Súlyos pénzeket spórolhatsz, ha most állsz neki palántázni: a profik így csinálják

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Súlyos pénzeket spórolhatsz, ha most állsz neki palántázni: a profik így csinálják

Ha idén tavasszal azt szeretnénk, hogy az egész kertet beültessük pompás konyhakerti növényekkel, előfordulhat, hogy igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. A magok és egyéb kiegészítők esetén ugyanis 10-15%-os emelkedés, a palánták esetén pedig akár 25-35%-os áremelkedés sem kizárt. Ha szeretnénk ezt elkerülni, íme, egy kézenfekvő, remek megoldás: neveljünk magunk palántákat! Ehhez ad a HelloVidék hasznos tanácsokat, de hozzuk a friss árakat is.


 


 

Sosem látott infláció sújtja a magyarokat, nem tudjuk nem észrevenni, saját pénztárcánkon is érezzük, hogy egy év alatt – a KSH legfrissebb adatai szerint - az élelmiszerek átlagára 44,0%-kal nőtt. Csak az elmúlt egy évben a kenyér ára 80,6%-kal, a tojás ára 79,4%-kal, a tejtermékek ára 75,8%-kal, a háztartási energia 52,4%-kal ugrott meg. A lista még korántsem teljes, sorolhatnánk tovább, hiszen még nem beszéltünk arról, mennyivel emelkedett a szupermarketek és a piacok polcain a zöldségek ára.

Egy gyors gyűjtés, amiben összevetettük a 2021-es és a 2022-es KSH által közölt árak változásait:

Zöldségfélék fogyasztói átlagára (nyers adatok), havonta [ Ft/kg]

2022. január 2023. január
Sárgarépa,kg 322 426
Vöröshagyma, kg 278 432
Fejes káposzta, kg 281 412
Paradicsom, kg 951 1 280
Zöldpaprika (szántóföldi és primőr együtt), kg 1 060 1 460
Uborka, kg 1 010 1 350

Kézenfekvő megoldás, ha van egy szabad területünk, csináljunk magunknak kiskertet!

Ha idén tavasszal azt szeretnénk, hogy az egész kertet beültessük pompás konyhakerti növényekkel, előfordulhat, hogy igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis tavaszi szezonban az árudákban vagy a piacosoknál vásárolt palánta sem lesz olcsóbb, sőt! Megyeri Szabolcs sztárkertész szerint a palánták esetén akár 25-35%-os emelkedés sem kizárt. Ahogy a HelloVidéknek nyilatkozta:

A palánta árak jelentős növekedésére lehet számítani az idei évtől, hiszen az áprilisban, májusban értékesítésre kerülő palánták magjait januárban, februárban vetik el fűtött üvegházakban. Jellemzően a paprikát, majd a paradicsomot vetik legkorábban. Ennek a két zöldségnek nagy a hő- és fényigénye, tehát a gáz- és villanyárak jelentős emelkedése miatt lényegesen magasabb a fűtési, világítási költség mint tavaly, amit muszáj ráterhelni a vásárlókra, ha a zöldségtermesztők nem szeretnének tönkre menni. A magok, virágföld és szervestrágya árában is lesz emelkedés, hiszen az inflációban minden emelkedik, de ezen a területen nem számítok olyan mérvű emelkedésre, mint a palánták esetében.

Ezen felül kismértékű emelkedés elképzelhető a szezon kezdetén, de nem gondolnám, hogy meg fognak ugrani az árak.

- nyilatkozta a HelloVidéknek Megyeri Szabolcs kertész.

Lehet spórolni, ha a kertbarát saját maga veti el a zöldségnövényeket, valamint nagy élményt jelenthet, ha a sziklevelek megjelenésétől kezdve végigkövethetjük zöldségeink fejlődését. A konyhakerti növények magról való nevelésétől sem kell tartanunk: nem bonyolult művelet, ráadásul meglehetősen pénztárcabarát, mondhatni kifizetődő vállalkozás. Ezért most lássuk lépésről lépésre, hogyan tudunk magot csíráztatni az otthonunkban.

Nézzük, melyek azok a zöldségek, amelyeket gyakran palántaként ültetnek át

Az ültetés szempontjából kétféle zöldséget különbözethetünk meg egymástól: vannak azok, amiket kiültetés előtt palántaként kell még felnevelnünk, és vannak, amiket egyből, magról vethetünk. Kiültetés előtt palántaként kell például a paradicsomot és a paprikát gondozni, viszont szabadföldbe, egyből magról nevelhetjük a cukkinit, a sárgarépát, a petrezselymet vagy a sóskát és a spenótot is.

Utóbbiaknál fontos azonban, hogy mielőtt nekiállunk a vetésnek, mindenképpen olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint álljunk neki! Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük – olvashatjuk a thespruce.com-on.

A palántázás elsődleges célja, hogy a növények a kiültetés idejére már erősek legyenek, és hamarabb termőre forduljanak. Ha tél végén paradicsommagot vetnénk, és a mag ki is csírázna a szabad földben, a gyenge növényke akkor is hamar elfagyna. Ha pedig csak később, a meleg áprilisban csírázna ki, akkor májusban még apró lenne, legfeljebb nyár végére teremne gyümölcsöt.

Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ilyen zöldségek, amiket palántáról neveljünk:

  • Fejes káposzta (Magvetés palántaneveléshez: II. hónap., kiültetés: IV.)
  • Kelkáposzta (Magvetés palántaneveléshez: II. hónap., kiültetés: IV.)
  • Spárga (Magvetés palántaneveléshez: III. - IV., kiültetés: IV. közepe)
  • Paradicsom (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: IV. vége -V)
  • Karalábé (Magvetés palántaneveléshez: III. eleje., kiültetés: IV. közepe)
  • Karfiol, brokkoli (Magvetés palántaneveléshez: III., kiültetés: V. eleje)
  • Dinnye (Magvetés palántaneveléshez: IV., kiültetés: V. közepe)
  • Paprika (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: V. közepe)
  • Padlizsán (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: V.)
  • Zeller (Magvetés palántaneveléshez: II., kiültetés: V.)

Ahogy látjuk, nem egy zöldségfélét, például a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát vagy a zellert is érdemes már most, február közepén elkezdeni palántaként nevelkedni. De hogyan álljunk neki?

Így neveljünk a lakásban palántát!

Ha palántanevelésre adnánk a fejünket, kétféle módon tehetjük meg: egyrészt úgy, hogy egyenként, sejttálcába ültetjük el a magokat. Itt nagyon kell ügyelni arra, hogy a sejttálcákban nem szabad túltömöríteni a földet, ugyanis levegőtlen lesz a közeg, így nem fog szépen kicsírázni a növényünk. Illetve nagyon fontos, hogy a tálcákat meleg és páradús helyre tegyük. Érdemes radiátor vagy ablak elé kihelyezni, fóliával vagy üveglappal letakarni – tanácsolta Kósa Dániel kertészmérnök.

A másik módszer a palántaneveléshez, hogy fogunk egy tálcát, azt megszórjuk földdel, aztán ráhintjük a magokat, majd letakarjuk földdel. Óvatosan megnyomkodjuk, majd bevizesítjük. Végezetül szintén ráhúzzuk a fóliát, és rárakjuk az üveglapot.

Mindként esetben figyeljünk arra, hogy ne sima vagy virágföldbe ültessük el a magokat, hanem szerezzünk be speciális palántaföldet, ez ugyanis a legideálisabb.

Ha sejttálcába, egyesével ültetünk magokat, amikor megpillantjuk az első kis leveleket, akkor vegyük le róla az üveglapot vagy a fóliát, hadd levegőzzön. Továbbra is fontos, hogy olyan helyiségben neveljük, ahol sok fény és ahol meleg van. Ha fényhiányos helyre tesszük, megnyúlnak, erőtlenek és vékonyak lesznek a palántáink.

Ha szétszórva, nem egyesével ültettük el a magokat, akkor, ha megjelennek az első levelek, szét kell ültetjük őket. Erre hagyományosan mind a mai napig sok háztartásban a tejfölös dobozokat használják. Jó ez, csak arra figyeljünk, hogy az aljukra fúrjunk lyukakat, amin keresztül eltávozhat a felesleges víz. A szétültetésnél nagyon ügyeljünk arra, hogy úgy szedjük ki, és válogassuk őket, hogy közbe ne sérüljenek gyökereik és vékony száraik - figyelmeztetett a kertészmérnök.

Milyen magot vegyünk?

Igen fontos megjegyzés: az „olcsó húsnak híg a leve” bölcsesség a vetőmagokra is igaz. Érdemes prémium minőségű, ellenőrzött, lehetőleg betegségeknek ellenálló fajtáról származó vetőmagot vásárolni. A tasakon feltüntetett információk mennyisége többnyire arányos a vetőmag termesztési erényeivel. A szakemberek szerint válasszunk ismert gyártótól minőségi magokat, törekedjünk ellenálló fajok nevelésére.

Megfelelő mélységbe ültessünk: minden esetben a gyártó által megadott vetési mélységbe ajánlott elültetnünk a magokat. Ha megfelelő mély árokba vetünk, a jó időben fog kikelni a növényke, és egyáltalán, ki fog kelni. Általában minél nagyobb átmérőjű egy mag, annál mélyebbre kell ültetni.

Milyen a megfelelő hőmérséklet?

A sikeres palántaneveléshez fontos, hogy a magok és a kis magoncok kellően melegben legyenek. Épp ezért feltétel, hogy fedett helyen, például üvegházban tartsuk őket - tanácsolta a Praktiker.

  • A csírázáshoz az egyes fajtáknál más-más hőmérséklet ajánlott, ennek ajánlott utánanézni. Ez a hőmérséklet a káposztaféléknél 16-20 ℃ fok körül van, míg a paradicsom, padlizsán esetében 26 ℃ fok körüli.
  • A palánták megfelelően növekednek és ellenállóbbak, ha megkapják a kellő hőmérsékletet, ami nem lehet sem túl hideg, sem túl meleg.
  • A palántanevelő szaporítóláda alját a termfőföld réteg alatt egy réteg szigetelő kartonpapírral, fátyolfóliávai ki is bélelhetjük.
  • Lényeges emellett, hogy kellően párás környezetbe legyenek a palánták.

A helyes öntözés

Ültetés után belocsoljuk a ládánkat, majd letakarjuk - például üveglappal - a földet, hogy egy kis párás levegőt biztosítsunk. A magokat addig ne locsoljuk, míg pár nap múlva meg nem jelennek az első levélkék.

Amikor már 4-6 leveles állapotúak a kis palántáink, akkor lehet őket komolyabban öntözni. Addig nem érdemes, csak kisebb adagokkal, mert levegőtlenné válik a föld.

Biztosítsunk elegendő fényt

Fontos, hogy kellő mennyiségű napfény érje a palántákat, erre a déli tájolású ablak a legjobb. Ha kevés a fény, elindulnak a fény felé a növénykék és megdőlnek. A palánták mögé tehetünk fehér lapot - derítőnek - a fénnyel ellentétes oldalra, hogy ezt elkerüljük.

A legoptimálisabb, ha hatezer kelvines megvilágítást tudunk biztosítani, ha nincs elég természetes fény. Vagy érdemes speciális palántaneveléshez ajánlott lámpákat beszerezni.

Válasszunk megfelelő cserépméretet

Nem érdemes túl nagy cserépbe ültetnünk a magokat, mert akkor nem tudja benőni a földet a palánta gyökérzete – tanácsolta a Praktiker. A pici cserépben viszont nem tud elég fejlett gyökeret növeszteni.

A legjobbak egyébként a palántázáshoz az ültetőedények, ültetőtálcák. A spenót, saláta számára 5 x 5-ös ültetőedény ideális. A paradicsom, paprika 8 x 8-as vagy 10 x 10-es méretű edényben kezdi el sikeresen a növekedést.

A későbbiekben a sűrűn elvetett magokból kinövő kis növényeket ritkítani kell majd. Mikor elérik a magonc állapotot, minden harmadikat, ha még sűrűbben vannak, minden másodikat el kell távolítani, hogy legyen elég helyük nőni a megmaradó növényeknek.

Amint szükséges, ültessük át nagyobb edénybe a palántákat. Közismert megoldás, hogy egy-egy növény kap egy saját kis edénykét, például tejfölös poharat, aminek az alján lefolyónyílást vágtunk, és ott fejlődik tovább.

Ültetőedények, ültetőtálcák ára (Praktiker online webshopban):

  • NÖVÉNYÜLTETŐ TÁLCA 12 RÉSZES 3DB - 369 Ft/db
  • NÖVÉNYÜLTETŐ 7,5X7,5X8CM MŰANYAG - 12DB Ft/db
  • SZAPORÍTÓLÁDA 30X60CM - 949 Ft/db
  • PROPAGATOR ABLAKBA 10X49X15,5 CM - 4.399 Ft/db
  • PALÁNTANEVELŐ ASZTAL, 80X39,5X67,5 CM MŰANYAG - 10.990 Ft/db
  • PALÁNTANEVELŐ SZETT 33X23X13 CM - 1.599 Ft/db
  • ÜLTETŐ KÉSZLET MINI, 17 RÉSZES - 999 Ft/db
  • PALÁNTANEVELŐ PAPÍRTÁLCÁVAL 24 REKESZES, 14X33X23CM - 4.399 Ft/db

Ne lepődjünk meg, hogy a palántaföldért is többet kell fizetnünk!

Az őrületes infláció a hobbikertészeket sem kímélte. Bizony, tavaly tavasz óta rendesen felkúsztak az árak. Van olyan webáruház, ahonnan majdnem kétszeres áron lehet ugyanazt a terméket megrendelni. Viszont van, ahol még tavalyi áron is beszerezhető a palántaföld, úgyhogy lehet,aki élelmes, még most, főszezon előtt vásárolja meg!

Egy biztos, ha palántázásra adjuk a fejünket, nagyon nem mindegy, mibe kerülnek a magok: sterilizált palántaföld keveréket érdemes használnunk. Az általános virágföld erre a célra kevésbé alkalmas.

Nézzük, online webshopokban mennyiért kínálják a palántaföldet:

  • BIORGMIX PALÁNTAFÖLD 20 L: 889 Ft/darab (2022 tavaszán: 499 Ft - Praktiker)
  • Oázis Kertészet Palántaföld (20l) : 1190 Ft/darab (2022 tavaszán is ugyanennyibe került)
  • Ivánné Bán Magdolna EV Palántaföld Hana (20 l): 1115 Ft/darab
  • Garri virágföld bio palántákhoz és zöldségekhez 20 l: 1499 Ft/darab (2022 tavaszán 1199 Ft volt- OBI)
  • Jó Föld Magvető- és Palántaföld 20 Liter: 2413 Ft/darab (Plantart KFT)

A Praktiker tanácsai szerint otthon is elkészíthetünk igazán szakszerű palántaföldet, az alábbi összetevőkből:

  • 1 rész perlit
  • 1 rész kerti talaj
  • 2 rész komposzt
  • 1 rész tőzeg

A szakáruház szerint törekedjünk arra, ha nem tudjuk ezt a keveréket előállítani, hogy a palántázáskor használt földünk minél több komposztot tartalmazzon.

A sterilizálás biztosítja, hogy védve legyenek a betegségektől a palánták. A földet mi is mentesíthetjük otthon a kórokozóktól. Sütőbe téve egy tepsiben, mellé téve egy edény vizet, mintegy 50 perc alatt 90 fokon sterilizáljuk.

Jó hír, hogy a jó minőségű palántaföld mellett nem igazán kell tápoldatozni sem. A kis növények érzékenyek a túl sok tápanyagra, így ne vigyük túlzásba gyenge föld mellett sem ezt a megoldást.

Végezetül egy Tik-Tokos tipp, hogyan lehet WC gurigákból lebomló ültetőtálcát készíteni - szinte ingyen!

Mi kipróbáljuk, de érdemes nektek is megfogadni ezt a kis tanácsot!

@greens_of_daisy ??? #kertészkedés #kert #kertész #palántázás #újrahasznosítás #környezetbarát #foryoupage #fyp ♬ Juless Edits - Shou

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

palántázás

mag

tavasz

kertészkedés

kiskert