Rendkívüli: tornádót hozott a Kőszegi-hegységhez a pénteki felhőszakadás

HelloVidék   
  Megosztom
Rendkívüli: tornádót hozott a Kőszegi-hegységhez a pénteki felhőszakadás

Nem-mezociklonális tornádó ért földet a Kőszegi-hegységnél a pénteken délelőtt érkező zápor felhőzetéből – osztotta meg a Facebookon a Kőszegi Időjárás Előrejelzés.


 


 

Ahogy a Nyugat.hu észrevette, a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebookolda kitett egy bejegyzést, amiben azt írták, a héten nagyon jók a feltételek nem-mezociklonális tornádók, tubák kialakulásához. De persze ez nem Amerika, így nem kell rögtön kétségbeesni, károkról sem érkezett jelentés. A tölcsér erőssége valószínűleg EF0-ás volt és valószínűleg nem lakott területen ért földet. Ez ráadásul egy nagyon ritka jelenség, főleg itt a hegyvidéki részen.

A nem-mezociklonális tornádót egyébként „olyan felszínközeli összeáramlás hozza létre, melyhez intenzív feláramlás társul. Az örvénylő mozgás sugarának lecsökkenésével az impulzusmegmaradás törvénye miatt a forgás felgyorsul, a nyomáscsökkenés miatt kicsapódó nedvesség és a felkapott por pedig láthatóvá teszi a felhőtölcsért” – írja az Időkép.hu.

Ők is kaptak több felvételt Szombathelyről, melyek alapján egyértelműen kijelentik, hogy nem csupán tubáról van szó, ugyanis a tölcsér töbször is elérte a felszínt a határ túloldalán, Rohonc környékén.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás előrejelzés

tornádó

figyelmeztetés

zivatar

vihar

kőszegi hegység