Rendkívüli: tornádót hozott a Kőszegi-hegységhez a pénteki felhőszakadás

HelloVidék   
  Megosztom
Rendkívüli: tornádót hozott a Kőszegi-hegységhez a pénteki felhőszakadás

Nem-mezociklonális tornádó ért földet a Kőszegi-hegységnél a pénteken délelőtt érkező zápor felhőzetéből – osztotta meg a Facebookon a Kőszegi Időjárás Előrejelzés.


 


 

Ahogy a Nyugat.hu észrevette, a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebookolda kitett egy bejegyzést, amiben azt írták, a héten nagyon jók a feltételek nem-mezociklonális tornádók, tubák kialakulásához. De persze ez nem Amerika, így nem kell rögtön kétségbeesni, károkról sem érkezett jelentés. A tölcsér erőssége valószínűleg EF0-ás volt és valószínűleg nem lakott területen ért földet. Ez ráadásul egy nagyon ritka jelenség, főleg itt a hegyvidéki részen.

A nem-mezociklonális tornádót egyébként „olyan felszínközeli összeáramlás hozza létre, melyhez intenzív feláramlás társul. Az örvénylő mozgás sugarának lecsökkenésével az impulzusmegmaradás törvénye miatt a forgás felgyorsul, a nyomáscsökkenés miatt kicsapódó nedvesség és a felkapott por pedig láthatóvá teszi a felhőtölcsért” – írja az Időkép.hu.

Ők is kaptak több felvételt Szombathelyről, melyek alapján egyértelműen kijelentik, hogy nem csupán tubáról van szó, ugyanis a tölcsér töbször is elérte a felszínt a határ túloldalán, Rohonc környékén.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás előrejelzés

tornádó

figyelmeztetés

zivatar

vihar

kőszegi hegység