Kertészek titkos trükkje: így teremhet ősszel is ízletes paradicsomod otthon

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Kertészek titkos trükkje: így teremhet ősszel is ízletes paradicsomod otthon

Egész évben emelkedtek a zöldségek és a gyümölcsök árai az orosz-ukrán háború miatt, az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fürtös paradicsom például kétharmadával drágult tavalyhoz képest. Ezért nem mindegy, hogy meddig élvezhetjük a kiskertünkben termő, ízletes házi paradicsomot. Mutatunk néhány trükköt, melyek segítségével még október végén is tehetünk a kertből néhány szép szem paradicsomot az asztalra.

Egész évben emelkedtek a zöldségek és a gyümölcsök árai az orosz-ukrán háború miatt, az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fürtös paradicsom például kétharmadával drágult tavalyhoz képest. Az országos aszály is drágulást eredményezett, valamint az árak növekedésének további okai az emelkedő energiaárak, a megnövekedett fuvarköltség, az infláció és a forint gyengélkedése is.

Így állunk paradicsommal itthon és az EU-ban

A friss paradicsom éves fogyasztása az EU-ban 2021-hez képest 2%-kal csökken, az egy főre jutó éves fogyasztás 14,6 kg körül alakul az idén. A Bizottság által negyedévente elkészített jelentés szerint a termelés és a fogyasztás csökkenésével párhuzamosan a friss paradicsom uniós exportja is visszaesett. Maga az EU Bizottság is elismeri, hogy ez a Brexitnek és a brit piac fokozatos elvesztésének köszönhető, mivel a marokkói eredetű paradicsom egyre nagyobb konkurenciát jelent. Az uniós piacon is meghatározó jelenség az import növekedése: az EU frissparadicsom-behozatala 2021-hez képest 3%-kal fog növekedni, ami 23%-kal több, mint az elmúlt öt év átlaga. A teljes 2021-es évben az uniós import 67%-a Marokkóból származott, amelyet messze lemaradva Törökország követett.

Július végén megkezdődött az ipari paradicsom a betakarítása, ám rengeteg a kérdőjel az idei termés körül. A vízellátottság kérdése és a szélsőséges hőség ugyanis számos országban aggodalomra ad okot. Magyarországon az aszály mellett ráadásul a gyapottok-bagolylepke is komoly problémát okozott az állományokban

- olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) beszámolójában.

Magyarországon idén nemcsak az aszály jelentett problémát a termesztőknek. Hazánkban az ipari paradicsom azon kevés zöldségkultúrák egyike, amely sikeresen zárhatta az elmúlt éveket. Már a tavalyi évben is fokozott önzésre volt szükség, az idei aszály következtében ennek jelentősége pedig még nagyobb.

Ősz végéig is megterem a paradicsom, mutatjuk, hogyan

Szebenyi Péter kertész a videóban bemutatja, hogyan lehet elérni azt, hogy a paradicsomunk a kiskertben jól teremjen az első fagyokig. Ez akár október végéig is sikerülhet, és ízletes házi paradicsomot tehetünk az asztalra még néhány hétig. Mivel az esőzések hatására a gombás betegségek is elszaporodhatnak a paradicsom levelein, különösen fontos, hogy ezeket a tippeket kövessük!

Íme az ősz végéig ízletesen érő paradicsom titka:

  • Metszőollóval vágjuk le a paradicsom elhalt, beteg részeit beteg részeit,
  • az új hajtásokat vágjuk vissza, hogy a még beéretlen, zöld paradicsomba menjen az energia,
  • tartsuk szellősen a paradicsomot, hogy ne fertőzzék meg egymást,
  • plusz mindig takarítsuk meg az ágyásokat a gazoktól.
@szebenyi.peter Válasz @kiss_norbert_97 részére Szereted a paradicsomot? ? Így terem tovább ősszel! #okoskertész #szebenyipeter #paradicsom #PepsiApplePieChallenge ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

paradicsom

tippek

termés

paradicsom termesztése

tippek

videó