Elképesztő, ami Szegeden létrejött: meseszép közösségi kertet építettek

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő, ami Szegeden létrejött: meseszép közösségi kertet építettek

Szeged impozáns közösségi kertjének története majd tíz évre nyúlik vissza, azóta több hazai díjat is bezsebelt, de még külföldről is többen érkeztek ide, hogy jó tapasztalatokat gyűjtsenek. Ahogy a Telex írja, a kertben minden olyan növény megtalálható, amely a közeli panellakások lakóinak az igényeit kielégítheti: van itt fűszerpaprika, cékla, zeller, cukkini, paradicsom, borsó, eper, de a fűszernövények mellett méhhotel, számos madárodú, és komposztáló is akad, abból kettő.

Ahogy a koordinátor, Kinyó Pál a portálnak arról mesélt, szerinte a hely fő erejét mégsem a növények vagy a felszerelés adja, hanem az a közösség, amely köré szerveződött az évek során. Szeged északi részén, Makkosház városrész magas panelházai és a töltésoldal szegélyezte 2284 négyzetméteren terül el a kert, amelyről, ha a szerszámoskamra ajtajára fújt hatalmas graffiti nem jelezné, nem is gondolnánk, hogy egy nagyváros része.

A sikerek pedig egymás után jöttek: a legszebb konyhakertek országos pályázaton négyszer is végeztek első helyen zártkertek kategóriában, legutóbb a Civilek határok nélkül rendezvényen vehették át az Év adományozója díjat. Kezdetben tizenhat parcellát foglalt magába az udvar, mára ez negyven magaságyásra gyarapodott.

Persze nem kifejezetten a díjak motiválnak. Egyszerűen, a mai világban, amikor nagyon egymásnak vannak feszülve az emberek, kevés az olyan hely, ahol szeretet vesz körül. Itt békesség van meg friss levegő, a fák árnyékos oldalában szinte naponta összejönnek az emberek, illetve szervezett formában rendezvényeink is vannak

– mesélte a lapnak Kinyó Pál.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szeged

közösségi kert

makkosház

legszebb konyhakertek