Végzetes hibát véthetsz, ha ezt nem tudod: soha ne ültesd egymás mellé ezeket a zöldségeket

Agrárszektor   
  Megosztom
Végzetes hibát véthetsz, ha ezt nem tudod: soha ne ültesd egymás mellé ezeket a zöldségeket

A legtöbb embernek eszébe sem jut a kertészkedés és az ültetés során, hogy bizony egyáltalán nem mindegy, hogy melyik növényt hova, és mi mellé ültetjük. Több olyan növénypárosítás is van, amivel csak károkat okozhatunk a kertben, egyes növények ugyanis kifejezetten rossz hatással vannak egymásra, és könnyen akár egymás, akár csak a másik pusztulását okozhatják. Az Agrárszektor összegyűjtötte, melyek azok a növények, amelyek semmi esetre se kerüljenek egymás mellé a kertben.

1. Paprika és fejes káposzta

A káposztafélék családjába tartozó fajok gátolhatják a burgonyafélék családjába tartozók - mint amilyen a paprika is - növekedését, előbbiek ugyanis olyan anyagot termelnek, amely mérgező lehet az utóbbiak számára. Miket ültessünk tehát melléjük? A hagyma, a paradicsom és a padlizsán kitűnő társai lehetnek a paprikának, míg a menta, az uborka és a saláta, jó szomszédai a káposztának, írja az Agrárszektor.

2. Kukorica és paradicsom

A kukoricát és a paradicsomot azért nem érdemes egymás mellé ültetni a kertben, mert mindkét növény fogékony ugyanarra a gombás fertőzésre, így ha az egyiken megjelenik a betegség, gyorsan és egyszerűen átterjedhet a másikra. Emellett a kukorica nagyon sok tápanyagot igényel, amit elvehet akár a paradicsom elől is. Sőt, a harmadik ok, amiért kerülni kell, hogy ez a két növény közel kerüljön egymáshoz, hogy a kukorica támfalként szolgálhat a paradicsom számára, amely, ha felkúszik rá, egy erős szélben könnyen megsérülhet. Miket ültessünk tehát melléjük? Úgy kaphatunk zamatosabb ízű paradicsomokat, ha bazsalikomot vagy metélőhagymát ültetünk mellé, de tehetünk a közelébe sárgarépát is, ugyanakkor a kaprot mindenképp kerüljük! A kukorica mellé pedig ültessünk inkább babot vagy sütőtököt.

3. Burgonya és cukkini

A burgonya és a cukkini egyaránt érzékeny ugyanarra a betegségre, így ha egymás mellé kerülnének a kertben, azzal elősegítenénk a fertőzés terjedését a növények között. Emellett kisebb terméshozammal és gyengébb minőséggel is számolhatnánk, ráadásul a két növénynek eltérő a növekedési igénye, így könnyen lehet, hogy versenyeznének a tápanyagokért a kertben. Miket ültessünk tehát melléjük? A cukkini mellé érdemes kukoricát, dinnyét vagy babot ültetni, míg a krumplinak jó társa lehet a torma, a bab, a bazsalikom és a kakukkfű is.

4. Sárgarépa és paszternák

A sárgarépa és a paszternák is hasonló termesztési feltételeket igényelnek, ugyanakkor akadnak olyan tényezők is, amelyek miatt érdemesebb inkább távol tartani őket egymástól a kertben. A sárgarépa például a könnyű, homokos talajt szereti, míg a paszternák a nehezebb, agyagos talajt. Ezenkívül a sárgarépa sekély gyökerű növény, a paszternák azonban hosszú, mély gyökérrendszerrel rendelkezik. Ezek az eltérő tulajdonságok hamar versengéshez vezethetnek a két növény között, amely végül a terméshozamok csökkenését eredményezheti. Miket ültessünk tehát melléjük? A kártevők elriasztása miatt a sárgarépa mellé érdemes rozmaringot, zsályát vagy metélőhagymát ültetni, a paszternák pedig nagyon jól érzi magát a paradicsom, a paprika, a hagyma és a fokhagyma közelében.

5. Édeskömény és padlizsán

Az édeskömény és a padlizsán hajlamos arra, hogy ha közel kerülnek egymáshoz a kertben, akkor versengenek a tápanyagokért, amivel könnyen a terméshozamok csökkenését okozhatják. Emellett az édeskömény olyan kártevőket és betegségeket képes magához "vonzani", amelyek befolyásolhatják a padlizsán növekedését. Miket ültessünk tehát melléjük? A padlizsánnak nitrogénben gazdag talajra van szüksége, ezért érdemes babot ültetni mellé, ami képes elűzni a padlizsánt kedvelő kártevőket is. Az édesköménynek ugyanakkor kevés társnövénye van, ajánlott külön helyen, távol a többi zöldségtől és fűszernövénytől termeszteni.

6. Babfélék és vöröshagyma

A babfélék és a vöröshagyma is nagyon tápanyagigényes növények, ezért ha egymás mellé ültetjük őket, hamar versengés lehet a vége, ami könnyen lehet, hogy egyes növények pusztulását okozhatja. Emellett mindkét növény érzékeny ugyanazokra a kártevőkre, betegségekre, ezért is jobb, ha minél távolabb helyezzük őket egymástól a kertben. Miket ültessünk tehát melléjük? A vöröshagyma jól érzi magát a paprika, a sárgarépa és a salátafélék mellett, míg a babfélék nagyszerű társai az olyan gyorsan növekvő növényeknek, mint például a kukorica és a burgonya.

7. Zöldborsó és fokhagyma

A borsónak és a fokhagymának teljesen más talaj-és tápanyagigénye van, ezenkívül a fokhagyma erős illata megzavarhatja a borsó növekedését azáltal, hogy a hasznos rovarokat és madarakat távol tartja tőle. Miket ültessünk tehát melléjük? A fokhagyma természetes kártevőriasztóként is használható a kertben, ezért érdemes például paradicsom, padlizsán és kapor mellé ültetni, míg a borsó jó társa lehet a babnak, a kukoricának és az uborkának is.

8. Sárgarépa és kapor

A sárgarépának és a kapornak ugyanazok a kártevői, így ha egymás mellé ültetjük őket, ezek a károsítók, illetve fertőzések könnyen átvándorolhatnak és terjedhetnek egymásra. Emellett, mivel a kapor egy igen magas növény, beárnyékolja a sárgarépát, amivel gátolhatja annak növekedését, és kisebb terméshozamot eredményezhet. Miket ültessünk tehát melléjük? A kapor mellé ültessünk körömvirágot, ami segít elűzni a kártevőket, de a brokkolival is jó társai lehetnek egymásnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

zöldségek

kiskert

növények

kártevők