Őrült veszély leselkedik a Balatonra: videóra vették az agresszív támadókat

HelloVidék   
  Megosztom
Őrült veszély leselkedik a Balatonra: videóra vették az agresszív támadókat

A tó környékén élő inváziós fajokat mutatja be a Balatoni bebírók című film: az elmúlt évtizedekben ezek a fajok egyre jobban elterjednek a magyar tengernél. Az újonnan megjelenő fajok az őshonos élőlények versenytársai vagy ragadozói lehetnek, új betegségeket vagy parazitákat terjeszthetnek, átalakíthatják az adott terület élőlényközösségeit, írja az infostart.hu.

Olyan idegenhonos fajok vannak, amelyeknek már régen lezajlott az inváziója, gyakorlatilag már együtt élünk velük, ez jellemzi a fajok a többségét

- mondta el az InfoRádióban Erős Tibor, a filmet készítő Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója.

Vannak ugyanakkor olyan balatoni fajok is, melyek inváziója az elmúlt években zajlott: Erős Tibor példája szerint ilyen volt az amurgéb, valamint a fekete törpeharcsa.

Az amurgéb Távol-Keletről származik, 1997-ben mutatták ki először a Tisza vízgyűjtőjéről, a Balaton vízgyűjtőjén pedig 2008-ban találtuk meg először a Marótvölgyi vízfolyásban. 2008 óta pedig szépen terjed a déli befolyókban és sajnos Magyarországon az egyik legproblémásabb inváziós faj, mert egy őshonos, endemikus fajunknak, a lápi pócnak az állományát veszélyezteti jelentős mértékben

- árulta el a szakértő. Az amurgéb nemcsak fogyasztja a lápi pócok ivadékait, de verseng is a fajjal az élőhelyért és a táplálékért, nagyon agresszív inváziós fajként.

Vannak olyan makroszkopikus, gerinctelen rákfajok, amelyek már teljesen kiszorították innen az őshonos rákokat: úgymond beépültek a közösségbe

- mondta Erős Tibor, figyelmeztetve arra a veszélyre, hogy egyes fajok eltűnhetnek vagy akár már el is tűntek az invazív fajok hatására. Már most akadnak olyan fajok, amelyeket a befolyókban még megtalálhatunk, de egyébként kiszorították őket a tóból az inváziós fajok.

Aligátorteknőst vagy bármi más házi kedvencet, ami nem őshonos, sem lenne szabad a vízbe bebocsátani

- tette hozzá Erős Tibor.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

inváziós fajok

idegenhonos fajok

erős tibor

balatono bebírók

növények

állatok