Menekülniük kellett a lakóknak: ezeken a településeken most tényleg a víz az úr

MTI   
  Megosztom
Menekülniük kellett a lakóknak: ezeken a településeken most tényleg a víz az úr

A Vas vármegyei Csákánydoroszlón a Dózsaligetben hat árterületen épült lakóházat veszélyeztet az elmúlt napok intenzív esőzései miatt megáradt Rába folyó, a lakóknak átmenetileg el kellett hagyniuk otthonaikat, Gasztonyban pedig a belvíz vett körbe öt ingatlant, amelyeket homokzsákokkal védenek - közölte honlapján a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton.

A tájékoztatás szerint pénteken több esetben riasztották a tűzoltókat patakokon kialakult villámárvizek miatt, Szombathelyen, Kenézen, Vasváron, valamint több Körmend és Szentgotthárd környéki településen pedig az utcáról és a mezőgazdasági területekről a házak udvarába, garázsokba és pincékbe beáramló esővíz okozott gondot.

Hozzátették: Felsőszölnökön árkokban és garázsban jelentett problémát az összegyűlt csapadékvíz, Körmenden egy családi házat kellett megvédeni a vízbetöréstől.

Felsorolásuk szerint Szentgotthárdon a Rába hétvégi házakat vett körbe, itt egy lakót a tűzoltók kishajó segítségével vittek ki a szárazföldre. Hozzáfűzték, hogy Körmenden és Szentgotthárdon összesen több mint kétezer homokzsákot használtak fel a lakóingatlanok megvédéséhez.

A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje szombat hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetőzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással vasárnap reggelre várják, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a folyószakaszon.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint árvíz miatt teljes szélességében lezárták a Kemenestaródfa-Vasalja, Pinkamindszent-Moschendorf (Ausztria), Pinkaminszent-Srem (Ausztria), Rátót-Rábagyarmat, Vasszentmihály-Csörötnek, Szakonyfalu bekötőutat, a Magyarszombatfa-Csákánydoroszló, Csákánydoroszló-Nádas közötti alsórendű utatkat, valamint a Felsőmarác bekötőutat is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vas megye

katasztrofavédelem

rába

áradás