Elárulta titkát a sztárkertész: ezekhez a növényekhez soha ne rakj tojáshéjat!

Agrárszektor   
  Megosztom
Elárulta titkát a sztárkertész: ezekhez a növényekhez soha ne rakj tojáshéjat!

A kertészek többsége tudja, hogy a tojáshéjnak milyen jótékony hatásai vannak a kertben, érdemes tehát nem a kukába dobni, hanem felhasználni akár a talajba keverve, akár a növények köré szórva. Arról azonban keveset hallani, hogy bizony nem minden növény szereti, ha tojáshéj kerül a környezetébe - írta cikkében az Agrárszektor.

Habár a tojáshéjat sokan használják természetes műtrágyaként, azt a legtöbben nem tudják, hogy akadnak olyan növények, amelyek kifejezetten nem szeretik és rosszul tolerálják, ha tojáshéj kerül a talajukba, illetve a környezetükbe - írja a balconygardenweb.com cikke alapján az Agrárszektor.

1. Áfonya

Az áfonya az első helyen áll a tojáshéjat nem kedvelő növények listáján, a jellemzően 4 és 5 között pH-jú talajokat kedvelő gyümölcsnek ugyanis megzavarhatja az optimális növekedését, ha tojáshéjat szórunk köré. Jobb, ha inkább például fenyőtűt vagy tőzegmohát használunk az áfonya mellé.

2. Szamóca

A szamóca az áfonyához hasonlóan az enyhén savas talajokat szereti. A tojáshéj lúgos kémhatásának köszönhetően megemelheti a talaj pH-ját, ez pedig akadályozhatja a növényt abban, hogy felszívja az alapvető tápanyagokat a földből.

3. Petúnia

A petúnia az enyhén savas, semleges kémhatású talajokban fejlődik jól, ezért nem szereti, ha tojáshéj kerül köré. Bár igen széles pH-tartományt toleráló növényről van szó, a tojáshéj befolyásolhatja a tápanyag-elérhetőségüket.

4. Burgonya

Habár a tojáshéjban lévő kalcium segíti a növények növekedését, emellett a talaj pH-értékét is megemeli. A burgonyánál érdemes inkább komposztot használni vagy különböző szerves anyagokat, esetleg valamilyen műtrágyát.

5. Brokkoli

A tojáshéjat nem kedvelő növények listáján van a brokkoli is, ami inkább a savas vagy semleges talajokat preferálja. A tojáshéj lúgos hatása miatt növelheti a talaj pH-értékét, ami nem kedvez a brokkoli fejlődésének, ezért soha ne szórjunk a növény köré.

De ilyen növény még :

  • a muskátli
  • a fejes káposzta
  • a bársonyvirág, azaz büdöske
  • a karfiol
  • és a rózsa is.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tojáshéj

kertészkedés