Viharzóna közelít hazánk felé, rengeteg esőt hozhat: durva, ami ránk vár a héten

MTI   
  Megosztom
Viharzóna közelít hazánk felé, rengeteg esőt hozhat: durva, ami ránk vár a héten

A Kárpát-medence időjárását egyre inkább a mediterrán, valamint az Északi-tenger felett elterülő légörvény közös áramlási rendszere határozza meg, a keleti területek fölé még hétfőn és kedden is meleg levegő áramlik, azonban fokozatosan növekszik a felhőzet és a Dunántúlon kedden már csapadékosra is fordul az idő, emellett a hőmérséklet is visszaesik. A keleti, délkeleti szelet hétfőn élénk, kedden már nagyobb területen erős lökések kísérhetik

Az Északi-tenger felett, valamint Olaszország térségében alacsonynyomású rendszerek örvénylenek, a két ciklon között - Közép-Európa nyugati, valamint Nyugat-Európa keleti felén - felhős, csapadékos időjárás a jellemző, nagyobb mennyiségű esőről azonban csak Svájcból és Olaszország keleti partvidékékről érkezett jelentés. A Kelet-európai-síkság térségében is nagyrészt borult az idő, ott is egy ciklon okoz több helyen csapadékot.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig

Délnyugat felől fokozatosan növekszik, éjszaka előbb a Dunántúlon, kedden napközben egyre nagyobb területen megvastagszik a fátyolfelhőzet, ekkor a legtöbb, szűrt napsütés a Tiszántúlon valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul, de az északi völgyekben és a nyírségi hidegre érzékeny helyeken néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 20 és 25 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél hűvösebb idő valószínű.

Változékony lesz az időjárás május első hetében

Napsütésre, de záporokra, zivatarokra is számítani kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, és helyenként bőven 20 Celsius-fok feletti csúcsértékek is lehetnek.

Kedden délnyugat, nyugat felől megvastagszik a felhőzet, az ország nyugati felén-kétharmadán egyre több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar. A délkeleti, keleti, majd a Dunántúlon az északi szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalra általában 8 és 13 fok közé hűl le a levegő, de északkeleten 4-7 fok is lehet. Délután 16-25 fok várható, délkeleten lesz a melegebb, a csapadékosabb nyugati vidékeken pedig a hűvösebb.

Szerdán nagyrészt erősen felhős, borult idő várható, majd a nap második felétől a Dunántúlon már egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet. Több helyen előfordul eső, zápor, néhol zivatar, az északi szél főként a Nyugat-Dunántúlon sokfelé megerősödhet. Hajnalra többnyire 9 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet, délutánra általában 18 és 23 fok közé melegszik fel a levegő, de a tartósabban csapadékos tájakon több fokkal hidegebb is lehet.

Csütörtökön országszerte felszakadozik a felhőzet, több órára kisüthet a nap. Helyenként előfordulhat eső, zápor és az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül. A hőmérsékleti minimum többnyire 5 és 11, a maximum 16, és 21 fok között ígérkezik.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap és csak néhol fordulhat elő kisebb csapadék. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnali 5-11 fokról 18 és 24 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lehet az ég, több helyen kell csapadékra számítani. Időnként megélénkül az északi szél. Hajnalban 7-13, délután általában 19-24 fokot mérhetünk, de a csapadékos részeken hidegebb is lehet.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős, borult időre van kilátás, több helyen előfordulhat csapadék. Sokfelé megélénkül, néhol megerősödhet az északi, északkeleti szél. A minimumhőmérséklet 7 és 13, a maximum általában 16 és 22 fok között valószínű, de nyugaton alacsonyabb, délkeleten magasabb értékeket is mérhetnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

időjárás-előrejelzés

meteorológia

omsz

május