Súlyos pénzeket spórolhatsz, ha most állsz neki palántázni: a profik így csinálják

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Súlyos pénzeket spórolhatsz, ha most állsz neki palántázni: a profik így csinálják

Ha idén tavasszal azt szeretnénk, hogy az egész kertet beültessük pompás konyhakerti növényekkel, előfordulhat, hogy igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. A magok és egyéb kiegészítők esetén ugyanis 10-15%-os emelkedés, a palánták esetén pedig akár 25-35%-os áremelkedés sem kizárt. Ha szeretnénk ezt elkerülni, íme, egy kézenfekvő, remek megoldás: neveljünk magunk palántákat! Ehhez ad a HelloVidék hasznos tanácsokat, de hozzuk a friss árakat is.


 


 

Sosem látott infláció sújtja a magyarokat, nem tudjuk nem észrevenni, saját pénztárcánkon is érezzük, hogy egy év alatt – a KSH legfrissebb adatai szerint - az élelmiszerek átlagára 44,0%-kal nőtt. Csak az elmúlt egy évben a kenyér ára 80,6%-kal, a tojás ára 79,4%-kal, a tejtermékek ára 75,8%-kal, a háztartási energia 52,4%-kal ugrott meg. A lista még korántsem teljes, sorolhatnánk tovább, hiszen még nem beszéltünk arról, mennyivel emelkedett a szupermarketek és a piacok polcain a zöldségek ára.

Egy gyors gyűjtés, amiben összevetettük a 2021-es és a 2022-es KSH által közölt árak változásait:

Zöldségfélék fogyasztói átlagára (nyers adatok), havonta [ Ft/kg]

2022. január 2023. január
Sárgarépa,kg 322 426
Vöröshagyma, kg 278 432
Fejes káposzta, kg 281 412
Paradicsom, kg 951 1 280
Zöldpaprika (szántóföldi és primőr együtt), kg 1 060 1 460
Uborka, kg 1 010 1 350

Kézenfekvő megoldás, ha van egy szabad területünk, csináljunk magunknak kiskertet!

Ha idén tavasszal azt szeretnénk, hogy az egész kertet beültessük pompás konyhakerti növényekkel, előfordulhat, hogy igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis tavaszi szezonban az árudákban vagy a piacosoknál vásárolt palánta sem lesz olcsóbb, sőt! Megyeri Szabolcs sztárkertész szerint a palánták esetén akár 25-35%-os emelkedés sem kizárt. Ahogy a HelloVidéknek nyilatkozta:

A palánta árak jelentős növekedésére lehet számítani az idei évtől, hiszen az áprilisban, májusban értékesítésre kerülő palánták magjait januárban, februárban vetik el fűtött üvegházakban. Jellemzően a paprikát, majd a paradicsomot vetik legkorábban. Ennek a két zöldségnek nagy a hő- és fényigénye, tehát a gáz- és villanyárak jelentős emelkedése miatt lényegesen magasabb a fűtési, világítási költség mint tavaly, amit muszáj ráterhelni a vásárlókra, ha a zöldségtermesztők nem szeretnének tönkre menni. A magok, virágföld és szervestrágya árában is lesz emelkedés, hiszen az inflációban minden emelkedik, de ezen a területen nem számítok olyan mérvű emelkedésre, mint a palánták esetében.

Ezen felül kismértékű emelkedés elképzelhető a szezon kezdetén, de nem gondolnám, hogy meg fognak ugrani az árak.

- nyilatkozta a HelloVidéknek Megyeri Szabolcs kertész.

Lehet spórolni, ha a kertbarát saját maga veti el a zöldségnövényeket, valamint nagy élményt jelenthet, ha a sziklevelek megjelenésétől kezdve végigkövethetjük zöldségeink fejlődését. A konyhakerti növények magról való nevelésétől sem kell tartanunk: nem bonyolult művelet, ráadásul meglehetősen pénztárcabarát, mondhatni kifizetődő vállalkozás. Ezért most lássuk lépésről lépésre, hogyan tudunk magot csíráztatni az otthonunkban.

Nézzük, melyek azok a zöldségek, amelyeket gyakran palántaként ültetnek át

Az ültetés szempontjából kétféle zöldséget különbözethetünk meg egymástól: vannak azok, amiket kiültetés előtt palántaként kell még felnevelnünk, és vannak, amiket egyből, magról vethetünk. Kiültetés előtt palántaként kell például a paradicsomot és a paprikát gondozni, viszont szabadföldbe, egyből magról nevelhetjük a cukkinit, a sárgarépát, a petrezselymet vagy a sóskát és a spenótot is.

Utóbbiaknál fontos azonban, hogy mielőtt nekiállunk a vetésnek, mindenképpen olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint álljunk neki! Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük – olvashatjuk a thespruce.com-on.

A palántázás elsődleges célja, hogy a növények a kiültetés idejére már erősek legyenek, és hamarabb termőre forduljanak. Ha tél végén paradicsommagot vetnénk, és a mag ki is csírázna a szabad földben, a gyenge növényke akkor is hamar elfagyna. Ha pedig csak később, a meleg áprilisban csírázna ki, akkor májusban még apró lenne, legfeljebb nyár végére teremne gyümölcsöt.

Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ilyen zöldségek, amiket palántáról neveljünk:

 • Fejes káposzta (Magvetés palántaneveléshez: II. hónap., kiültetés: IV.)
 • Kelkáposzta (Magvetés palántaneveléshez: II. hónap., kiültetés: IV.)
 • Spárga (Magvetés palántaneveléshez: III. - IV., kiültetés: IV. közepe)
 • Paradicsom (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: IV. vége -V)
 • Karalábé (Magvetés palántaneveléshez: III. eleje., kiültetés: IV. közepe)
 • Karfiol, brokkoli (Magvetés palántaneveléshez: III., kiültetés: V. eleje)
 • Dinnye (Magvetés palántaneveléshez: IV., kiültetés: V. közepe)
 • Paprika (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: V. közepe)
 • Padlizsán (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: V.)
 • Zeller (Magvetés palántaneveléshez: II., kiültetés: V.)

Ahogy látjuk, nem egy zöldségfélét, például a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát vagy a zellert is érdemes már most, február közepén elkezdeni palántaként nevelkedni. De hogyan álljunk neki?

Így neveljünk a lakásban palántát!

Ha palántanevelésre adnánk a fejünket, kétféle módon tehetjük meg: egyrészt úgy, hogy egyenként, sejttálcába ültetjük el a magokat. Itt nagyon kell ügyelni arra, hogy a sejttálcákban nem szabad túltömöríteni a földet, ugyanis levegőtlen lesz a közeg, így nem fog szépen kicsírázni a növényünk. Illetve nagyon fontos, hogy a tálcákat meleg és páradús helyre tegyük. Érdemes radiátor vagy ablak elé kihelyezni, fóliával vagy üveglappal letakarni – tanácsolta Kósa Dániel kertészmérnök.

A másik módszer a palántaneveléshez, hogy fogunk egy tálcát, azt megszórjuk földdel, aztán ráhintjük a magokat, majd letakarjuk földdel. Óvatosan megnyomkodjuk, majd bevizesítjük. Végezetül szintén ráhúzzuk a fóliát, és rárakjuk az üveglapot.

Mindként esetben figyeljünk arra, hogy ne sima vagy virágföldbe ültessük el a magokat, hanem szerezzünk be speciális palántaföldet, ez ugyanis a legideálisabb.

Ha sejttálcába, egyesével ültetünk magokat, amikor megpillantjuk az első kis leveleket, akkor vegyük le róla az üveglapot vagy a fóliát, hadd levegőzzön. Továbbra is fontos, hogy olyan helyiségben neveljük, ahol sok fény és ahol meleg van. Ha fényhiányos helyre tesszük, megnyúlnak, erőtlenek és vékonyak lesznek a palántáink.

Ha szétszórva, nem egyesével ültettük el a magokat, akkor, ha megjelennek az első levelek, szét kell ültetjük őket. Erre hagyományosan mind a mai napig sok háztartásban a tejfölös dobozokat használják. Jó ez, csak arra figyeljünk, hogy az aljukra fúrjunk lyukakat, amin keresztül eltávozhat a felesleges víz. A szétültetésnél nagyon ügyeljünk arra, hogy úgy szedjük ki, és válogassuk őket, hogy közbe ne sérüljenek gyökereik és vékony száraik - figyelmeztetett a kertészmérnök.

Milyen magot vegyünk?

Igen fontos megjegyzés: az „olcsó húsnak híg a leve” bölcsesség a vetőmagokra is igaz. Érdemes prémium minőségű, ellenőrzött, lehetőleg betegségeknek ellenálló fajtáról származó vetőmagot vásárolni. A tasakon feltüntetett információk mennyisége többnyire arányos a vetőmag termesztési erényeivel. A szakemberek szerint válasszunk ismert gyártótól minőségi magokat, törekedjünk ellenálló fajok nevelésére.

Megfelelő mélységbe ültessünk: minden esetben a gyártó által megadott vetési mélységbe ajánlott elültetnünk a magokat. Ha megfelelő mély árokba vetünk, a jó időben fog kikelni a növényke, és egyáltalán, ki fog kelni. Általában minél nagyobb átmérőjű egy mag, annál mélyebbre kell ültetni.

Milyen a megfelelő hőmérséklet?

A sikeres palántaneveléshez fontos, hogy a magok és a kis magoncok kellően melegben legyenek. Épp ezért feltétel, hogy fedett helyen, például üvegházban tartsuk őket - tanácsolta a Praktiker.

 • A csírázáshoz az egyes fajtáknál más-más hőmérséklet ajánlott, ennek ajánlott utánanézni. Ez a hőmérséklet a káposztaféléknél 16-20 ℃ fok körül van, míg a paradicsom, padlizsán esetében 26 ℃ fok körüli.
 • A palánták megfelelően növekednek és ellenállóbbak, ha megkapják a kellő hőmérsékletet, ami nem lehet sem túl hideg, sem túl meleg.
 • A palántanevelő szaporítóláda alját a termfőföld réteg alatt egy réteg szigetelő kartonpapírral, fátyolfóliávai ki is bélelhetjük.
 • Lényeges emellett, hogy kellően párás környezetbe legyenek a palánták.

A helyes öntözés

Ültetés után belocsoljuk a ládánkat, majd letakarjuk - például üveglappal - a földet, hogy egy kis párás levegőt biztosítsunk. A magokat addig ne locsoljuk, míg pár nap múlva meg nem jelennek az első levélkék.

Amikor már 4-6 leveles állapotúak a kis palántáink, akkor lehet őket komolyabban öntözni. Addig nem érdemes, csak kisebb adagokkal, mert levegőtlenné válik a föld.

Biztosítsunk elegendő fényt

Fontos, hogy kellő mennyiségű napfény érje a palántákat, erre a déli tájolású ablak a legjobb. Ha kevés a fény, elindulnak a fény felé a növénykék és megdőlnek. A palánták mögé tehetünk fehér lapot - derítőnek - a fénnyel ellentétes oldalra, hogy ezt elkerüljük.

A legoptimálisabb, ha hatezer kelvines megvilágítást tudunk biztosítani, ha nincs elég természetes fény. Vagy érdemes speciális palántaneveléshez ajánlott lámpákat beszerezni.

Válasszunk megfelelő cserépméretet

Nem érdemes túl nagy cserépbe ültetnünk a magokat, mert akkor nem tudja benőni a földet a palánta gyökérzete – tanácsolta a Praktiker. A pici cserépben viszont nem tud elég fejlett gyökeret növeszteni.

A legjobbak egyébként a palántázáshoz az ültetőedények, ültetőtálcák. A spenót, saláta számára 5 x 5-ös ültetőedény ideális. A paradicsom, paprika 8 x 8-as vagy 10 x 10-es méretű edényben kezdi el sikeresen a növekedést.

A későbbiekben a sűrűn elvetett magokból kinövő kis növényeket ritkítani kell majd. Mikor elérik a magonc állapotot, minden harmadikat, ha még sűrűbben vannak, minden másodikat el kell távolítani, hogy legyen elég helyük nőni a megmaradó növényeknek.

Amint szükséges, ültessük át nagyobb edénybe a palántákat. Közismert megoldás, hogy egy-egy növény kap egy saját kis edénykét, például tejfölös poharat, aminek az alján lefolyónyílást vágtunk, és ott fejlődik tovább.

Ültetőedények, ültetőtálcák ára (Praktiker online webshopban):

 • NÖVÉNYÜLTETŐ TÁLCA 12 RÉSZES 3DB - 369 Ft/db
 • NÖVÉNYÜLTETŐ 7,5X7,5X8CM MŰANYAG - 12DB Ft/db
 • SZAPORÍTÓLÁDA 30X60CM - 949 Ft/db
 • PROPAGATOR ABLAKBA 10X49X15,5 CM - 4.399 Ft/db
 • PALÁNTANEVELŐ ASZTAL, 80X39,5X67,5 CM MŰANYAG - 10.990 Ft/db
 • PALÁNTANEVELŐ SZETT 33X23X13 CM - 1.599 Ft/db
 • ÜLTETŐ KÉSZLET MINI, 17 RÉSZES - 999 Ft/db
 • PALÁNTANEVELŐ PAPÍRTÁLCÁVAL 24 REKESZES, 14X33X23CM - 4.399 Ft/db

Ne lepődjünk meg, hogy a palántaföldért is többet kell fizetnünk!

Az őrületes infláció a hobbikertészeket sem kímélte. Bizony, tavaly tavasz óta rendesen felkúsztak az árak. Van olyan webáruház, ahonnan majdnem kétszeres áron lehet ugyanazt a terméket megrendelni. Viszont van, ahol még tavalyi áron is beszerezhető a palántaföld, úgyhogy lehet,aki élelmes, még most, főszezon előtt vásárolja meg!

Egy biztos, ha palántázásra adjuk a fejünket, nagyon nem mindegy, mibe kerülnek a magok: sterilizált palántaföld keveréket érdemes használnunk. Az általános virágföld erre a célra kevésbé alkalmas.

Nézzük, online webshopokban mennyiért kínálják a palántaföldet:

 • BIORGMIX PALÁNTAFÖLD 20 L: 889 Ft/darab (2022 tavaszán: 499 Ft - Praktiker)
 • Oázis Kertészet Palántaföld (20l) : 1190 Ft/darab (2022 tavaszán is ugyanennyibe került)
 • Ivánné Bán Magdolna EV Palántaföld Hana (20 l): 1115 Ft/darab
 • Garri virágföld bio palántákhoz és zöldségekhez 20 l: 1499 Ft/darab (2022 tavaszán 1199 Ft volt- OBI)
 • Jó Föld Magvető- és Palántaföld 20 Liter: 2413 Ft/darab (Plantart KFT)

A Praktiker tanácsai szerint otthon is elkészíthetünk igazán szakszerű palántaföldet, az alábbi összetevőkből:

 • 1 rész perlit
 • 1 rész kerti talaj
 • 2 rész komposzt
 • 1 rész tőzeg

A szakáruház szerint törekedjünk arra, ha nem tudjuk ezt a keveréket előállítani, hogy a palántázáskor használt földünk minél több komposztot tartalmazzon.

A sterilizálás biztosítja, hogy védve legyenek a betegségektől a palánták. A földet mi is mentesíthetjük otthon a kórokozóktól. Sütőbe téve egy tepsiben, mellé téve egy edény vizet, mintegy 50 perc alatt 90 fokon sterilizáljuk.

Jó hír, hogy a jó minőségű palántaföld mellett nem igazán kell tápoldatozni sem. A kis növények érzékenyek a túl sok tápanyagra, így ne vigyük túlzásba gyenge föld mellett sem ezt a megoldást.

Végezetül egy Tik-Tokos tipp, hogyan lehet WC gurigákból lebomló ültetőtálcát készíteni - szinte ingyen!

Mi kipróbáljuk, de érdemes nektek is megfogadni ezt a kis tanácsot!

@greens_of_daisy ??? #kertészkedés #kert #kertész #palántázás #újrahasznosítás #környezetbarát #foryoupage #fyp ♬ Juless Edits - Shou

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

palántázás

mag

tavasz

kertészkedés

kiskert