Íme, a profi kertészek spórolós trükkje: ezzel a módszerrel megtriplázhatod a termést

Agrárszektor   
  Megosztom
Íme, a profi kertészek spórolós trükkje: ezzel a módszerrel megtriplázhatod a termést

Tudod mi az allelopátia? Pedig óriási hatással van a te kertedre is! Ismerd meg a növénytársítás, a vetésforgó és az allelopátia adta előnyöket. A termésed múlhat rajta - írta cikkében az Agrárszektor.

A növényvédelem ma már nem csak a növényvédőszeres permetezéseket jelenti. A vásárlók is egyre tudatosabbak, és igénylik, hogy az élelmiszer alapanyagok minél kevesebb növényvédőszeres kezelést kapjanak, de az Európai Uniós elvek is erre tartanak, folyamatosak a hatóanyag kivonások, és egyre terjednek a biológiai védekezési módszerek, nem csak a bio-termesztést folytatók körében - írta cikkében az Agrárszektor.

Allelopátia, a vegyszermentes termesztés egyik alapja

Allelopátia a neve a növények, algák, baktériumok, gombák (sőt a korallok sem kivételek) azon tulajdonságának, ami lehetővé teszi, hogy szerves vegyületek, bioreagensek kibocsátásával szomszédjaik életfolyamatait befolyásolhassák, azok növekedését elősegíthessék vagy gátolhassák, sőt akár magjaik csírázását is megakadályozhassák. Nagyon jó példa erre egy akácerdő, aminek az aljnövényzete annyira gyér, hogy csak néhány fűfajból áll. Az akác gyökerei olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek szinte minden más növény megtelepedését gátolják a közelükben.

Jó a fajgazdagság

Míg egy mezőgazdasági termesztőüzemben a monokultúra a jellemző, azaz nagy területen rendszerint egy, vagy nem sokféle növényt termesztenek, addig egy kiskertben pont ennek ellenkezője az igaz: kis területen, nagy a fajgazdasgság. Ez a kórokozók és kártevők megtelepedése szempontjából, a termelő szemszögéből nézve jó. Hiszen ahol ugyanannak a fajnak sok egyede található, ott előbb-utóbb nagy számban megjelennek a kórokozói és kártevő. Ahol kis területen sokféle növény él, nagy a diverzitás ott is jelennek meg ugyan nem fajspecifikus kórokozók és kártevők, de az adott fajok specifikus kártevői kevésbé találják meg a számításaikat, inkább oda mennek, ahol gazdanövényük nagy egyedszámban megtalálható. Emellett kis területen jobban átláthatók a növények, növényvédelmi probléma esetén hamar be lehet avatkozni. A tájfajták és a hazai klímához szokott növények jobban ellenállnak a klimatikus stressznek és növényvédelmi kihívásoknak, mint a távoli tájak körülményeihez szokott növények, ezért érdemes helyileg jól bevált fajokat, fajtákat termeszteni, ezzel csökkentjük a növényvédelemre fordítandó munkát és költséget.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kertészkedés

ültetvény

hobbikert

növények

biokertész

növényvédelem