Elárulta titkát a sztárkertész: ezekhez a növényekhez soha ne rakj tojáshéjat!

Agrárszektor   
  Megosztom
Elárulta titkát a sztárkertész: ezekhez a növényekhez soha ne rakj tojáshéjat!

A kertészek többsége tudja, hogy a tojáshéjnak milyen jótékony hatásai vannak a kertben, érdemes tehát nem a kukába dobni, hanem felhasználni akár a talajba keverve, akár a növények köré szórva. Arról azonban keveset hallani, hogy bizony nem minden növény szereti, ha tojáshéj kerül a környezetébe - írta cikkében az Agrárszektor.

Habár a tojáshéjat sokan használják természetes műtrágyaként, azt a legtöbben nem tudják, hogy akadnak olyan növények, amelyek kifejezetten nem szeretik és rosszul tolerálják, ha tojáshéj kerül a talajukba, illetve a környezetükbe - írja a balconygardenweb.com cikke alapján az Agrárszektor.

1. Áfonya

Az áfonya az első helyen áll a tojáshéjat nem kedvelő növények listáján, a jellemzően 4 és 5 között pH-jú talajokat kedvelő gyümölcsnek ugyanis megzavarhatja az optimális növekedését, ha tojáshéjat szórunk köré. Jobb, ha inkább például fenyőtűt vagy tőzegmohát használunk az áfonya mellé.

2. Szamóca

A szamóca az áfonyához hasonlóan az enyhén savas talajokat szereti. A tojáshéj lúgos kémhatásának köszönhetően megemelheti a talaj pH-ját, ez pedig akadályozhatja a növényt abban, hogy felszívja az alapvető tápanyagokat a földből.

3. Petúnia

A petúnia az enyhén savas, semleges kémhatású talajokban fejlődik jól, ezért nem szereti, ha tojáshéj kerül köré. Bár igen széles pH-tartományt toleráló növényről van szó, a tojáshéj befolyásolhatja a tápanyag-elérhetőségüket.

4. Burgonya

Habár a tojáshéjban lévő kalcium segíti a növények növekedését, emellett a talaj pH-értékét is megemeli. A burgonyánál érdemes inkább komposztot használni vagy különböző szerves anyagokat, esetleg valamilyen műtrágyát.

5. Brokkoli

A tojáshéjat nem kedvelő növények listáján van a brokkoli is, ami inkább a savas vagy semleges talajokat preferálja. A tojáshéj lúgos hatása miatt növelheti a talaj pH-értékét, ami nem kedvez a brokkoli fejlődésének, ezért soha ne szórjunk a növény köré.

De ilyen növény még :

  • a muskátli
  • a fejes káposzta
  • a bársonyvirág, azaz büdöske
  • a karfiol
  • és a rózsa is.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tojáshéj

kertészkedés