendő, és adunk néhány tippet, amelyek legtöbbje nem olcsó, de nagyban megkönnyítik kis kedvenceink életét.

Egyelőre még jó idő van odakint, ami kedvez az élősködőknek, tőlük folyamatosan óvjuk a kutyánkat, cicánkat különböző módszerekkel. De hamarosan beköszöntenek a hidegebb napok, és el kell gondolkoznunk azon is, hogy vajon a kutyánkat, macskánkat előkészítettük-e az évszakváltásra, a csapadékosabb időjárásra, a fagyos hajnalokra. Állatorvos válaszolt a kérdéseinkre, de azt is megnéztük, hogyan emelkedtek idén az őszre, télre való felkészítés költségei.

Rengeteget nőtt a kisállat-tulajdonosok száma az elmúlt egy-másfél év alatt, és ezzel megjelent egy új tulajdonosréteg, akik már nagyon felelősen gondolkodnak az állattartásról. A népszerűségi listát természetesen a kutyák vezetik. Egyre népszerűbb a menhelyről való befogadás is, aminek nagyon örülünk. Ugyanakkor most, az áremelkedések hatására ez a trend az elmúlt hónapokban visszaesett, nagyon meggondolják az emberek az állattartást, ami érthető, hisz jelentős pluszköltségekkel terheli meg a havi büdzsét

- mondta el Dr. Nagy Anna állatorvos a HelloVidéknek.

Már most jelentősen megnőttek az állattartás költségei, pedig még nincs itt a tél, amikor kiemelten oda kell figyelnünk háziállatainkra.

Év eleje óta eddig már háromszor kellett árat emelnünk, ami már jóval meghaladta a kiszámított infláció mértékét, és még nincs vége az évnek. A száraz tápok márkától függően 30-50 százalékot is emelkedtek január óta, a jutalomfalatoknál érhető tetten a legdrasztikusabban a drágulás, egyes termékek ára mostanra 100 százalékot nőtt. Van olyan macskaalom, amelyiknek a nagy kiszerelését néhány hónapja még 6 ezer forintért értékesítettem, most már én sem veszem meg annyiért a nagykerben, de van olyan fajta, amelyik már 13 ezer forintba kerül, a szilikát almok ára nagyon elszállt

- ecsetelte Máté Péter a debreceni Nyami-Hami kisállat-kereskedés üzletvezető tulajdonosa a HelloVidéknek.

Amellett, hogy jelentősen, mintegy 40 százalékkal megnőtt a kutya- és macskaeledelek ára, egyre gyakoribbak a klímaváltozással azok a betegségek is, amelyek bár vakcinázással megelőzhetőek lennének az állatoknál, de sokan még mindig nincsenek birtokában a megfelelő információknak, és így a megelőzésre sem gondolnak. Pedig jóval olcsóbb egy védőoltás, mint aztán a betegség kezelése, figyelmeztetett Dr. Nagy Anna.

Kutyatartás, cicatartás átlagos költségei:

A szakember szerint a kutyatartás, cicatartás havi költségei mostanában nem úszhatóak meg 30 ezer, sokszor inkább 40 ezer forint alatt, és akkor ez még csak az etetést foglalja magában, az alkalmankénti megelőző oldatok használata, a féregirtók, az oltások nélkül.

Mindenkinek legyen legalább 150 ezer forint tartaléka talonban, mert bármikor beüthet a baj, a kezelési költségek pedig nagyon könnyen elérhetik a több százezer forintot is. Kutyát, cicát tartani ma már luxus kategória, nem úgy van, mint régen faluhelyen, hogy kikötötték az ebet a hordóhoz lánccal, a macska meg bóklászott kedvére, és csak enni kaptak, aztán éltek, amíg élte. A felelős gazdik már igyekeznek jól tartani az állataikat, ez pedig nem kevés pénz havonta, a 30 ezer forint tényleg az alsó határ kisállatonként. nemcsak etetni, oltatni, megelőző gyógyszerekkel kezelni kell őket, de például a macskát évente le kell teszteltetni leukózisra, macska AIDS-re, a kutyákat szívférgességre. Aztán ugye ott az ultrahang, ha a vérteszt nem mutatna teljes diagnózist. Ezek a tesztek alsó hangon 10 ezer forintba kerülnek, állatkórházaktól, rendelőktől függően. Manapság a kullancsok is szinte egész évben veszélyt jelentenek, de most, a 20 fok körüli hőmérsékleten szaporodnak csak igazán. Az enyhe őszi időjárás nagyon kedvez nekik, bolha pedig egész évben van

- fejtette ki véleményét Tar Attila, a balmazújvárosi Buksi Állatotthon elnöke kérdésünkre.

Jelentősen nőttek a kisállatok kezelési költségei tavalyhoz képest, úgy, ahogy a kenyér, az alapvető élelmiszerek ára is. A gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök beszerzési ára is megemelkedett, ezzel pedig a kezelés költsége is. Minden rendelőben más-más árak vannak, de az biztos, hogy a korábbi áraikhoz képest legalább 20-30 százalékkal mindenütt nőttek, az ország teljes területén a kisállatok kezelési költségei. De ezen túl az áruházakban is magasabb áron adják a hordozókat, tápokat, fekhelyeket, tulajdonképpen mindent

- mondta el Dr. Kórik Csilla, a debreceni Vezér Állatcentrum állatorvosa.

Egy kutya tartásánál számolni kell az évenkénti oltásokkal, negyedévente a féregtelenítéssel, a jó minőségű táppal, a, bunda- és fogápolással, különböző játékokkal, pórázzal, nyakörvvel. Ez havonta 15000-30000 forint körüli összeg, ami nagyban függ az állat fajtájától és méretétől. Ha például a családbarát labrador mellett döntünk, amelyek hajlamosak a diszpláziára, bizony százezres műtéti költségekkel is számolhatunk, ha gond adódik. De minden fajtának megvan a maga "gyengéje".

A macskák költsége ennél kevesebb, hiszen jóval kevesebbet esznek, ugyanakkor arányaiban drágábbak a nekik készített táplálékok, hiszen több húst tartalmaznak. A szervezetük is ellenállóbb alapvetően, de nagy kárt okozhatnak a lakásban az ülőgarnitúrákon, székeken, mert nem könnyű rávenni őket, hogy a kaparófán élesítsék a karmukat. Ami egyébként szintén nem olcsó, és gondolni kell a cicajátékokra is, különösen benti macska esetében. Kinti cicáknál az oltások és a betegségek kezelése növeli a tartási költségeket.

Kutya felkészítése a hidegre

Akár lakásban, akár az udvarunkon él négylábú barátunk, érdemes időben gondolni a közeledő télre, és felkészülni rá. A legjobb módszer a megelőzés - ne hagyjuk, hogy megtörténjen a baj!

A hideg idő beköszöntével nagyon oda kell figyelnie a gazdiknak az állat ízületvédelmére, különösen idős kutyáknál történik meg könnyen a baj. Ahogy hűvösödik a talaj, a kutyus pedig elfekszik, elalszik rajta, még akkor is, ha süt a nap egyébként, könnyen ízelütgyulladás lehet a vége, és porckorong gondok adódhatnak. Emellett a megfelelő folyadékpótlásra is fokozottan figyelni kell, hisz ilyenkor már nem annyira szomjasak az állatok, de a vízpótlásra továbbra is szükségük van

- sorolja Dr. Nagy Anna.

Fűtőlap és fűthető etető-, itatótál

A lakásban tartott ebek esetében könnyebb dolga van a gazdiknak: “megússzák” egy kis odafigyeléssel. Télen a lakás és a kinti hőmérséklet között igen nagy különbség van, nem csoda hát, ha kedvencünk elkezd dideregni a meleg lakásból a havas utcára lépve. Ha a gazdi figyel, tudja, mikor jön el a kutyaruha, kutyakabát ideje - akkor adjuk rá a meleg kabátot, ha valóban fázik kutyánk.

Egyénfüggő, hogy melyik jószág hogyan bírja a hideget, de a rövidebb szőrű, kistestű kutyáknak kedvezhetünk például fűtőlappal. Erre rá tud feküdni a kutya, csak akkor kapcsol be, ha érzékeli a súlyát, és melegen tartja kint is. Az a legfontosabb, hogy védett, a talaj felől, fentről és három oldalról védett, jól szigetelj fekvőhelye, ólja legyen a kutyának, olyankor, és ha megfelelő egészségi állapotban van, nem okoz neki a gondot a hidegebb idő sem. Télen viszont több tápanyagra és nagyobb mennyiségű élemere lesz szüksége a kinti kutyának, érdemes ilyenkor a jobb minőségűt választani, akkor nem feltétlenül lesz szükség vitaminpótlásra sem

- tette hozzá a doktornő.

A fűthető, 5mm vastag, merev, erős PVC lap harapásbiztos kábellel van felszerelve, így az állat nemcsak felügyelet mellett heverhet rajta, a csintalan ebek esetén is balesetbiztos a használata. A fűthető kisállat fekhelyet a kutyaház aljára lehet beszerelni, ahol a hidegben a kutya ráheveredve élvezi a melengető élményt. Lényeges, hogy a lap nem kifejezetten meleg, a helyiség hőmérsékletét emeli, így biztosítva 5-6 fokkal melegebbet kedvencünk számára.

Ezek a fűtőlapok már bármelyik nagyobb állatkereskedésben megvásárolhatóak, több méretben kínálják őket, az áruk 12000-től 60000 forintig terjed általában, de találtunk 5200 forintos kínálatot is webáruházban. Az viszont nagyon fontos, amikor ilyet vásárolunk, hogy megfelelően szigetelt legyen a fűtőlap, nehogy tüzet okozzon egy esetleges esőzés alkalmával, ha az elektromos vezeték sérül. Általában az olcsóbb típusok benti használatra alkalmasak.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a hűvös évszakokban a külső tartású háziállatok etető és itató edényeinek tartalma gyakran fagyos, jéghideg, de teljesen be is fagyhat az ivóvizük. A megfelelő hőmérsékletű táplálék és víz pedig nagyban befolyásolja kedvencünk fejlődését, közérzetét és a betegségekkel szembeni ellenállóképességét. Jó hír, hogy már kapható olyan tál, amelyik melegíthető, ezekkel az etető- és itatófűtésekkel mindig kellemes hőmérsékletű táplálék biztosítható az állatnak. A tál átmérője 22 cm, harapásvédett kábellel és dugvillával van ellátva, az ára pedig 12000 Ft körül van.

Eső, fagy ellen is védekezzünk

Az eső ellen azonban akkor is érdemes védekezni, ha a bélelt meleg kabátnak még nincs itt az ideje: egy hosszabb esős sétán átázhat a kutyabunda, aminek könnyen megfázás lehet a vége! Ilyen esetekre kifejezetten hasznosak a víz- (és szél-) álló kabátok.

A havas, jeges járdákat szinte mindenhol sózzák, gyakran a kelleténél jobban is. Ez kimarhatja kedvencünk tappancsát, kikerülni viszont nem igazán tudjuk. Megoldás lehet a kutyacipő, vagy zsíros, viaszos krémek használata. A séta után langyos vízzel mossuk le a mancsokat! Érdemes időről időre ellenőrizni a kutya talppárnái közötti szőr hosszát is: minél hosszabb és több ugyanis a szőr, annál jobban beletapad a sétánál a hó, akár kis gombócokká is összefagyhat, amik könnyen felsértik a kutya lábát. Egy ollóval óvatosan kurtítsuk meg ezeket a szőröket.

Kutyaól - szigetelés, bélelés, elhelyezés

Az udvari kutyáknál a legfontosabb, hogy legyen egy szélvédett és száraz hely, ahová be tud húzódni a hideg szél és a csapadék elől. A legtöbb kutyának ezt a búvóhelyet a kutyaháza jelenti, fontos hát, hogy az télen is biztonságot és meleget nyújtson. Egész évben hasznos, ha nem közvetlenül a talajon áll a ház, hanem valamivel alátámasztjuk: téglákkal, vagy akár egy raklappal. Így alulról a hideget nem veszi át annyira, és a csapadékos időben sem ázik fel.

A kutyaólat szigetelni is kell, ha nem akarjuk, hogy kis kedvencünk dideregjen benne. A hungarocell vagy polisztirollapot tegyük az alulra szánt falapokra, majd az egészet burkoljuk még egy falappal. Ezt a tetőnél és a ház oldalainál is érdemes elvégezni, így garantáltan kellően hőszigetelt lesz a lak, és bent tartja a meleget. A kutyaól bejáratára tegyünk fel egy pokrócot, szőnyeget vagy átlátszó műanyag fóliát, amit a kutya a fejével vagy az orrával könnyedén elmozdít a ki-be járkáláskor. Nem mindegyik kutya viseli el ezt a “bejárati ajtót”, és előfordulhat, hogy leszedi. Hideg időben tegyük fel újra, kétszer-háromszor, de ha továbbra is lerágja, az azt jelenti, hogy e nélkül sem fázik a helyén a kutya.

Mindig béleljük ki

Friss szalma vagy forgács a legjobb erre a célra, de az iratmegsemmisítőből maradt papírhulladék is megteszi jobb híján. A törülközők vagy takarók azért nem a legjobbak, mert könnyebben átnedvesednek a párától, és nehezebben száradnak, így kevésbé melegítik a kutyát. Azért, hogy kijáráskor a kutya ne hordja ki a szalmát, tehetünk fel egy kisebb küszöböt is az ajtóra. Jó megoldás az is, ha párnahuzatba töltjük a szalmát vagy forgácsot, így biztosan nem hordja ki azt az eb, és melegen tarthatja a házikóját. Viszont arra figyeljünk, hogy heti rendszerességgel cseréljük az almot, és ha netán elkezdené megenni, inkább keressünk másik megoldást a számára.

Az alátámasztásra is gondoljunk

Ha a kutyaól közvetlenül a földre kerülne, támasszuk alá, de még jobb, ha lécekre vagy dobogóra helyezzük szélvédett helyre, ahonnan még beláthatja a birodalmát házi kedvencünk. A megemelt kutyaól véd a talajmenti fagytól, tartós hidegben sem hűl ki az ól alulról, ráadásul esőben sem ázik fel. A raklap mellett pár bontott tégla is megteszi, de fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy stabilan álljon, bárhová is helyezzük az ólat.

Védett helyre tegyük

A kutyaólat széltől és csapadéktól védett helyre tegyük, amennyire lehetőségeink engedik. Az is fontos, hogy kedvencünk lakhelyét is tisztítsuk ki havonta. Ezzel a kártevők megtelepedését és elszaporodását is megakadályozhatjuk.

Cica felkészítése a hidegre

Az ősz közeledtével még nagyobb figyelmet kell fordítanunk kedvencünkre, legyen szó akár kertben, akár lakásban tartott cicáról. A hideg napok sok problémát okozhatnak, ha nem készülünk fel jó előre megfelelően. Megmutatjuk, cicagazdiként melyek az időszak legfontosabb teendői.

Több, energiában gazdagabb eledel

A kinti vagy sok időt a szabadban tartózkodó cicák teste alkalmazkodik az időjárás változásaihoz. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, kissé testesebbé válnak, hogy jobban bírják a hideget. Gazdiként megfelelő táplálással segíthetjük a természetes folyamatokat. Télen lehetőleg prémium minőségű eledelt vásároljunk kedvencünknek, és fokozottan figyeljünk az összetevőkre, a vitaminokra és ásványi anyagokra.

Prémium minőségű eledel mellett csak akkor van szükség táplálékkiegészítőkre, ha azt állatorvosunk javasolja, mert például gyorsítani akarjuk egy esetleges betegség gyógyulását. A feleslegesen adott táplálékkiegészítők többet ártanak, mint használnak. A kinti macskák esetében, ha konzervet adunk, akkor várjuk meg, amíg elfogyasztják, a maradékot pedig vigyük be, hiszen az könnyen megfagyhat. Szárazeledelek etetése esetén még fokozottabb figyelmet kell fordítanunk arra, hogy mindig legyen a közelben iható, nem fagyott víz. Az eledel mennyiségét kinti macskák esetében körülbelül 15%-kal lehet növelni a nyári mennyiséghez képest, mert a hideg hónapokban több energiára lesz szükségük. A lényeg az, hogy télen még jobban figyeljük kinti állataink kondícióját, és ha fogynak, akkor növeljük az adagot. Természetesen nem az a cél, hogy elhizlaljuk kedvencünket

- mondta el kérdésünkre a szakember.

Meleg takaró, fekhely

Ahogy közeledik a tél, mi emberek is elővesszük a vastagabb takarókat. Kedvencünknek ugyanúgy szüksége lesz melegebb fekhelyre kint és bent egyaránt. Mindenképpen készítsünk odakint is egy szélvédett, csapadékbiztos, meleg takaróval bélelt helyet a cicának, ahova behúzódhat a hideg elől. Szobatigrisek esetén, amennyiben nincs padlófűtésünk, célszerű a cica fekhelyét a földről egy magasabb pontra, székre helyezni, ahol nem hűl le annyira alulról a fekhely. Ha a cica előszeretettel pihen az ablakban, akkor érdemes beszereznünk egy speciálisan az ablakpárkányra kifejlesztett fekhelyet, ami megvédi cicánkat a huzattól a hideg napokon.

Több macskaalom

Ha eddig kijáró volt cicánk, előfordulhat, hogy télen nem szívesen merészkedik ki a meleg lakásból, és a hirtelen hőmérsékletváltozás egyébként sem tesz jót kedvencünknek. Így célszerű több macskaalmot beszereznünk, mert a fagyos napokon macskánk minden bizonnyal nem odakint, hanem bent fogja elvégezni a dolgát. Ma már a macskaalmokat könnyű takarítani, szagtalanítanak.

Állatorvos-látogatás

Ha azt vesszük észre, hogy cicánk étvágya nem nő, hanem sokkal inkább csökken, ha kevés vizet fogyaszt, megváltozik a viselkedése, vagy bármilyen más rendellenességre leszünk figyelmesek, azonnal forduljunk állatorvoshoz! Egy esetleges betegség nagyon legyengítheti cicánk immunrendszerét, amelynek télen kellene a legerősebbnek lennie, így azonnal állatorvos segítségére lesz szükségünk. Ilyenkor ki is kérhetjük az állatorvos véleményét, hogy mivel javasolt táplálnunk kedvencünket, és hogy milyen kiegészítőket ajánl kifejezetten a számára, amelyek segítenek neki felkészülni a télre.

Több vitaminra van szükségük a hidegben

A kutyák vitaminszükséglete kapcsán nemrég tanulmányt készítő Rusvai Miklós nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora rámutatott, állatorvos végzettsége okán pontosan tudja, hogy mennyire fontos a különböző állatfajoknál a vitaminfelvétel.

A gazdik jelentős hányada városban él, ezért a kutyák jellemzően nem természetszerű körülmények között, így kertben, tanyaudvaron vagy szabad földterületen élnek, ahol magukhoz tudnák venni azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amikre szüksége van a szervezetüknek. Ahhoz, hogy egészségüket megőrizzük, táplálékkiegészítőkkel kell őket segíteni

- mutatott rá a szakember.

Por formájában juttathatjuk be a vitaminokat a kutyánk szervezetébe

Rusvai Miklós elárulta, hogy tanyáján két kutyája van, és maga is mindkettőnek kellő rendszerességgel ad vitaminokat. Közölte, a zsírban oldódó vitaminok, a D-, az E-, a K- és az A-vitamin a tápok egy részében benne van, de nem mindig elégséges szinten, ugyanakkor ezek fogyasztása elengedhetetlen többek közt a csont, a szőrzet, a magzatok, az izomzat fejlődéséhez, annak fenntartásához.

Az állatorvosi virológus kiemelte, a vízben oldódó B-vitamin család tagjai viszonylag gyorsan kiürülnek a szervezetből, így ha nem végzünk megfelelő táplálékkiegészítést, azok ugyanúgy hiányoznak a kutyák szervezetéből, mint az emberekéből. Ugyanez igaz bizonyos ásványi anyagokra, a cinkre, a krómra, a vasra. Az ebek nem nyersen kapják a táplálékot, így természetes úton jóval kevesebbet tud ezekből felvenni a szervezetük, mutatott rá Rusvai Miklós.

Alapvetően a konzerv macskatápok minden létfontosságú vitamint tartalmaznak, legalábbis a prémium minőségűek. Ezeknek az ára azonban tavalyhoz képest a duplájukra emelkedett, így sokan az olcsóbb táplálékot veszik a kutyáknak és a cicáknak is. Ősszel és télen viszont az ő vitaminszükségletük is megnő, így a gazdiknak jobban oda kell figyelniük arra, hogy mit is tartalmaz az adott eledel, és vagy áldozniuk kell a drágább fajtára, vagy kiegészíteni a megfelelő vitaminokkal az etetést. Érdemes az állatorvossal megbeszélni ezt, hisz minden állat más, így ő tudja a legjobb tanácsot adni a gazdiknak, ismerve a jószágot. A legtöbb esetben az alapvető A-, D-, E- és C-vitaminra van szükségük, ezt érdemes pótolni szükség esetén

- mondta el Dr. Kórik Csilla állatorvos a HelloVidéknek.

Hogyan segíthet a macskatartó, ha kinti macskája van?

  • Támogatni kell a macska raktározásra átalakult anyagcseréjét, azaz télen, ősszel kicsit többet adjunk enni a macskának, akár másfél, kétszer annyi táplálékra is szükégük van ilyenkor, mint a nyári nagy melegben.
  • Legalább az etetés gyakoriságával megegyezően, ha van rá mód, akkor gyakrabban, naponta többször is, ellenőrizzük, hogy van-e elegendő ivóvize a cicának, illetve, hogy nem fagyott-e be a víz. A folyadékbevitel fontos télen is, nemcsak nyáron, a hőháztartás támogatása érdekében is.
  • Biztosítsunk egy búvóhelyet, cicaházat a macska számára. Ez lehetőleg legyen szigetelt, tömjük ki rongyokkal, hogy a cica át tudja melegíteni saját testhőjével, és kényelmes menedéket, kuckót találjon magának az időjárás viszontagságai elől.
  • Ha be szeretnénk engedni a cicát időszakosan, pár órára, éjszakára, érdemes egy kevésbé fűtött helyiséget találni számára ezekre az időkre, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy nagyon meleg szobába, a hőháztartása összezavarodhat. Ha a cica számára adott minden kényelem a kinti teleléshez, alapvetően gond nélkü át fogja vészelni a telet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ősz

kutya

cica

kutyatartás

cicatartás

tél