Elárulta titkát a sztárkertész: ezekhez a növényekhez soha ne rakj tojáshéjat!

Agrárszektor   
  Megosztom
Elárulta titkát a sztárkertész: ezekhez a növényekhez soha ne rakj tojáshéjat!

A kertészek többsége tudja, hogy a tojáshéjnak milyen jótékony hatásai vannak a kertben, érdemes tehát nem a kukába dobni, hanem felhasználni akár a talajba keverve, akár a növények köré szórva. Arról azonban keveset hallani, hogy bizony nem minden növény szereti, ha tojáshéj kerül a környezetébe - írta cikkében az Agrárszektor.

Habár a tojáshéjat sokan használják természetes műtrágyaként, azt a legtöbben nem tudják, hogy akadnak olyan növények, amelyek kifejezetten nem szeretik és rosszul tolerálják, ha tojáshéj kerül a talajukba, illetve a környezetükbe - írja a balconygardenweb.com cikke alapján az Agrárszektor.

1. Áfonya

Az áfonya az első helyen áll a tojáshéjat nem kedvelő növények listáján, a jellemzően 4 és 5 között pH-jú talajokat kedvelő gyümölcsnek ugyanis megzavarhatja az optimális növekedését, ha tojáshéjat szórunk köré. Jobb, ha inkább például fenyőtűt vagy tőzegmohát használunk az áfonya mellé.

2. Szamóca

A szamóca az áfonyához hasonlóan az enyhén savas talajokat szereti. A tojáshéj lúgos kémhatásának köszönhetően megemelheti a talaj pH-ját, ez pedig akadályozhatja a növényt abban, hogy felszívja az alapvető tápanyagokat a földből.

3. Petúnia

A petúnia az enyhén savas, semleges kémhatású talajokban fejlődik jól, ezért nem szereti, ha tojáshéj kerül köré. Bár igen széles pH-tartományt toleráló növényről van szó, a tojáshéj befolyásolhatja a tápanyag-elérhetőségüket.

4. Burgonya

Habár a tojáshéjban lévő kalcium segíti a növények növekedését, emellett a talaj pH-értékét is megemeli. A burgonyánál érdemes inkább komposztot használni vagy különböző szerves anyagokat, esetleg valamilyen műtrágyát.

5. Brokkoli

A tojáshéjat nem kedvelő növények listáján van a brokkoli is, ami inkább a savas vagy semleges talajokat preferálja. A tojáshéj lúgos hatása miatt növelheti a talaj pH-értékét, ami nem kedvez a brokkoli fejlődésének, ezért soha ne szórjunk a növény köré.

De ilyen növény még :

  • a muskátli
  • a fejes káposzta
  • a bársonyvirág, azaz büdöske
  • a karfiol
  • és a rózsa is.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tojáshéj

kertészkedés