Őrület, mi mindenre jó ez a sárga por: ingyen terem a kertünkben, mégsem ismerjük

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrület, mi mindenre jó ez a sárga por: ingyen terem a kertünkben, mégsem ismerjük

A legtöbb kertben megtalálható a fenyőfa, amely jóval többre képes annál, minthogy dísznövényként pusztán a kertünket ékesítse. Érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel a szúrós, ám rengeteg módon felhasználható fafélével. Most megmutatjuk, mi mindenre jó a fenyők virágpora, a fenyőpollen..

Fenyő: az erdők, kertek csodanövénye

Észak-Amerikában és Európa fenyvesekkel bővelkedő országaiban a fenyőfák fiatal hajtásai már régóta a gyógyhatású készítmények alapanyagai. Az erdei fenyőből nyert fenyőbalzsam két részre választható: illóolajra és szárazanyagra, azaz fenyőgyantára. Külsőleg a gyógyászat az erdei fenyő illóolaját ízületi gyulladás, reumás problémák kezelésére balzsamokban, kenőcsökben használja. A fenyőgyantát gyógytapaszok alkotórészeként alkalmazzák, illetve az ekcéma, pikkelysömör kezelésére alkalmas termékeket is készítenek az erdei fenyő fájának száraz lepárlásával nyert fenyőkátrányból. A fenyő illóolaja segít a légzőszervi megbetegedések, asztmás tünetek enyhítésében. Erősítő és frissítő hatással is bír.

Fenyőpollen, a jótékony virágpor

A fenyőpollen a fenyőfák pollenje. A világon több mint 170 különböző fenyőfaj található és mindegyik termel virágport, de nem a fenyőtobozban, amit a legtöbb ember feltételez. Kisebb hím fenyőhajtások bocsátják ki ezt a sárga port, és igyekeznek beporozni a nőivarú tobozokat, amelyek gyakran előfordulnak ugyanazon a fán. Ezt a virágport is lehet betakarítani vagy gyűjteni zavartalan területeken, ahol magas a fenyőfák koncentrációja.

Fontos, hogy bármilyen kezelést kis mennyiségű fenyőpollen felhasználásával kezdjünk, és figyeljünk szervezetünk reakciójára, mielőtt növeljük a bevitelét, ugyanis egyeseknél a többi virágporhoz hasonlóan allergiás rekaciókat válthat ki! Mint minden egészségügyi gyógymódnál, itt is kulcsfontosságú a mértékletesség.

  • Késlelteti az öregedést: ez a porszerű pollen számos antioxidánst tartalmaz, megkötik a szabad gyököket, és lassítják az öregedési folyamatot azáltal, hogy korlátozzák a ráncok és öregségi foltok megjelenését.
  • Növeli a szexuális vágyat: aminosavakkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, valamint antioxidánsokkal és hormonokkal van tele. A japán és kínai gyógyászatban többek közt serkentőként is alkalmazzák.
  • Terhes nőknek is jó: A fenyőpollen fogyasztását gyakran ajánlják állapotos nőknek, de tesztoszterontartalma miatt férfiak is fogyasztják. Vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban gazdag.
  • Segíti az immunrendszert: A fenyőpollenben található antioxidánsok hatástalanítják a szervezetben felgyűlt méreganyagokat.
  • Gyulladáscsökkentő: ismert gyulladáscsökkentő hatása van, közvetlenül fogyasztható, a gyomorpanaszoktól a fejfájáson és az ízületi gyulladáson át a krónikus fájdalmakig hatásos fájdalomcsillapító szer.

A gyűjtéshez papírzacskóba rázzuk a virágport, majd szitáljuk át valamilyen zárható üvegedénybe. Mutatjuk:

@greens_of_daisy Hallottál már róla?? #fenyő #pollen #virágpor #fenyőrügy #természet #egészségeséletmód #érdekesség #gyűjtögetés #életmód #health #növények #foryou ♬ La Vita e Bella - Athané, Pierre-André

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

fenyőrügy

pollen

fenyőrügypollen

gyűjtés

május

tiktok

videó