Ezt a legtöbb kutyatartó rosszul csinálja: így utazhatnak velünk idén télen kedvenceink

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbb kutyatartó rosszul csinálja: így utazhatnak velünk idén télen kedvenceink

A magyar háztartások közel harmadában van kutya, a gazdik 65 százaléka családtagként tekint négylábú kedvencére, sőt 16 százalékuk szerint a kutya egy „szőrös gyerek”. Karácsony közeledtével különösen megdöbbentő tény, hogy 10-ből 1 magyar kutyatartó számára kedvence rendkívül, akár mindenkinél fontosabb az életében. Nem meglepő ezek után, hogy az ünnepek alatti utazások során is, legtöbbször magukkal viszik háziállataikat a magyarok Éppen ezért cikkünkben, Hornyák-Schmidt Zsófiát, a kutyabarathelyek.hu alapítóját kérdezte a HelloVidék arról, mennyire népszerű itthon kisállattal utazni. Illetve, mit kell tudni a kisállatokat fogadó szálláshelyekről és feltételeikről. 

Hazánkban minden harmadik háztartás kutyás. A gazdik nagy része családtagként tekint kedvencére – ugyanúgy megkap minden ellátást, kap karácsonyi ajándékot, mint a többi családtag, és természetesen az utazások, nyaralások, kirándulások alatt sem maradhat otthon! Óriási tehát az igény az ellenőrzött kutyabarát szálláshelyek iránt, ugyanígy a vendéglátóhelyek iránt is – hisz ha kedvencünk is velünk tart, természetes, hogy kutyabarát helyeket részesítünk előnyben utazásunk alatt

- kezdte a portál szakembere, majd hozzátette, hogy bizony vannak fontos szempontok a gazdiknál szállásválasztás terén.

Természetesen a legfontosabb szempont, hogy kutyájukat is magukkal vihessék az adott szálláshelyre – és ott szeretettel fogadják az egész családot, beleértve a kiskedvencet is. Ezen túl egészen különböző szempontok kerülhetnek elő: milyen díja van a kutya elszállásolásának, magukkal vihetik-e kutyájukat a szállás éttermébe. Nem mindegy, milyen méretű kutyát enged be a szálláshely, illetve egy szobában hány kutyával lehet megszállni, felmehet-e esetleg a kutya az ágyra – ezeket mind szabályozhatja a szálláshely

- tette hozzá Hornyák-Schmidt Zsófia.

Persze kitért arra is, hogy aktuálisan fontos szempont az év végén az is, hogy az adott szálláshelyen, illetve annak környékén számítani kell-e tűzijátékozásra: sok kutya retteg a vele járó hang- és fényhatásoktól, így ebben az időszakban különösen sokan keresnek eldugott, békés, csendes helyen található kutyabarát szállást.

Partnerünk, a minősített kutyabarát Dráva Hotel Thermal Resort**** visszajelzése szerint például inkább a két ünnep közötti időszakra jellemzőek a kutyás foglalások, valószínűleg kifejezetten a tűzijáték elkerülése végett – ilyenkor sokan inkább otthonukban „vészelik át” félős kutyájukkal a durrogtatásokat

- mesélte a portál alapító tagja.

Külön kitért arra is, hogy felhívja a figyelmet arra, hazánkban is folyamatosan nő azon szállások száma, akik nyitnak a kutyával érkező vendégek felé. A legkisebb vendégháztól, kempingtől egészen a nagy szállodákig már ezres nagyságrendről beszélhetünk, ha kutyabarát szállásokról van szó. A kutyabarát szolgáltatások milyensége azonban egészen változó: van, ahol kimerül annyiban, hogy magunkkal vihetjük kedvencünket, míg máshol akár külön kutya-játszóteret, kutyamedencét, vagy agility pályát is találunk. Viszont vannak kritériumok, melynek a gazdik és állataik meg kell, hogy feleljenek ilyen szállás választása esetén.

Elvárható, hogy egészséges, szobatiszta kutyával érkezzünk a szálláshelyre. Csak úgy induljunk útnak, ha kutyánk rendelkezik a megfelelő oltásokkal, chip azonosítóval, és ezeket oltási könyvvel vagy útlevéllel igazolni is tudjuk, hiszen ezeket a szálláshelyen ellenőrizhetik. A kutya legyen jól szocializált, és alapvetően a viselkedésével se legyen gond. A szálláshely közös használatú területein, mint például a folyosók, kutyánkat pórázon kell tartani, és ha kedvencünk habitusa, viselkedése indokolja, tegyünk rá szájkosarat is. Figyeljünk rá, hogy kutyánk ne zavarjon másokat, illetve ne tegyen kárt a berendezésben, növényzetben

- hívta fel a figyelmet Hornyák-Schmidt Zsófia.

Teljes jogú családtagok lettek kedvenceink

A magyar háztartások közel harmadában van kutya, a gazdik 65 százaléka családtagként tekint négylábú kedvencére, sőt 16 százalékuk szerint a kutya egy „szőrös gyerek”. Karácsony közeledtével különösen megdöbbentő tény, hogy 10-ből 1 magyar kutyatartó számára kedvence rendkívül, akár mindenkinél fontosabb az életében – derült ki a Cofidis Kutyaszemmel program által támogatott friss felmérésből, amit az ELTE TTK munkatársai végeznek. A szoros kötődés azonban nem csak az emberi kapcsolatok terén vet fel kérdéseket, de a kutya természetes igényeit sem minden esetben veszi figyelembe.

Megváltozott szerepkörök: a kutya mint teljes jogú családtag?

A felmérés szerint a magyarok többsége úgy véli, hogy az emberek elsősorban házőrzés miatt tartanak kutyát, ám 45 százalékuk szerint a négylábúakkal való együttélés oka érzelmi igény (ne legyenek magányosak vagy mert szeretik). A kutyatartók többsége (65%) valóban családtagként tekint kedvencére, sőt 16 százalékuk szerint a kutya egy „szőrös gyerek”2. Karácsony közeledtével különösen megdöbbentő tény, hogy 10-ből 1 magyar kutyatartó számára kedvence akár mindenkinél fontosabb az életében!

A kutya-ember kapcsolat sok hiányt pótol

A válaszadók szerint a kutyával való együttlétben a biztonságérzeten túl a legnagyobb örömöt a simogatás és az érintés adja (90%), továbbá az, hogy társaságot nyújt és csökkenti magányt (72%), valamint az, hogy gondoskodni lehet valakiről (69%).

A tudomány mai állása szerint az ember boldogságának kulcsa az értékes emberi kapcsolatok megléte. Azonban egyre kevesebb gyermek születik, így csökken a testvéri és tágabb rokoni kapcsolatok száma. A legszorosabb emberi kapcsolatháló hiányában a feltétel nélküli szeretet és a szeretve lenni érzése hiányt szenved. Előfordulhat, hogy a gondoskodás a kutyákra tevődik át, mert az elégíti ki a természetes emberi érzelmi igényeket

– magyarázza a jelenség hátterét a kutatást vezető dr. Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia Tanszék munkatársa.

Elég, ha szeretjük?

A városi kutyatartás életforma lett, vannak azonban ellentmondások és kihívások. A kutya lett az a „szőrös gyerek”, aki nem költözik el otthonról. A szeretetteljes kapcsolaton túl azonban gyakori jelenség, hogy nincsenek egyértelmű határok, szabályok, a végeredmény pedig viselkedési problémás kutyák sora. A kialakult helyzet a gazdára, sőt a környezetére is negatívan hathat vissza. Nem mindegy tehát, hogyan szeretjük a kedvencünket, mert ez nem csupán a kutyásokat érintő kérdés

– világít rá az ellentmondásokra dr. Topál József viselkedéskutató, a Kutyával az Emberért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutyabarát szálláshely

kutyabarát szálláshelyek

kutyabarát helyek

utazás

utazás háziállattal