Erről minden kertes ház tulajnak tudnia kell: súlyos büntetést fizethetsz, ha ezt elmulasztod

HelloVidék   
  Megosztom
Erről minden kertes ház tulajnak tudnia kell: súlyos büntetést fizethetsz, ha ezt elmulasztod

Az idei év végén, december 31-én jár le a kútamnesztia, a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra. Ha van otthon a kertünkben vagy a telkünkön ilyen kút, ahol nem tisztázott, hogy van-e engedély rá vagy sem, a tulajdonos a helyi jegyzőtől, vagy ha gazdasági célú kútról van szó, a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól kérhet tájékoztatást. Érdemes sietni, mert sok pénzt bukhatunk. 

Amennyiben engedély nélkül fúrt, vert vagy ásott kúttal rendelkezik, úgy annak a fennmaradási engedélyét a 1995. évi LVII. törvény szerint, utólagosan 2023. december 31-ig bírságmentesen kérelmezheti. Sok kérdést vet fel a kút bejelentés

- írja a kutengedelyezes.hu.

Mint írták aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútra, annak 2024. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetni. Illetve kiemelték azt is, hogy az engedély nélküli kutak tulajdonosaira pénzbeli bírságot szabhatnak ki.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kút

fúrt kút

büntetés

ellenőrzés

bírság