Elárulta a szakértő: ezt tegyük, ha ellepik a kertünket tavasszal a kártevők

Agrárszektor   
  Megosztom
Elárulta a szakértő: ezt tegyük, ha ellepik a kertünket tavasszal a kártevők

Nyakunkon a tavasz, és akinek kertje van, kezdődhet a munka, hiszen rengeteg már most a tennivaló. Egyúttal a melegebb idő bekövetkeztével a kártevők is megjelennek, és előszeretettel telepednek meg a veteményesünkben. Éppen ezért nem árt résen lennünk, és felkészülnünk az elkövetkezendő időszakra. Hogy miket tehetünk a nemkívánatos betolakodók ellen, azt az Agrárszektor gyűjtötte össze.

A szappan ereje

Ha levéltetvek támadják meg a növényeinket, akkor vegyünk fel kesztyűt, vagy fogjunk egy rongyot, és távolítsuk el a kártevőket. Ezután szappanos oldattal permetezzük le a leveleket. Az oldatot úgy készíthetjük el, hogy 1 liter vízben 20 g szappant feloldunk. Miután kihűlt a keverék, egy szórófejes flakonból spricceljük is a „bajos” területekre. Plusz tipp: levéltetvek ellen még a csalán, a kamilla a paradicsomlevél és a fokhagymalé forrázata is aranyat érhet! Ebben az esetben a kihűlt keverékkel ugyanúgy permetezhetünk. Készíthetünk belőle neem-olajas oldatot is. Nem kell hozzá más, csak egy evőkanál reszelt szappant és fél evőkanál neem olaj, amit egy liter langyos vízhez kell keverni. Jól keverjük össze, és permetezzük a növényekre, hogy elűzzük vele a kártevőket és rovarokat - írja a balconygardenweb.

A szódabikarbóna is jó szolgálatot tehet

A szódabikarbóna természetes takarítószerként nagyszerűen megállja a helyét, ami pedig még egy plusz érv a használata mellett az az, hogy a vizes oldata gombaölő és rovarűző hatással rendelkezik.

Kezünkkel a csigák ellen

Nemcsak a rovarok okozhatnak fejtörést, hanem a csigák is. A legjobb, ha esélyt sem adunk nekik arra, hogy elérjék a növényeinket. Ezt úgy tehetjük meg, hogy fizikai akadályt állítunk nekik, vannak már kifejezetten erre a célra készül védőhálók, de lemezkerítést is állíthatunk.

A 100%-ig természetes védekezés

Ha tényleg ki szeretnénk kimaxolni a természetességet, akkor ültessünk célzottan olyan növényeket a kertbe, amelyek a kártevők ellenségei, erős illatuk ugyanis elriasztja ezeket. Ilyen például a levendula, büdöske, körömvirág, a metélőhagyma, fokhagyma, vagy a vöröshagyma, emellett a fűszernövények közül a bazsalikom, a fehérüröm és a rozmaring. A zöldágyások szélére ültetett növények megakadályozzák a kártevők pusztítását és legfőképpen a legyek, tetvek, földibolhák és gyümölcsmolyok ellen hatásosak.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kártevő

kert

rovarirtó

pajzstetű