Őrület, mi mindenre jó ez a sárga por: ingyen terem a kertünkben, mégsem ismerjük

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrület, mi mindenre jó ez a sárga por: ingyen terem a kertünkben, mégsem ismerjük

A legtöbb kertben megtalálható a fenyőfa, amely jóval többre képes annál, minthogy dísznövényként pusztán a kertünket ékesítse. Érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel a szúrós, ám rengeteg módon felhasználható fafélével. Most megmutatjuk, mi mindenre jó a fenyők virágpora, a fenyőpollen..

Fenyő: az erdők, kertek csodanövénye

Észak-Amerikában és Európa fenyvesekkel bővelkedő országaiban a fenyőfák fiatal hajtásai már régóta a gyógyhatású készítmények alapanyagai. Az erdei fenyőből nyert fenyőbalzsam két részre választható: illóolajra és szárazanyagra, azaz fenyőgyantára. Külsőleg a gyógyászat az erdei fenyő illóolaját ízületi gyulladás, reumás problémák kezelésére balzsamokban, kenőcsökben használja. A fenyőgyantát gyógytapaszok alkotórészeként alkalmazzák, illetve az ekcéma, pikkelysömör kezelésére alkalmas termékeket is készítenek az erdei fenyő fájának száraz lepárlásával nyert fenyőkátrányból. A fenyő illóolaja segít a légzőszervi megbetegedések, asztmás tünetek enyhítésében. Erősítő és frissítő hatással is bír.

Fenyőpollen, a jótékony virágpor

A fenyőpollen a fenyőfák pollenje. A világon több mint 170 különböző fenyőfaj található és mindegyik termel virágport, de nem a fenyőtobozban, amit a legtöbb ember feltételez. Kisebb hím fenyőhajtások bocsátják ki ezt a sárga port, és igyekeznek beporozni a nőivarú tobozokat, amelyek gyakran előfordulnak ugyanazon a fán. Ezt a virágport is lehet betakarítani vagy gyűjteni zavartalan területeken, ahol magas a fenyőfák koncentrációja.

Fontos, hogy bármilyen kezelést kis mennyiségű fenyőpollen felhasználásával kezdjünk, és figyeljünk szervezetünk reakciójára, mielőtt növeljük a bevitelét, ugyanis egyeseknél a többi virágporhoz hasonlóan allergiás rekaciókat válthat ki! Mint minden egészségügyi gyógymódnál, itt is kulcsfontosságú a mértékletesség.

  • Késlelteti az öregedést: ez a porszerű pollen számos antioxidánst tartalmaz, megkötik a szabad gyököket, és lassítják az öregedési folyamatot azáltal, hogy korlátozzák a ráncok és öregségi foltok megjelenését.
  • Növeli a szexuális vágyat: aminosavakkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, valamint antioxidánsokkal és hormonokkal van tele. A japán és kínai gyógyászatban többek közt serkentőként is alkalmazzák.
  • Terhes nőknek is jó: A fenyőpollen fogyasztását gyakran ajánlják állapotos nőknek, de tesztoszterontartalma miatt férfiak is fogyasztják. Vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban gazdag.
  • Segíti az immunrendszert: A fenyőpollenben található antioxidánsok hatástalanítják a szervezetben felgyűlt méreganyagokat.
  • Gyulladáscsökkentő: ismert gyulladáscsökkentő hatása van, közvetlenül fogyasztható, a gyomorpanaszoktól a fejfájáson és az ízületi gyulladáson át a krónikus fájdalmakig hatásos fájdalomcsillapító szer.

A gyűjtéshez papírzacskóba rázzuk a virágport, majd szitáljuk át valamilyen zárható üvegedénybe. Mutatjuk:

@greens_of_daisy Hallottál már róla?? #fenyő #pollen #virágpor #fenyőrügy #természet #egészségeséletmód #érdekesség #gyűjtögetés #életmód #health #növények #foryou ♬ La Vita e Bella - Athané, Pierre-André

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

fenyőrügy

pollen

fenyőrügypollen

gyűjtés

május

tiktok

videó