Kiadták figyelmeztetést: ítéletidő közeleg, viharos szél tombolhat több megyében

HelloVidék   
  Megosztom
Kiadták figyelmeztetést: ítéletidő közeleg, viharos szél tombolhat több megyében

Pénteken késő délután, este az északi országrészben graupel (hódara) záporok várhatóak, nem kizárt, hogy egy-egy gócban az ég is bedörren, de az OMSZ előrejelzése szerint szélviharra és hóesésre is készülhetünk ma.

Reggel nyugat felől egy csapadékzóna érkezik és vonul át a nap folyamán az ország fölött, a keleti határvidéket várhatóan csak a késő délutáni órákban éri el. A jellemző halmazállapot északnyugaton végig eső lehet, míg keletebbre az enyhülés hatására általában a kezdeti havazást havas eső, majd eső váltja fel. Csupán a keleti, északkeleti határ közelében és a Mátra, Bükk magasabb csúcsain maradhat végig havazás a fő csapadékforma. Általában lepel-4 cm-es hóréteg alakulhat ki, azonban a Dunakanyar, a Budai-hegység és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, illetve az északkeleti tájakon (kiemelten Szabolcs, esetleg Hajdú megye keleti részén) 5-10 cm-es vastagságú hótakaró kialakulására is esély nyílik. Az enyhülés hatására (az északkeleti tájak és a magasabb csúcsok kivételével) gyorsan el is olvad a hótakaró - írta előrejelzésében az OMSZ.

Pénteken késő délután, illetve este az északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és esetleg a középső országrészben viharos lökések kísérhetik (ált. 60-80 km/h), de az északnyugati határvidék közelében, illetve a Dunántúli-középhegység, Börzsöny magasabban fekvő részein 90 km/h körüli, esetleg afölötti lökés sem kizárt. A késő esti órákban kissé veszít erejéből a légmozgás.

A folytatásban sem lesz sok köszönet

Az Időkép előrejlezése szerint szombaton kezdetben több tájegységünkön előfordulhat futó zápor, hózápor, majd délután már csak az Alföld délkeleti, keleti tájain valószínű átmenetileg egy-egy hózápor, miközben egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet. Az ország jelentős részén viharos lesz az északi-északnyugati szél, a Dunántúlon 100 km/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak. A maximumok kora délelőtt állnak be 0 és +6 fok között értékekkel, aztán hűlni fog a levegő.

Vasárnap a napsütést ugyan megzavarhatják erősebben felhős időszakok, de számottevő csapadék nem várható. Még többfelé erős lesz az északi-északkeleti szél. Hideg lesz, hajnalban -12, -3, napközben -3, +1 fokot mérhetünk.

Hétfőn és kedden száraz idő várható, a napsütést csak időnként zavarhatják felhők. Hétfőn többfelé, kedden főként keleten lehet élénk, helyenként erős a légmozgás. A szélcsendes, hófödte tájakon erősen fagyosak lesznek a hajnalok, ott többfelé -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, máshol -10, -5 fok várható. A maximumok hétfőn -3 és +2, kedden -1 és +3 fok között alakulhatnak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

időjárás előrejelzés

szélvihar

hózápor