Elárulta a titkot a profi kertész: erre figyelj, ha fenyőfát vásárolsz, hogy túlélje a karácsonyt

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Elárulta a titkot a profi kertész: erre figyelj, ha fenyőfát vásárolsz, hogy túlélje a karácsonyt

Vidéken is egyre nagyobb a divatja van a földlabdás fenyőfának, aminek tagadhatatlanul az a legnagyobb előnye, hogy a karácsony elmúltával sem kell kidobni, hanem évtizedeken át kertünk dísze maradhat. Sokan azt hiszik, hogy a következő évben újra ki lehet majd ásni, karácsony táján pedig megint be lehet vinni a szobába, de ez koránt sincs így. A fenyőfa nem leander, és bár sokat kibír, ha egyszer kiültettük, nem ajánlatos megint megbolygatni a gyökérzetét, nem tolerálja az újbóli átültetést. Hogyan gondozzuk, mire figyeljünk a vásárlásakor? Erről is kérdezte a HelloVidék Kósa Dániel kertészmérnököt, aki elmondta nekünk a fontosabb tudnivalókat.

Az elmúlt években egyre többen választanak vágott fenyő helyett földlabdást karácsonyfának. Legtöbbször olyan vásárlók döntenek a gyökeres kiszerelés mellett, akiknek van kertjük, így ünnep után el tudják ültetni, és tovább tudják gondozni. Szinte minden fenyőféléből lehet már találni ebből a típusból. Alapvetően a legnépszerűbbek az ezüst, luc és nordmann fenyők. Kósa Dániel kertészmérnök szerint ezek közül bármelyik jó választás lehet, abban az esetben, ha jól gondozzuk az ünnepig.

  1. Az ezüstfenyők, ahogyan a nevükben is benne van, ezüstös kékes színű tűlevelekkel díszítenek, melyek nagyon szúrósak.
  2. A luc sima zöld tűlevelei a hagyományos karácsonyfa kinézetet idézi, valamint jellegzetes illata extraként hozzájárulhat a hangulathoz.
  3. A nordmann fenyők minden bizonnyal a legformásabb fenyők közé sorolhatók a dús koronájukkal, amellyel ellensúlyozhatják az illat hiányát.

Mint álltalában igaz, a földlabdásoknál nem a földlabda mérete számít, hanem az, hogy az mennyire van átszőve gyökerekkel. A kertészetekben ezt úgy tudatják velünk, hogy hányszor iskolázott az adott földlabdás növény. Egy iskolázási év 3-5 naptári évet jelent:

A konténeres karácsonyfa álltalában földlabdás fenyőfa, ami be van ültetve egy cserépbe. Ne feledjük el soha, hogy itt a fő szempont a dekoráció és nem a növény begyökereztetése! Ezért figyeljünk oda, hogy ha mozgatni szeretnénk a karácsonyfánkat, akkor mindig a konténerét fogjuk meg

- tanácsolta a szakember.

A gyökeres fenyő gondozási oldalról több figyelmet igényel, mint egy vágott fenyő:

Mivel alapvetően azért választunk konténeres karácsonyfát, hogy utána el it tudjuk ültetni, így életben kell tartanunk az ünnepek alatt. Első dolog, amit muszáj betartanunk, hogy öntözzük! Hőmérséklettől függően egy-két naponta adjunk neki vizet, a talaj mindig legyen nedves alatta! Ezt az után is folytatni kell, mikor már a szobát díszíti, tehát célszerű beszerezni egy nagy cserépalátétet, hogy a felesleges víz ne a szőnyegünkön landoljon a konténerből!

- közölte Kósa Dániel.

Miután megvettük, és hazavittük a fenyőnket, hol és hogyan is tároljuk?

Ahogy a kertészmérnök a HelloVidéknek tanácsolta, amíg nem jön el a karácsony addig kint a hidegben a legjobb tárolni a fát:

Nyugodtan hagyjuk kinn a szabadban, és az előbbiek szerint pótoljuk a vízveszteséget. Ha össze van kötve, akkor ildomos eloldani, hogy ágai meglógjanak, és szépen visszaálljanak. Amikor közeledik a karácsony, és visszük be a házba, tegyük a leghűvösebb helyre, ugyanis evvel nagy mértékben megnöveljük a túlélés esélyét. A másik okos döntés, ha ilyen karácsonyfát szeretnénk, az az, hogy mikor elmúlik karácsony, rögtön kivisszük a szobából, és el is ültetjük. Tehát nem várjuk meg a hagyományokhoz híven a vízkeresztet, amikor leszedjük róla a díszeket. Ezt megelőzően, viszont kell egy kis kutatómunkát végeznünk, hogy az a fenyő, ami nekünk a szobánk, majd a kertünk éke lesz, az hol is szeret lenni, milyen talajt kedvel, mennyi öntözésre van szüksége

- tanácsolta a szakember.

Milyen árakra készüljön idén az, aki vágott fenyőt venne?

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének közlése szerint 2022-ben csaknem 10 százalékkal drágulhatnak a karácsonyfák tavalyhoz képest, a kereslet háromnegyedét fedezi a belföldi termelés. Az áremelkedést részben az import drágulása okozza, ez pedig az árfolyamhatással és a szállítási költségek jelentős emelkedésével magyarázható, a magyar termelőknek pedig kedvez az idei helyzet, hiszen végre jobb áron értékesíthetnek. Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke a Haon érdeklődésére elmondta, hogy idén az olcsóbb, kisebb fákat kereshetik a vevők, ezeknek az ára ugyanis nem változik jelentősen, és feltehetően a legtöbb kertészetben az 1-1,5 méteres lucfenyők ugyanannyiba kerülnek majd, mint 2021-ben. Egyébként míg a tavalyi esztendőben a nordmann fenyő volt a sláger, többek közt azért, mert a lucfenyőhöz képest mindössze 1-2 ezer forinttal került többe méterenkénti átlagára, idén ez a trend egy kicsit megállhat.

Az import fenyőknél 30 százalékos drágulással számolhatunk

Vélhetően 7-10 ezer forint körül fog alakulni a fenyők átlagára, ami függ a mérettől, a beszerzéstől, valamint a munkaköltségektől is – írta az Agrárszektor is. Emellett a szállítmányozás, a munkabér, az euró árfolyama is hatással van a faárakra, főleg az import áruéra. Az árakat tekintve konkrétabban elmondható, hogy a lucfenyőnél átlagosan 4-6 ezer forintos méterárral kell számolni, az ezüstfenyő esetében 6-9 ezer, a nordmann pedig a szokott módon a legdrágább lesz, ott méterenként akár 5-11 ezer forintot is fizethetünk az eladónak.

Mennyit hagyunk az árusoknál a gyökeres fenyőnél?

A fenyofa.hu-n közölt adatok alapján ilyen fenyőárakra számíthatunk, ha idén gyökeresben gondolkodunk:

Földlabdás normand fenyő:

1.5 méteresig: 4.850 Ft/db

1.5- 2 m: 6.650 Ft/db

2- 2.5 m közöttiek: 7.450 Ft/db

Földlabdás ezüstfenyő

1.2 méteresig: 3.200 Ft/db

1.2- 1.5 m: 3.700 Ft/db

1.5- 2.0 m: 4.450 Ft/db

Földlabdás lucfenyő1.5 méteresig:

1 méteresig: 2.350 Ft/db

1-1.25 m: 2.550 Ft/db

1.25-1.5m: 2.700 Ft/db

1.5-2 m: 3.650 Ft/db

2-2.7 m: 4.250 Ft/db

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

karácsonyfa

cserepes fenyő

gyökeres fenyő