Nem sajnálják a pénzt a magyarok: erre költ most a legtöbb tehetős vidéki

HelloVidék   
  Megosztom
Nem sajnálják a pénzt a magyarok: erre költ most a legtöbb tehetős vidéki

Erős szezont zártak az elmúlt három évben a kerti bútorok: a JYSK áruházlánc adatai szerint 2022-ben és 2021-ben is 10 százalék feletti forgalomnövekedést értek el ezek a termékek. 2020-ban pedig a járvány hatására kiugróan sokan láttak neki a kertük vagy teraszuk berendezéséhez, éves szinten 20 százalékkal magasabb forgalmat generáltak ezek a termékek. Az áruház idén szintén erős szezonra számít, a legnépszerűbb termékek között ott vannak a műanyagból szőtt, polyrattan termékek, de egyre többen keresik az eukaliptusz-, teak- vagy akácfából készült bútorokat, és elérhetőek már óceáni műanyagból készült verziók is.

Tudatosan szereznek be bútorokat a magyarok: új bútort a legnagyobb részük praktikus okokból vásárol, 71 százalék akkor, ha a régi tönkrement, 31 százalék pedig, ha költözik. Kevesen vannak, akik új verzió után néznek, ha megunták a régit (16 százalék) vagy, ha már nem trendi a meglévő (11 százalék). Kerti bútort pedig 18 százalék vásárolt legutoljára 2 éven belül

– derült ki a JYSK reprezentatív kutatásából, amely a magyarok lakberendezési szokásait mérte fel.

A kutatás szerint a bútorvásárlást – így a kerti bútorok beszerzését is - leginkább meghatározó tényező az ár, a megkérdezettek közel fele, 44 százalék ezt jelölte meg a legfontosabb szempontnak. A kényelem végzett 17 százalékkal a második, a praktikusság pedig 15 százalékkal a harmadik helyen. A dizájn mindössze 8 százaléknak a legfontosabb, a fenntarthatósági szempontok pedig 2 százaléknál szerepelnek az első helyen. A többség, 82 százalék egyébként nagy bútoráruházakban szokott vásárolni.

Megugrott a kereslet

A koronavírus-járvány hatására pedig egyre többen foglalkoztak a kertek, erkélyek rendbe rakásával, berendezésével, így a kerti bútorok iránti kereslet is jelentősen megnőtt a járvány előtti szintekhez képest. 2020-ban az áruháznál a nyár közepétől berobbant a kerti bútor vásárlás és összeségében a szezon végére 20 százalékkal nőtt a kerti bútor árbevétel. A magas bázis miatt 2021-ben a szezon végére 12 százalékkal emelkedtek az eladások, 2022-ben pedig 10 százalékos forgalomnövekedést könyvelhetett el a vállalat.

Az elmúlt három év legnépszerűbb termékei ebben a kategóriában a kerti ülőbútorok voltak, a kerti székek, kertiülőgarnitúrák, és a kisebb helyeket, így a balkonokon, erkélyeken is jól használható kávézó-, bisztró szettek. A különböző nyári kiegészítők közül a JYSK-nél pedig leginkább a kaspókat, virágládákat keresték a vásárlók. Az áruház várakozásai szerint idén népszerűek lehetnek még a függő ágyak, függő székek, hintaágyak, illetve azok a napozóágyak, amelyek külön-külön, vagy összetolva is használhatóak.

Élen a polyrattan, de egyre népszerűbb a fa

Az eladásokból a legnagyobb részt az úgynevezett petán kerti bútorok képviselték, ezek műanyagból „szőtt” rattan stílusú termékek, is amelyeknek a váza acél, alumínium vagy polipropilén. A népszerűségük egyik oka, hogy ezek a bútorok a legkevesebb karbantartást igénylik, ellenállnak az időjárásnak, így akár egész évben a szabadban hagyhatóak. A kínálatban elérhetőek már újrahasznosított alumíniumból és óceáni műanyagból készült verziók is.

Továbbra is népszerűek a fából – például eukaliptuszból vagy akácból - készült kerti bútorok, de egyre több bútor érhető el teak fából is, ezek a keményfa-termékek megkapták az FSC-minősítést is. A fabútorok a természetes anyaguk miatt egyébként időről időre némi karbantartást igényelnek, csiszolást és olajozást, ezekkel megelőzhető a fa korai elhasználódása, és a bútor hosszútávon is megőrzi szépségét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

kerti bútor

kerti bútorok

kertrendezés

kerti bútorok vásárlása